Αρένα ταύρων οι αγορές ενόψει εννεαμήνου

Η επίσημη και μόνον παραδοχή από μεγάλη μερίδα αναλυτών ότι βρισκόμαστε εντός ενός νέου bull market προδίδει την εξαιρετικά θετική ψυχολογία που κυριαρχεί την περίοδο αυτή στις χρηματαγορές των ΗΠΑ, επισημαίνει ο Διονύσιος Λευτάκης, αντιπρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Αρένα ταύρων οι αγορές ενόψει εννεαμήνου
του Διονύση Λευτάκη, Αντιπροέδρου της Merit ΑΧΕΠΕΥ

Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, το κλίμα στην Wall Street είναι πανηγυρικό. Αυτό γίνεται αντιληπτό διαβάζοντας σχόλια ξένων επενδυτικών οίκων, τα οποία υμνούν τα πρώτα γενέθλια (!) του bull market (ο S&P 500 σημείωσε χαμηλό στις 768 μονάδες την 10η Οκτωβρίου 2002).

Η επίσημη και μόνον παραδοχή από μεγάλη μερίδα αναλυτών ότι βρισκόμαστε εντός ενός νέου bull market προδίδει την εξαιρετικά θετική ψυχολογία που κυριαρχεί την περίοδο αυτή στις χρηματαγορές των ΗΠΑ.

Εν πάση περιπτώσει, διανύοντας έναν χρόνο από τα χαμηλά, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν εκ νέου σε νέα υψηλά, σημειώνοντας κέρδη της τάξεως των 33 και 72 ποσοστιαίων μονάδων για τον Dow Jones και τον NASDAQ αντιστοίχως. Οι αποδόσεις αυτές θυμίζουν όντως bull market.

Άκρως εντυπωσιακός, επίσης, θεωρείται και ο τρόπος με τον οποίο οι αγορές διόρθωσαν καθώς επίσης και ο λιγοστός χρόνος μέσα στον οποίο ανέκαμψαν, εντός της παραδοσιακά πτωτικής περιόδου του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Και παρόλο που το ανοδικό momentum δεν διατηρεί την ένταση των καλοκαιρινών μηνών, η (τουλάχιστον προς το παρόν) συμπεριφορά του κατά τους φθινοπωρινούς μήνες κάνει τους επενδυτές να ατενίζουν το δίμηνο που απομένει έως το τέλος του έτους με αρκετή δόση αισιοδοξίας.

Η Fed εκτιμά ότι οι εταιρείες που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 είναι ακόμη υποτιμημένες και πως ακόμη και μία αύξηση στα επιτόκια ή μία αδυναμία σχετικά με την αναμενόμενη κερδοφορία τους δεν θα μειώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, ούτε τις προοπτικές περαιτέρω ανόδου των τιμών των μετοχών τους.

Παράλληλα, ενισχύεται σταθερά η άποψη πως η οικονομία (όπως και το χρηματιστήριο) θα συνεχίσει ν΄ ανακάμπτει. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν θετικά στοιχεία από τον τομέα των λιανικών πωλήσεων αλλά και από το –βαλτώδες έως πρόσφατα- τοπίο της αγοράς εργασίας.

Οι πωλήσεις των εταιρειών λιανικού εμπορίου σημείωσαν αύξηση 6% τον Σεπτέμβριο σημειώνοντας την καλύτερη μηνιαία απόδοση του τελευταίου 18μήνου (παρόλο που συγκρινόμενες με τον περυσινό Σεπτέμβριο-μνημόσυνο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη δεν θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα).

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Εν μέσω των ”ειδήσεων” αυτών, οι αγορές κατέγραφαν νέα υψηλά.

Στο μέτωπο του ΑΕΠ, επίσης, οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι. 53 εξ αυτών, σε μία έρευνα της Wall Street Journal προβλέπουν ΑΕΠ 3ου τριμήνου αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι ίδιοι προέβλεπαν ανάπτυξη 4,7% πριν από ένα μήνα και 3,6% τον Αύγουστο.

Αντιλαμβάνεστε τα επίπεδα ευφορίας και πώς μπορεί αυτή τελικά να ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά που η απογοήτευση να έρθει ως φυσικό επακόλουθο. Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ του συνόλου του 2004, πάντως, παραμένουν αμετάβλητες στο 4%. Και αν υπάρχει ακόμη κάποιος λόγος που οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ δεν περιμένουν εκρηκτική ανάπτυξη στην οικονομία, αυτός είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου τα θετικά σημάδια του Σεπτεμβρίου πρέπει να επιβεβαιωθούν άμεσα προκειμένου να θεωρηθεί ότι υπάρχει θετική τάση.

Η όλη κατάσταση στις ΗΠΑ την στιγμή αυτή θυμίζει έναν αγώνα δρόμου. Το επιχειρηματικό κλίμα θα κατορθώσει να βελτιωθεί, προτού απολέσεις τις δυνάμεις της η ιδιωτική κατανάλωση; Οι φοροαπαλλαγές ενίσχυσαν το ”ξοδεύειν”. Αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να μεταφρασθεί σε αύξηση της ζήτησης και οι επιχειρήσεις θα πρέπει προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση αυτή να ενισχύσουν την παραγωγή τους, να μειώσουν τα αποθέματά τους, να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και το προσωπικό τους.

Ωστόσο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλυτέρων επιχειρήσεων (Business Council) δεν είναι τόσο αισιόδοξοι πως αυτή η ακολουθία θα πραγματοποιηθεί: Προβλέπουν σταθερή ανεργία και ”μέτρια” ανάκαμψη εντός του 2004 (από 1,6% έως 3%).

Το... σε καμία περίπτωση αποκριάτικο ξεφάντωμα όμως, τώρα μπαίνει στην πιο ενδιαφέρουσα και ίσως πιο γοητευτική φάση του: ανακοινώνονται τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, τα οποία ως τώρα φαίνονται εντυπωσιακά καλύτερα από το consensus, τις προσδοκίες των αναλυτών.

Έχουμε και λέμε: ALCOA και YAHOO, οι πρώτες που ανακοίνωσαν κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών. Έπονται Intel +142% τα κέρδη 9μήνου 25 cents κέρδη ανά μετοχή, οι αναλυτές περίμεναν 23, Johnson & Johnson +20%, 69 cents τα κέρδη ανά μετοχή, οι αναλυτές περίμεναν 66. Bank of America, +30%, $1,92 τα κέρδη ανά μετοχή, οι αναλυτές περίμεναν $1,69. Motorola, $6 ανά μετοχή, οι αναλυτές περίμεναν $3! Merrill Lynch, +50%, $1,04 τα κέρδη ανά μετοχή, οι αναλυτές περίμεναν 87 cents. Και η λίστα θα έχει συνέχεια...

Είθισται τα χρηματιστηριακά πανηγύρια να ακολουθούνται από γοερά κλάματα. Όσο όμως τα πραγματικά στοιχεία εκπλήσσουν θετικά τους αναλυτές και τους επενδυτές, όσο οι μνήμες από τις ασυδοσίες του ”ένδοξου” ’99 είναι ακόμη ζωντανές, τότε το ”bull market” έχει δρόμο μπροστά του.

Τουλάχιστον (όπως έχουμε ορίσει από τούτο εδώ το βήμα πολλές φορές στο παρελθόν) μέχρι την άνοιξη του 2004 και τα επιβεβλημένα πάντοτε διαλείμματα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v