Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κείμενο 100 μελών ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Σκληρή κριτική στον Στ. Κασσελάκη και αίτημα για νέες προεδρικές εκλογές. Ο Π. Πολάκης θα καταθέσει δικό του κείμενο, μένει να φανεί πόσοι θα υπογράφουν. Σενάριο να σηκώσει το γάντι ο Κασσελάκης.

Κείμενο 100 μελών ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα

Σε ένα κείμενο σκληρής κριτικής προς τον Στέφανο Κασσελάκη, το οποίο θα παρουσιαστεί αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα, κατέληξε η εσωκομματική αντιπολίτευση, μετά τη σύσκεψη που είχαν χθες το βράδυ.

Το κείμενο των αρχικώς “87”, υπογράφεται από 100 μέλη του οργάνου και καταλήγει, όπως αναμενόταν, στην ανάγκη να προκηρύξει ο κ. Κασσελάκης νέες εκλογές για την εκλογή προέδρου με την επισήμανση ότι “στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται ο κ. Κασσελάκης να ανακοινώσει, τελικά, προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να αποφευχθεί "η επώδυνη για το κόμμα” διαδικασία της πρότασης μομφής.

Κυρίως εάν το “μέτρημα” των δυνάμεων για την ψηφοφορία δείξει την ηγεσία να προηγείται μεν αλλά χωρίς να αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία στο Σώμα, όπως έχουμε ήδη επισημάνει. Σε μία τέτοια περίπτωση, η πρόταση μομφής δεν θα περάσει, βεβαίως, ωστόσο πολιτικά “θα υπάρχει θέμα”, όπως αναφέρουν στελέχη.

Μεταξύ των υπογραφόντων το κείμενο της “αντιπολίτευσης” είναι οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιώργος Τσίπρας, Ζαννέτ Τσίπρα, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Οι 100 υπογραφές δεν παραπέμπουν σε πλειοψηφία καθώς η Κ.Ε. αριθμεί 295 μέλη… σύμφωνα με την επίσημη λίστα που δόθηκε το πρωί και, άρα, η πλειοψηφία των 50%+1 μεταφράζεται σε 148 “ναι”.

Ο Παύλος Πολάκης θα καταθέσει δικό του κείμενο και μένει να φανεί πόσοι θα το υπογράφουν.

  • Δείτε το κείμενο των 100 στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

Η αντίστροφη μέτρηση για την “τύχη” του Στέφανου Κασσελάκη άρχισε. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι με αντικείμενο, τυπικά, την προετοιμασία του καταστατικού συνεδρίου του Οκτωβρίου.

Η προσοχή, φυσικά, εστιάζεται στην πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου οι “87” και ο Παύλος Πολάκης. Κίνηση που θα γίνει για πρώτη φορά σε κόμμα τα τελευταία πενήντα χρόνια - αν τελικά κατατεθεί και δεν περιοριστεί το αίτημα για εκλογές στην “άσκηση πίεσης” στον πρόεδρο.

Ηγεσία και διαφωνούντες έχουν ήδη επιδοθεί στο κυνήγι της ψήφου, καθώς, όπως έχουμε αναφέρει, για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτείται το “ναι” από το 50+1 των μελών (σ.σ. του συνόλου, όχι των παρόντων), δηλαδή, εν προκειμένω, από 149 μέλη.

Φανερή ή μυστική ψηφοφορία;

Για τον λόγο αυτό οι “87” θα προσέλθουν με δύο αιτήματα που, όπως λένε, αν γίνουν δεκτά θα κρίνουν το αποτέλεσμα:

- Η ψηφοφορία να είναι μυστική, με κάλπη και όχι φανερή με ανάταση χειρός. Το επιχείρημά τους είναι πως ένας “κρίσιμος” αριθμός μελών του οργάνου που συμφωνεί με την αποπομπή του κ. Κασσελάκη θα διστάσει να το υπερασπίσει σε φανερή ψηφοφορία, ενώ “θα κινηθεί ελεύθερα” εάν ψηφίσει μυστικά.

