«O πόλεμος στην Ουκρανία θα διδάσκεται στο μέλλον πρωτίστως ως η μεγαλύτερη επιχείρηση παραπληροφόρησης στην ιστορία της τέχνης του πολέμου»
Bernard Wicht
Iσως το πιο απογοητευτικό στοιχείο του 2022, δεν ήταν απλά η κρίση στην Ουκρανία με τις μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες, όσο το όργιο των fake news που διέδιδαν (και διαδίδουν) οι πρωταγωνιστές της κρίσης δηλαδή το Κρεμλίνο και η Δύση.
Οσον αφορά το Κρεμλίνο επί τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την εισβολή τον περασμένο χειμώνα διέδιδε fake news όταν διέψευδε κατηγορηματικά ότι συσσώρευε στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας προκειμένου να εισβάλλει και μάλιστα χαρακτήριζε «αμερικανική προβοκάτσια» τις προβλέψεις περί του αντιθέτου.
Και όταν έγινε η εισβολή-που χαρακτηρίσθηκε «ειδική στρατιωτική αποστολή» με ποινές για όποιον δημοσιογράφο δεν χρησιμοποιούσε αυτό τον όρο -πρόβαλε αίφνης το επιχείρημα ότι το έπραξε για να αποσοβήσει μεγάλη στρατιωτική επίθεση του ουκρανικού στρατού εναντίον των ρωσόφωνων πληθυσμών του Ντονμπάς. Μια υποτιθέμενη επίθεση στην οποία το Κρεμλίνο δεν είχε κάνει καμία αναφορά πριν από την εισβολή.
Οσον αφορά την Δύση ας αρκεστούμε στο πιο πρόσφατο γεγονός που αφορά τις συνεντεύξεις «βόμβα» που έδωσε η τέως καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σε γερμανικά media αυτό τον μήνα. Στις συνεντεύξεις αυτές η Γερμανίδα πολιτικός απεκάλυψε ότι οι συμφωνίες του Μίνσκ (τις οποίες η Γερμανία διαμόρφωσε μαζί με την Γαλλία ως εγγυήτριες δυνάμεις) που υποτίθεται θα διευθετούσαν την σύγκρουση του Κιέβου με τις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονμπάς και υπέγραψαν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο ΟΑΣΕ το 2014/15 δεν είχαν στην ουσία καμία βαρύτητα γιατί δεν επρόκειτο να τηρηθούν. Απλά υπογράφησαν για να δοθεί στο Κίεβο χρόνος να εξοπλισθεί και να αναπτύξει ένα αξιόμαχο στράτο!
Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεταξύ άλλων ειδικό καθεστώς για τις ρωσόφωνες επαρχίες του Ντομπάς εντός της Ουκρανίας και τον τερματισμό των συγκρούσεων του Ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων του Ντονμπας -μέτρα που στην πλειοψηφία τους δεν εφαρμόσθηκαν.
Ετσι σε συνέντευξη της (1 Δεκεμβρίου) στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel η Μέρκελ είπε, σύμφωνα με το περιοδικό, ότι «κατά την διάρκεια των συζητήσεων του Μίνσκ κατάφερε να εξασφαλίσει τον χρόνο που η Ουκρανία χρειαζόταν προκειμένου να αποκρούσει καλύτερα την ρωσική επίθεση. Λέει ότι σήμερα είναι μια ισχυρή καλά οχυρωμένη χώρα. Είναι σίγουρη ότι τότε θα είχε ηττηθεί από τα στρατεύματα του Πούτιν»
Μία εβδομάδα αργότερα η Μέρκελ επανέλαβε στην γερμανική εφημερίδα Zeit ότι οι συμφωνίες έγιναν απλά και μόνο για να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να εξοπλισθεί. «Οι συμφωνίες Μινσκ του 2014» είπε « ήταν μία προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία. Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αυτό τον χρόνο να γίνει ισχυρότερη όπως μπορούμε να δούμε σήμερα. Η Ουκρανία του 2014/15 δεν είναι η Ουκρανία του σήμερα».
Με άλλα λόγια το ότι η Δύση υποστήριξε τις συμφωνίες του Μινσκ για να τερματισθεί η εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ένα ωραιότατο fake news. Το μόνο που επιθυμούσε η Δύση ήταν να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να αναβαθμίσει και να εξοπλίσει τον στρατό της για να καταστεί προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ. Για αυτό δεν πίεσε ποτέ για την εφαρμογή τους.
Να σημειωθεί ότι ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει παλαιότερα ο (δυτικόφιλος) πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσένκο που υπέγραψε τις συμφωνίες. Σε συνεντεύξεις του σε ουκρανικά και αλλά διεθνή media είχε αναφέρει ότι οι συμφωνίες είχαν υπογραφεί… για να μην τηρηθούν!.
«Επιτύχαμε» είπε «ότι επιθυμούσαμε. Στόχος μας ήταν, πρώτον, να σταματήσουμε την απειλή η τουλάχιστον να διασφαλίσουμε οκτώ χρόνια για να αποκαταστήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις».
Οι νατοϊκοί ηγέτες δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις της Μέρκελ. Οι πιο ισχυρές αντιδράσεις προήλθαν από το Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς που σε τοπικά ΜΜΕ δήλωσε: «Γίναμε μάρτυρες μιας ιστορικής δήλωσης της Αγγελα Μέρκελ. Ακόμα ψάχνω να βρω αν πράγματι είπε αυτά τα πράγματα. Είναι μία γυναίκα την οποία εκτιμώ πολύ, όμως για εμένα αυτές οι δηλώσεις είναι αδιανόητες... ρίχνουν ένα τελείως διαφορετικό φως… Δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός του ποιος επιτέθηκε σε ποιον όμως αλλάζουν πολλά πράγματα σχετικά με τα δεδομένα σχετικά με το τι συνέβαινε εσωτερικά από το 2014».
Από την άλλη πλευρά το Global Times, επίσημο όργανο του Κ. Κ. Κίνας, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «οι πραγματικές προθέσεις πίσω από τις συμφωνίες του Μίνσκ καταστρέφουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της Δύσης».
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.