Ιατρικός τουρισμός: Πως χάνεται ένα success story

Ανεκμετάλλευτες από την Ελλάδα οι δυνατότητες που προσφέρει ο εγχώριος κλάδος υγείας.Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις. Ποιοι άλλοι "τομείς" έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Τα ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Ιατρικός τουρισμός: Πως χάνεται ένα success story

Την ώρα που η Ελλάδα αναζητά εναγωνίως θέσεις εργασίας και τρόπους για να πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες στο εξωτερικό, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από το ρεπορτάζ στο μέτωπο του ιατρικού τουρισμού.

Μας λένε λοιπόν ότι το ποσοστό επιτυχίας στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα είναι σαφώς υψηλότερο από τα αντίστοιχα ξένων ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα της Ισπανίας που αποτελεί και leader τουλάχιστον στον συγκεκριμένο τομέα.

Λέγεται μάλιστα, πως αρκετά ξένα ζευγάρια έχουν αρχίσει να έρχονται σε ελληνικές μονάδες κυρίως μετά την πρώτη αποτυχημένη τους προσπάθεια στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 20% των αντίστοιχων περιστατικών στην Ελλάδα προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες και απόδημους Έλληνες. Τεράστιες αγορές, όπως αυτή της Ρωσίας, παραμένουν εντελώς ανεκμετάλλευτες.

Πέρα όμως από τα αυξημένα ποσοστά επιτυχίας, η Ελλάδα διαθέτει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ξένων για εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και για ζητήματα γονιμότητας, γενικότερα.

Για παράδειγμα, άλλα ευρωπαϊκά κράτη θέτουν ως μέγιστο όριο ηλικίας το 40ο (στην Ελλάδα το 51ο), σε άλλα κράτη απαγορεύεται η δωρεά ωαρίου (στην Ελλάδα όχι), ενώ επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η καθολική εκκλησία δεν επιτρέπει τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.

Γενικότερα, οι ειδήμονες υποστηρίζουν πως οι προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς είναι πολύ μεγάλες, καθώς το πρόβλημα της γονιμότητας είναι ιδιαίτερα έντονο σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού στην Ευρώπη (και όχι μόνο).

Πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν από τις ελληνικές μονάδες υγείας, πλην όμως απουσιάζει μια συντεταγμένη θεσμική υποστήριξη από την πλευρά του κράτους και έτσι οι όποιες προσπάθειες επιχειρούνται, γίνονται κυρίως μέσω του διαδικτύου από μικρές μονάδες και κατακερματισμένες δυνάμεις.

Πέραν όμως αυτών, θετικές προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού μπορούν να υπάρξουν για τις οφθαλμολογικές κλινικές, στις εμφυτεύσεις δοντιών, στις πλαστικές επεμβάσεις και στα ορθοπεδικά περιστατικά, καθώς θεωρείται πως η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό σετ ιατρικής εξυπηρέτησης και τιμολογίων.

Αυτά όμως, επί του παρόντος, στη θεωρία, καθώς με την πολιτική του ΕΟΠΥΥ είναι ζήτημα πόσες ιδιωτικές κλινικές θα μπορέσουν τελικά να επιβιώσουν...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v