Ο αντίλογος από την πλευρά της ηγετικής πλευρά είναι:

  • Δεν υπάρχει καταστατική υποχρέωση για μυστική ψηφοφορία.
  • Είναι αδιανόητο ένα μέλος του κορυφαίου ηγετικού οργάνου, όπως η Κεντρική Επιτροπή, να ψηφίζει …αλλιώς φανερά και αλλιώς μυστικά και, μάλιστα, σε πρόταση μομφής κατά του προέδρου.
  • Ακόμα και στη Βουλή η ψηφοφορία σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή υπουργού είναι φανερή.

Κατόπιν τούτων, η προεδρική πλευρά δεν θα δεχτεί εάν τέτοιο αίτημα - εάν, τελικά, κατατεθεί και επισήμως.

Σήμερα ή αύριο η ψηφοφορία;

- Η ψηφοφορία να γίνει αύριο, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης.

Ο λόγος που οδηγεί τους “87” σε μία τέτοια μεθόδευση είναι η απουσία αρκετών ‘δικών τους” μελών σήμερα, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε λόγω ανελαστικών υποχρεώσεων.

Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου δέκα συνδικαλιστές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στους “87”, οι οποίοι θα βρίσκονται απόψε στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη επ΄αφορμή της πρωθυπουργικής ομιλίας.

Οι συνδικαλιστές αυτοί μάλιστα είχαν ζητήσει προ ημερών την αναβολή της συνεδρίασης της Κ.Ε., ακριβώς λόγω της επιβεβλημένης συμμετοχής τους στη διαδήλωση. Όλοι όσοι θα είναι σήμερα απόντες, όμως, θα μπορούν να μετέχουν αύριο στη συνεδρίαση, οπότε η διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτούς παρόντες θα αυξήσει τα “ναι” στην πρόταση μομφής.

Ο αντίλογος από την προεδρική πλευρά:

  • Το αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής είναι η προετοιμασία του συνεδρίου. Επί δύο ημέρες θα συζητάμε γι΄αυτό και στο τέλος θα ψηφίσουμε… επί της πρότασης μομφής στον πρόεδρο και, άρα, για την ματαίωση του συνεδρίου;
  • Όποιος θέλει να καταθέσει πρόταση μομφής να το κάνει με την έναρξη της συνεδρίασης, να ψηφίσουμε "ναι” ή “όχι” και ανάλογα με το αποτέλεσμα… να το διαλύσουμε ή να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

Η τρίτη οδός

Υπάρχει ωστόσο και η ενδιάμεση οδός, όπως εισηγούνται πολλοί εκ των “87”: να ξεκινήσει κανονικά η συνεδρίαση και η σημερινή αντιπαράθεση να περιοριστεί στην πίεση προς τον κ. Κασσελάκη να δεχθεί προσφυγή σε νέες προεδρικές κάλπες, χωρίς να κατατεθεί επίσημα η πρόταση μομφής.

“Αυτό μπορούμε να το κάνουμε αύριο, οπότε να πετύχουμε τη διεξαγωγή πλειοψηφίας στον επιθυμητό χρόνο”, είναι το επιχείρημα.

Πόσους αθροίζουν;

Σημειώνεται ότι, έτσι κι αλλιώς, οι δύο πλευρές των αμφισβητιών του προέδρου, δηλαδή οι “87” και ο κ. Πολάκης, προσανατολίζονται να παρουσιάσουν ξεχωριστά “πολιτικά κείμενα”, ώστε να γίνεται καθαρή η (τεράστια) απόσταση που τους χωρίζει.

“Απλώς, η πρόταση μομφής θα είναι κοινή, διότι …δεν περισσεύει ούτε μία ψήφος”, όπως λένε.

Η πλευρά της ηγεσίας εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει η πρόταση μομφής, καθώς υπολογίζει ότι οι “87” επηρεάζουν 100-110 μέλη και ο κ. Πολάκης “το πολύ είκοσι”.

Δεν αποκλείεται, βεβαίως, να μην “πιάσει” καμία πλευρά την απόλυτη πλειοψηφία των 149 ψήφων, εάν υπάρξουν “λευκά” ή απουσίες: σε αυτή την περίπτωση η πρόταση μομφής δεν θα έχει περάσει μεν, αλλά το “τραύμα” θα είναι γερό και για την ηγετική ομάδα.

Οπότε το τελικό ραντεβού θα δοθεί στο συνέδριο του Οκτωβρίου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v