Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας τα Airbnb ξεπερνούν σε κλίνες τα ξενοδοχεία!

Ο αριθμός των κλινών που διατίθενται στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού ξεπέρασε τις 857 χιλιάδες και προσέγγισε τον αριθμό των ξενοδοχειακών. Οι περιοχές που βουλιάζουν από τα Airbnb.

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας τα Airbnb ξεπερνούν σε κλίνες τα ξενοδοχεία!

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης «τρέχει» η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τον αριθμό των κλινών που διατίθενται στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού να ξεπερνά τις 857 χιλιάδες και να προσεγγίζει πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο τον αντίστοιχο αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών που διαμορφώνεται σε 886 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «Οικονομία Διαμοιρασμού: Βασικές Τάσεις, Κοινωνικοοικονομικές Επιπτώσεις & Ρυθμιστικές Παρεμβάσεις» που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών από 856 χιλιάδες το 2019 έφτασε τις 886 χιλιάδες το 2023, καταγράφοντας αύξηση 3,5% την τελευταία πενταετία.

Στον αντίποδα, ο αριθμός των κλινών που προορίζονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις διπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία και από 427 χιλιάδες το 2019, υπερέβη τις 857 χιλιάδες το 2023, με άνοδο 100%.

Με βάση τα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κλινών των ξενοδοχείων διαμορφώνεται στο 0,9%, τη στιγμή που ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των κλινών της οικονομίας του διαμοιρασμού κυμάνθηκε στο 19%.

«Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή η οικονομία διαμοιρασμού όπως λέγεται, “τρέχει” με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης μεταξύ των υπόλοιπων επιμέρους εγχώριων αγορών, με τεράστια διαφορά από όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Καμία άλλη αγορά στην Ελλάδα δεν έχει καταγράψει τέτοια άνοδο, που ξεπερνά το 20%», τόνισε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο Παναγιώτης Πρόντζας, επικεφαλής του τμήματος Strategy and Investments της Grand Thornton.

Η εικόνα σε Αττική και Αθήνα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν τα αντίστοιχα στοιχεία για την Αττική και ιδιαίτερα την Αθήνα, αφού ο αριθμός των κλινών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τις προσφερόμενες ξενοδοχειακές κλίνες.

Πιο αναλυτικά, το 2023 ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών της Αττικής διαμορφώθηκε σε 67 χιλιάδες, αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το 2019, με τον αντίστοιχο αριθμό των κλινών της οικονομίας του διαμοιρασμού να υπερδιπλασιάζεται στις 113 χιλιάδες το 2023, από 52 χιλιάδες το 2019.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που καταγράφεται στην Αθήνα, με τον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών να έχει διαμορφωθεί το 2023 σε σχεδόν 35 χιλιάδες και να είναι αυξημένος σε ποσοστό 16% περίπου σε σχέση με το 2019. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των κλινών που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπέρασε τις 63 χιλιάδες και ήταν υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις 29 χιλιάδες του 2019.

Ως προς τις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα της οικονομίας διαμοιρασμού, αυτές ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό 28% περίπου κατά την περίοδο 2019 - 2023 και υπερέβησαν πέρυσι τις 104 χιλιάδες από 38 χιλιάδες το τελευταίο προπανδημικό έτος. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το σύνολο των ακινήτων που διατίθενται με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού ξεπέρασε το 2023 τις 193 χιλιάδες.

Η εξέλιξη των τιμών ενοικίασης

Σε ό,τι αφορά τις καταχωρήσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού στον δήμο Αθηναίων, αυτές έχουν αυξηθεί κατά 10% την τελευταία πενταετία. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταχωρήσεων εντοπίζεται στην Καλλιθέα (1.600), στην περιοχή Κουκάκι-Μακρυγιάννη (1.137) και στον Νέο Κόσμο (1.004), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στην περιοχή των Ελληνορώσων, στο 23,3%.

Υψηλός είναι ο αντίστοιχος αριθμός στα Χανιά (8.876), στη Ρόδο (4.739) και στην Κέρκυρα (9.552), με το νησί των Φαιάκων να σημειώνει αύξηση σε ποσοστό 42,1%.

Ως προς τη μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων, αυτή είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Ενδεικτικά, το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ενός ακινήτου που μισθώνεται βραχυχρόνια στον Κεραμεικό ανήλθε το 2023 στα 43,3 ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο κόστος ανά τ.μ. για ένα ακίνητο που ενοικιάζεται μακροχρόνια διαμορφώθηκε στα 8,7 ευρώ.

Η μεγαλύτερη απόκλιση εντοπίζεται σε έναν από τους πρωτοκλασάτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, στη Ρόδο, όπου η ποσοστιαία αναλογία τιμής της βραχυχρόνιας προς τη μακροχρόνια μίσθωση έφτασε τα 870%. Ως εκ τούτου, το 2023 το κόστος ανά τ.μ. σε ένα ακίνητο που μισθώθηκε βραχυχρόνια ανήλθε σε 65,5 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος ενός ακινήτου που ενοικιάστηκε μακροχρόνια διαμορφώθηκε σε 7,6 ευρώ.

«Η αγορά στη βραχυχρόνια μίσθωση έτσι όπως έχει αφεθεί ανεξέλεγκτη τα τελευταία 12 χρόνια οδηγεί σε υποβάθμιση ποιότητας ζωής, σε αλλοίωση των περιοχών, σε εκτόξευση των ενοικίων. Τα σπίτια είναι δυσεύρετα και μη προσεγγίσιμα οικονομικά», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σημειώνοντας πως παρατηρείται μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και εκτοπισμός μακροχρόνιων ενοικιαστών.

Τα μέτρα

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα -η οποία παρουσιάζεται ενόψει της ανακοίνωσης του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της συγκεκριμένης αγοράς-,η αυξημένη προσφορά ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού καθιστά κρίσιμη παράμετρο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ενδυνάμωσης του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές κατευθύνσεις περιλαμβάνουν την πρόβλεψη συγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας/ασφάλειας και τεχνικών προδιαγραφών για τη λειτουργία των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς και την υιοθέτηση χρονικών/χωρικών περιορισμών λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε επίπεδο φορολόγησης προτείνονται ισοδύναμη φορολογική επιβάρυνση και διερεύνηση δυνατοτήτων επέκτασης της φορολόγησης και σε λοιπά επίπεδα (π.χ. αντίτιμο πλατφορμών οικονομίας διαμοιρασμού, τέλη υπέρ ΟΤΑ, κ.λπ.).

«Η δέσμη μέτρων που έχει προτείνει το ΞΕΕ είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, έχει χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς. Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε απέναντι. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε στην εποχή των ρεκόρ. Είναι άλλα τα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την επιτυχία του τουρισμού. Δεν είναι αυτοσκοπός το ποσοτικό», υποστήριξε ο Αλ. Βασιλικός και τόνισε πως πέρα, για παράδειγμα, από τη θέσπιση ενός ορίου διανυκτερεύσεων στις 90 ημέρες σε ό,τι αφορά την οικονομία του διαμοιρασμού, θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο και ο κάθε δήμος στη ρύθμιση της εν λόγω αγοράς.

«Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον δήμο, ανεξαρτήτως του αριθμού των κατοίκων του, να μπορεί να θέσει χαμηλότερο όριο στον αριθμό των ημερών μίσθωσης ενός ακινήτου με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στο εξωτερικό οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να φορολογούν, να ρυθμίζουν την αγορά και να παρεμβαίνουν», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v