Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πιστεύουν τώρα οι Ρώσοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση έγκυρου φορέα δίνει μια εικόνα για το πώς έχει μεταστραφεί η κοινή γνώμη μετά από μήνες μαχών. Τα αγκάθια και τα... παράθυρα για πιθανή διαπραγμάτευση. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

Τι πιστεύουν τώρα οι Ρώσοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στη δημοσιότητα δόθηκε πρόσφατα δημοσκόπηση που έκαναν από κοινού το Chicago Council of Global Affairs και το εδρεύον στη Μόσχα κέντρο ερευνών Levada Center (η Washington Post έχει χαρακτηρίσει το LC ως «μια από τις πιο έγκυρες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ρωσίας») στα τέλη Νοεμβρίου. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα:

  • Τρία τέταρτα των Ρώσων υποστηρίζουν την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία (74%)
  • Η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών πιστεύει τους λόγους τους οποίους έδωσε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την εισβολή. Προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών του Ντονμπάς (31%), αποτροπή επίθεσης (23%) και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας (21%). Ομως ένα αυξανόμενο ποσοστό φαίνεται να μην είναι σίγουρο ούτε για τους λόγους, ούτε για τα οφέλη της επιχείρησης. (15% σήμερα έναντι 9% τον περασμένο Μάρτιο).
  • Μια πολύ ισχνή πλειοψηφία πιστεύει ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία υπήρξε επιτυχημένη (53% το πιστεύουν, 31% όχι και το 16% δεν είναι σίγουρο). Η πλειοψηφία αυτών που θεωρούν ότι η επιχείρηση υπήρξε επιτυχημένη υποστηρίζουν την συνέχιση της (51% έναντι 46%) ενώ η πλειοψηφία αυτών που θεωρούν την επιχείρηση αποτυχημένη θα ήθελαν διαπραγματεύσεις (65% έναντι 31%).
  • Με δεδομένο τον έλεγχο που ασκεί το Κρεμλίνο στα παραδοσιακά media, εξακολουθεί να επηρεάζει τον βαθμό υποστήριξης προς την στρατιωτική επιχείρηση από τους πολίτες. Ετσι οι χρήστες των παραδοσιακών media (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο) τείνουν να υποστηρίζουν περισσότερο τον πόλεμο σε σχέση με αυτούς που προσφεύγουν σε πιο σύγχρονα μέσα (ίντερνετ κ.λπ.)
  • Με αναλογία 5 προς 4 (53% έναντι 41%) οι Ρώσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με στόχο την ειρήνη. Οταν θυμίζει κανείς στους ερωτώμενους το κόστος του πολέμου, αυξάνεται η υποστήριξη τους για διαπραγματεύσεις. Ετσι, π.χ. οι Ρώσοι προτιμούν διαπραγματεύσεις αντί για συνεχιζόμενο πόλεμο που θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων Ρώσων στρατιωτών σε αναλογία 62% έναντι 31%.
  • Παρά την υποστήριξη για διαπραγματεύσεις οι εδαφικές παραχωρήσεις που θα ζητηθούν από την Ρωσία δεν είναι δημοφιλείς. Ετσι το 78% θεωρεί απαράδεκτη την επιστροφή της Κριμαίας και το 66% την επιστροφή της περιοχής του Ντονμπάς.

Είναι προφανές από την δημοσκόπηση ότι παρά την ευρεία υποστήριξη για την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας υπάρχουν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού που θα επιθυμούσαν διαπραγματεύσεις, Ομως το μεγάλο αγκάθι στην επίτευξη μιας συμφωνίας είναι η επιστροφή των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονμπάς και της Κριμαίας κάτι το οποίο αφενός απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Ρώσοι, όπως δείχνει η δημοσκόπηση, αλλά επιθυμούν διακαώς οι Ουκρανοί.

Δυο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Ουκρανία από το KYIV International Institute of Sociology (KIIS) έδειξαν ότι 9 στους 10 Ουκρανούς θεωρούν ότι κάτω από καμία συνθήκη δεν θα πρέπει η χώρα να παραχωρήσει εδάφη στην Ρωσία ακόμα και αν αυτό σημαίνει επιμήκυνση του πολέμου (87%). Αν σε αυτά τα αποτελέσματα προσθέσει κανείς τα αποτελέσματα στο ίδιο θέμα στην ρωσική δημοσκόπηση είναι δύσκολο να δει κανείς πως μπορεί να βρεθεί μια λύση.

Από την άλλη πλευρά, τον Μάιο μια άλλη δημοσκόπηση του KIIS έδειξε ότι μία πλειοψηφία Ουκρανών θα ήταν έτοιμη να δεχτεί εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ αντί να γίνουν μέλη της Συμμαχίας. Αν αυτές οι απόψεις εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα διευκολύνεται να ξεπεραστεί το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που πάντοτε ήταν «κόκκινη γραμμή» για τους Ρώσους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v