Η συνταγή για έλεγχο του άγχους σε... επιτρεπτά επίπεδα

Η κάμψη της παραγωγικότητας δεν οφείλεται μόνον σε τεχνολογικές καθυστερήσεις. Τροφοδοτείται και από ψυχολογικούς παράγοντες που δεν είναι πάντα ορατοί. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Η συνταγή για έλεγχο του άγχους σε... επιτρεπτά επίπεδα

Στο μέτρο που ο άνθρωπος ανακάλυπτε τρόπους ικανοποίησης θεμελιωδών αναγκών του, υλικών πρωτίστως, στη ζωή του παρουσιάζονται νέα φαινόμενα που ανάγονται στο πνεύμα και την ψυχή και που ενίοτε δημιουργούν καταστάσεις άγχους.

Υπό αυτή την έννοια, το άγχος είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγικότητα και είναι λάθος των ηγετών επιχειρήσεων να τον αγνοούν. Ο Δόκτωρ Howard του Πανεπιστημίου Western Ontario με την περίφημη καμπύλη που έφτιαξε για το στρες και την παραγωγικότητα δείχνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο στοιχεία.

Η καμπύλη δείχνει ότι κάθε δραστηριότητα προϋποθέτει και ορισμένο στρες για να προχωρήσει. Η παραγωγικότητα αυξάνει με το στρες ως ένα κρίσιμο σημείο. Αυτό το στρες θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό ή υγιεινό. Τα χρονικά όρια που βάζουμε για να τελειώσουμε μια δουλειά, είναι μία πολύ χρήσιμη μέθοδος για να μην υπερβαίνουμε το θετικό στρες που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά στην ώρα της. Ωστόσο πέρα από αυτό το κρίσιμο σημείο, το παραπάνω στρες γίνεται ανθυγιεινό, ενώ η παραγωγικότητα πέφτει. Για παράδειγμα, όταν βάζουμε στον εαυτό μας χρονικά όρια πάνω από τις δυνάμεις μας ή εξωπραγματικά, το στρες γίνεται υπερβολικό. Και σ' αυτό το σημείο το επιπλέον στρες γίνεται και αντιπαραγωγικό.

Ένα τρίτο συμπέρασμα, που βγάζουμε από τα επτά επικίνδυνα σημάδια, αναφέρεται στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο στρες και τη χρησιμοποίηση του χρόνου. Όταν το στρες γίνεται αντιπαραγωγικό, καταλήγει εξ ορισμού σε απώλεια χρόνου που μας εμποδίζει να πετύχουμε τους στόχους μας κατά τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Εξετάστε, λοιπόν, τις προφανείς λύσεις. Όταν ο στόχος σας ή ο αντικειμενικός σας σκοπός είναι ξεκάθαρος, προγραμματίστε τα αναγκαία βήματα για την πραγματοποίησή του. Βεβαιωθείτε ότι τα χρονικά όρια που καθορίσατε είναι ρεαλιστικά.

Διασφαλίστε τα περιθώριά σας ως έξης: Αν λόγου χάρη χρειάζεστε το υλικό το αργότερο ως τις 14 του μηνός για να μην πέσετε έξω στους υπολογισμούς σας, τότε ζητείστε από τον προμηθευτή σας, να σας το παραδώσει ως τις 10 του μηνός. Ζητείστε αναφορές για την πορεία της παραγγελίας. Στις 8 του μηνός ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το υλικό είναι έτοιμο για την αποστολή του.

Σε τακτικά διαστήματα κάντε έναν έλεγχο και μετρείστε την δική σας πρόοδο ώστε να βεβαιώνεστε, ότι αν παρουσιαστούν προβλήματα, θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Φροντίστε να έχετε κάποιο σχέδιο για τις απρόοπτες κρίσεις που θεωρείτε πιο πιθανές να προκαλέσουν τις μεγαλύτερες ζημιές. Σχεδιάστε τα βήματα που πρέπει να πάρετε για να τις περιορίσετε αν συμβούν.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η σβέλτη αντίδραση είναι δύο σημεία αποφασιστικής σημασίας. Αποφύγετε τις υπερβολές στην αντίδρασή σας. Δεν θέλει πολύ η υπερβολική αντίδραση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί ένα πρόβλημα σε σοβαρή κρίση. Οι περισσότεροι από μας έχουμε αντιδράσει πιο πολύ απ’ όσο πρέπει συνειδητά ή αθέλητα πάρα πάνω από μια φορά. Αγνοείστε λοιπόν ένα πρόβλημα που δείχνει να είναι μεταβατικό. Αν πρόκειται να περάσει, αφήστε το.

Αν κάποιος άλλος μπορεί να χειριστεί ένα πρόβλημα, αφήστε τον επίσης. Να αντιδράτε μόνο αν ο βαθμός σοβαρότητας του προβλήματος είναι υψηλός. Για να αποκλείσετε την περίπτωση να δημιουργήσετε παράλληλα προβλήματα, να ενεργείτε έτσι που να μη χάνετε χρόνο και να μην κάνετε άσκοπες προσπάθειες. Επίσης να μην αφήνετε την οποιαδήποτε κρίση να σας αποπροσανατολίζει από άλλες πιο σοβαρές επιδιώξεις.

Πρέπει να έχετε επίσης κατά νουν ότι στις εκδηλώσεις κρίσεων, για το στέλεχος, ζωτική είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν απότομα και όχι προβλημάτων που περιμένουμε ή που μπορούμε να προλάβουμε. Ξέρουμε ότι η τύχη ευνοεί αυτούς που είναι έτοιμοι από πριν, γι' αυτό προετοιμαστείτε κι εσείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v