Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχοποιήσεις, μοχλός ανόδου του δείκτη Sofix

Μπορεί η Σοφοκλέους να αισθάνεται δύσκολα από το κυβερνητικό πρόγραμμα μετοχοποιήσεων, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το Χρηματιστήριο της Σόφιας. Ο executive director της UBB, Χρήστος Κατσάνης, καταθέτει την εμπειρία της θυγατρικής της Εθνικής από τις ιδιωτικοποιήσεις στη γείτονα χώρα, αλλά και πως αυτές εκτίναξαν το δείκτη Sofix.

Οι μετοχοποιήσεις, μοχλός ανόδου του δείκτη Sofix
του Χρήστου Κατσάνη, Executive Director της United Bulgarian Bank (όμιλος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας)

Στους κύκλους αρμοδίων υπουργείων και οργανισμών της Βουλγαρίας για θέματα ιδιωτικοποιήσεων, όλο και περισσότερο επικρατούν σκέψεις για την αξιοποίηση του χρηματιστηρίου προκειμένου να προωθηθεί η αποκρατικοποίηση μίας σειράς μεγάλων επιχειρήσεων.

Εάν και η λεγόμενη cash privatization μέσω διαπραγματεύσεων με δυνητικούς αγοραστές θα συνεχίσει να να εφαρμόζεται, θεωρείται ότι η ιδιωτικοποίηση μέσω χρηματιστηρίου θ’απλοποιήσει τις διαδικασίες εξαγορών, που αλλιώς γίνονται ιδιαίτερα πολύπλοκες.

Έτσι πολλοί ειδικοί διατυπώνουν την άποψη ότι έτσι θα επιτευχθεί διαφάνεια, ταχύτητα και το κυριώτερο, θ’αποφευχθούν οι ατέρμονες πολιτικές αλλά και δικαστικές εμπλοκές, που έχουν ”μπλοκάρει” μία σειρά μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων.

Την ιδέα αυτή υιοθετούν όλο και περισσότεροι, μετά από την επιτυχή πώληση του 12,8% των μετοχών της μεγάλης κρατικής εταιρίας Bulgartabac Holding από το Consortium UBB – Bulbrokers – NBGI.

Η πώληση αυτή που έλαβε χώρα τον Μάϊο – Ιούνιο έναντι compensatory instruments οδήγησε σε εκτίναξη του δείκτη του Χρηματιστηρίου της Σόφιας και σε αναθέρμανση του ενδιαφέροντος ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό.

Περαιτέρω μία σειρά από σημαντικές εταιρικές πράξεις, όπως ο μετασχηματισμός του μεγάλου πετρελαϊκού ομίλου Naftex – Petrol, η παροχή σημαντικού μερίσματος από τον ιδιαίτερα επιτυχημένο τουριστικό όμιλο Albena, το split των μετοχών της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας Sopharma, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για το χρηματιστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την πώληση των μετοχών της Bulgartabac (αρχές Ιουνίου) ο δείκτης SOFIX ήταν κάτω από τις 250 μονάδες, ενώ την Δευτέρα 15η Σεπτεμβρίου έφθασε τις 381 μονάδες.

Η κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου επιτυχής πώληση από το Consortium UBB – Bulbrokers – NBGI του 20% των μετοχών της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας DZI και του 49% της εταιρίας ”Έρευνα και Εξόρυξη Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου ΠΛΕΒΕΝ” έδοσε ακόμα περισσότερα επιχειρήματα στους υπερμάχους της ιδιωτικοποίησης μέσω χρηματιστηρίου.

Ιδιαίτερα εκτιμήθηκε το γεγονός ότι οι μετοχές της DZI διαπραγματεύτηκαν στο Χρηματιστήριο σε τιμές αισθητά υψηλότερες από εκείνη που είχε εξασφαλίσει το κράτος κατά την πώληση του 80% στον στρατηγικό επενδυτή.

Έτσι στα τέλη Αυγούστου, ο Οργανισμός Ιδιωτικοποίησεων αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για ν’αναθέσει την ιδιωτικοποίηση μέσω χρηματιστηρίου του 51% της προαναφεθείσας επιχείρησης του Πλέβεν.

Επίσης αποφασίσθηκε να διατεθεί πλειοψηφικό πακέττο (51%) του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού ”ΤΕΤΣ Μαρίτσα 3 – Ντιμιτροβγκράντ”.

Συγχρόνως διατέθηκαν μέσω Χρηματιστηρίου και έναντι μετρητών μειοψηφικά πακέττα 15 εταιριών του Ενεργειακού και του Τουριστικού τομέα.

Εκ παραλλήλου προχωρεί η ιδιωτικοποίηση μειοψηφικών πακέττων έναντι compensatory instruments δεκάδων μικρών επιχειρήσεων.

Η όλη αυτή διαδικασία είναι ενδεικτική της νέας φιλοσοφίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν μόνο 2 εταιρίες είχαν ιδιωτικοποιηθεί μέσω Χρηματιστηρίου. Πρόκειται για την Elkabel του Μπουργκάς (61% των μετοχών πωλήθηκαν μέσω Χρηματιστηρίου το 1998) και το τουριστικό θέρετρο Sv.Sv. Konstantin I Elena (72% των μετοχών στις αρχές του 2003).

Είναι πιθανό κατά τους επόμενους μήνες οι αρμόδιοι ν’αποφασίσουν η ιδιωτικοποίηση μεγάλων πακέτων επιχειρήσεων όπως ο Θαλάσσιος Στόλος, ο BTC (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών), η Bulgartabac, να γίνει μέσω Χρηματιστηρίου.

Η συσσώρευση τεχνογνωσίας των εξειδικευμένων επενδυτικών τραπεζών και οργανισμών, και το διογκούμενο ενδιαφέρον των επενδυτών (θεσμικών και ιδιωτών), βοηθούν σ’αυτήν την κατεύθυνση. Θετικό σίγουρα ρόλο θα παίξει και η εμπλοκή μεγάλων ξένων επενδυτών χαρτοφυλακίου.

Σχετικά μ’αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς διαχείρισης Global & American Depositary Receipts έδειξαν σοβαρό ενδιαφέρον για την έκδοση GDRs – ADRs για την Bulgartabac και άλλες Βουλγάρικες επιχειρήσεις.

Τα πιστοποιητικά αυτά θα διαπραγματεύονται από δεκάδες brokers στις ΗΠΑ, αλλά και στις άλλες διεθνείς αγορές.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v