Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για το Bitcoin

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα που δεν συμπαθούν κυβερνήσεις και τράπεζες και ένα σημαντικό σινιάλο για το μέλλον του. Τι απαντούν εμπλεκόμενοι για την καθίζηση στην τιμή του νομίσματος. Γράφει ο Β. Παζόπουλος.

Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για το Bitcoin
  • του Βασίλη Παζόπουλου*

Στα 10 χρόνια από την επινόηση του Bitcoin μέχρι σήμερα, κάποιες ημερομηνίες ήταν καθοριστικές στην εξέλιξη της πορείας του. Μία από αυτές είναι πολύ πρόσφατη: η 26η Νοέμβρη. Συνέβη ένα γεγονός που μπορεί να αναμορφώσει, έως και να αλλάξει ριζικά τον χάρτη στην παγκόσμια νομισματική τάξη: το Οχάιο γίνεται η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει την πληρωμή φόρων και με Bitcoin.

Ε, και; θα πείτε. Τι με αυτό; Ποια, τέλος πάντων, είναι η πολιτεία του Οχάιο για να μας νοιάζει τόσο; Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Η πολιτεία του Οχάιο είναι η 7η σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ, με 12 εκατομμύρια κατοίκους και παραδοσιακά από τις πιο φιλικές στις επιχειρήσεις.

Και όχι μόνο. Πριν από τέσσερα χρόνια, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία διαφάνειας που το ονόμασαν βιβλίο ελέγχου. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει πώς δαπανώνται τα έσοδα της Πολιτείας από το διαδίκτυο. Βλέπετε, είχαν και άλλη μια εξωφρενική ιδέα: πως οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους!

Η δυνατότητα πληρωμής και σε Bitcoin δεν αφορά μόνο στην καταβολή των φόρων αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούν οι συναλλαγές να γίνονται ταχύτερα, εξυπνότερα και πιο αποτελεσματικά. Εκτός όμως από την πρακτική διάστασή του, το ζήτημα έχει μία έντονη συμβολική σημασία.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων

Από τότε που δημιουργήθηκε το Bitcoin, κινείται συχνά σε μια νομικά γκρι περιοχή. Οι αρχές ουδέποτε το αντιμετώπισαν ως πραγματικό νόμισμα. Θεωρείται ως ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο ή μια νέα, υψηλού ρίσκου χρηματιστηριακή αξία. Η αλήθεια είναι πως οι κυβερνήσεις δεν συμπαθούν τα κρυπτονομίσματα. Πολλές χώρες προειδοποιούν τους πολίτες τους να μην επενδύσουν σε ψηφιακά νομίσματα.

Ούτε οι τράπεζες το συμπαθούν. Οι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί, εφησυχασμένοι από το δόγμα «too big to fail», νιώθουν ευάλωτοι μόνο από την αποκέντρωση που υπόσχεται το blockchain. Συνειδητοποιώντας πως εκεί βρίσκεται το μέλλον, επενδύουν τεράστια ποσά προκειμένου να προλάβουν τον ανταγωνισμό. Τα κρυπτονομίσματα δεν αμφισβητούν την κυρίαρχη εκδοτική αρχή, αν και χτυπούν τη μονοπωλιακή διάρθρωση του συστήματος πληρωμών από τις τράπεζες.

Το χρήμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπόσχεση πληρωμής. Ο λόγος που ένα νόμισμα γίνεται αποδεκτό είναι η εμπιστοσύνη. Με το χρήμα δεν είναι αναγκαία η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης για να γίνει μια εμπορική συναλλαγή. Η προτεραιότητα δεν βρίσκεται στη συμφωνία με τον πιο έντιμο άνθρωπο, αλλά στην εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής. Εάν όμως ένας από τους συναλλασσόμενους δεν έχει εμπιστοσύνη σε ένα συγκεκριμένο μέσο πληρωμής, απλά δεν θα δεχθεί την εξόφλησή του. Αυτός είναι ο λόγος που η ιστορία είναι γεμάτη με χιλιάδες νομίσματα, τα οποία απλώς έπαψαν να υπάρχουν κάποια στιγμή.

