Το πακέτο ΔΕΘ για φρένο στα Airbnb και άνοιγμα κλειστών σπιτιών

Ποια είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση προς όφελος της μακροχρόνιας. Τα φορο-κίνητρα για να ανοίξουν διαμερίσματα που σήμερα μένουν κλειστά.

Το πακέτο ΔΕΘ για φρένο στα Airbnb και άνοιγμα κλειστών σπιτιών

Διπλή παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση να βάλει τέλος στις άδειες νέων Airbnb σε κορεσμένες περιοχές της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα νομοθετήσει τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος επί των μισθωμάτων που εισπράττουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα μετατρέψουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες ή θα διαθέσουν στην αγορά κλειστά ακίνητα. Το τελευταίο μέτρο μάλιστα θα συνοδευτεί από αύξηση των επιδοτήσεων ανακαίνισης κλειστών ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν στη διάθεσή τους μια πλήρη χαρτογράφηση των Airbnb που λειτουργούν σήμερα στη χώρα και ο χάρτης αυτός είναι που θα υποδείξει τις κορεσμένες περιοχές.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως σε γειτονιές της Αθήνας και όχι τόσο στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας της Grant Thorton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τα οποία στην Καλλιθέα καταγράφεται η υψηλότερη συγκέντρωση Airbnb στο λεκανοπέδιο με 1.600 ακίνητα το 2023 (από 1.219 το 2019), για να ακολουθήσει το Κουκάκι με 1.137 ακίνητα και ο Νέος Κόσμος με 1.004 (από 572 το 2019).

Αυτές είναι μερικές από τις υποψήφιες περιοχές όπου όποιος πρόλαβε να μετατρέψει το διαμέρισμά του σε Airbnb πρόλαβε και νέες άδειες εφεξής δεν θα δίνονται. Αντίθετα, σε περιοχές όπως η Ηλιούπολη με 60 ακίνητα Airbnb ή η Δάφνη με 140 η πίεση στην αγορά ακινήτων είναι περιορισμένη.

Με τις τιμές των ενοικίων να σημειώνουν ραγδαία άνοδο τους τελευταίους μήνες και τη ζήτηση στέγης να είναι έντονη, δεν λείπουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι σκέφτονται την επιστροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις. Για αυτούς, αλλά και για όσους έχουν κλειστά ακίνητα τα οποία θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις, το φορολογικό κίνητρο κρίνεται δελεαστικό: Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τα μισθώματα για τρία χρόνια.

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές 15%-45% με τους ιδιοκτήτες να πιέζουν για μειώσεις συντελεστών και καλύτερη κλιμάκωση καθώς σήμερα τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται με 45%.

Με την απαλλαγή, ένας ιδιοκτήτης ο οποίος εισπράττει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα, θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ ενώ εάν εισπράττει από ενοίκια (για ακίνητα τα οποία ήταν νωρίτερα κλειστά ή σε βραχυχρόνιες μισθώσεις) 20.000 ευρώ, το φορολογικό όφελος ανεβαίνει στα 4.600 ευρώ το χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v