Η φιλοσοφία του χρήματος έχει αλλάξει από τότε που έπαψε να χρησιμοποιείται ο χρυσός ως αντίκρισμα. Το βασικό εργαλείο που έχει ένα κράτος στο να επιβάλλει το εθνικό του νόμισμα είναι η υποχρέωση των πολιτών να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς αυτό με το συγκεκριμένο νόμισμα. Από τη στιγμή που αποτελεί αποκλειστικό και υποχρεωτικό μέσο εξοφλήσεως υποχρεώσεων προς το κράτος, οι ιδιώτες αναγκαστικά το αποδέχονται στις μεταξύ τους συναλλαγές. Για όσο τουλάχιστον έχουν τη βεβαιότητα ότι τους είναι χρήσιμο, αν όχι απαραίτητο.

Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο το κράτος αρχίσει να δέχεται και ένα άλλο νόμισμα, πέρα από το εθνικό; Ιδίως όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ, όπου μέχρι τώρα υπερασπίζεται το δολάριο όχι μόνο σαν εθνικό αλλά σαν παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα, με όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα;

Πώς λειτουργεί στην πράξη

Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα θα πρέπει να εγγραφούν στο OhioCrypto.com, από το οποίο κάθε πληρωμή με Bitcoin θα μετατρέπεται σε δολάρια πριν κατατεθεί στον πολιτειακό λογαριασμό. Παρά τις κατηγορίες περί ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή παράνομων συναλλαγών από τη χρήση του Bitcoin, η πολιτεία του Οχάιο ισχυρίζεται πως το νέο μέτρο θα συμβάλει στη διαφάνεια των συναλλαγών.

Προς το παρόν, μόνο οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να πληρώνουν φόρους μέσω του ιστότοπου, όχι οι ιδιώτες. Σε πρώτη φάση, οι πληρωμές θα γίνονται μόνο σε Bitcoin. Υπάρχει ωστόσο η πρόβλεψη να επεκταθεί και σε άλλα ψηφιακά νομίσματα. Επιδίωξη των υπευθύνων είναι να δείξουν στην υπόλοιπη χώρα ότι το Οχάιο είναι ο εθνικός ηγέτης στο blockchain. Να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον κλάδο ότι είναι μια Πολιτεία που αγκαλιάζει τις προσπάθειές τους.

Δεν είναι οι μόνοι. Σχέδια υπάρχουν και σε άλλες πολιτείες, αν και κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς. Στην Αριζόνα, η Γερουσία ήδη ενέκρινε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους κατοίκους της να πληρώνουν φόρους χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. Παρόμοιο ενδιαφέρον έχει δείξει επίσης και η Φλόριντα.

Μα τώρα βρήκατε να ξεκινήσετε; Δεν σας πτόησε η πρόσφατη καθίζηση του Bitcoin; Αυτά μεταξύ άλλων ρώτησαν τον Josh Mandel, υπεύθυνο επί των οικονομικών της Πολιτείας, για να λάβουν την απάντηση:

«Ως πολιτικός, δεν λαμβάνω αποφάσεις με βραχυπρόθεσμη οπτική. Ενεργώ με βάση το τι είναι καλό μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα».

 

*Συνάντηση. Θα πραγματοποιηθεί και πάλι συγκέντρωση γνωριμίας με τους αναγνώστες του euro2day.gr, αυτό το Σαββατοκύριακο. Πέρυσι έγινε για πρώτη φορά και από τότε είχα υποσχεθεί να το επαναλάβω. Όποιος ενδιαφέρεται να παραβρεθεί, ας στείλει με e-mail όνομα και κινητό στο [email protected], για να τον ενημερώσω για την ώρα και την τοποθεσία.

** Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα (www.ependytes.com).


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v