Έρευνες του Χάρβαρντ έχουν δείξει ότι η περίφημη πολυδιεργασία (multitasking) οδηγεί σε μέτρια αποτελέσματα. Δίνοντας λίγη προσοχή σε πάρα πολλά πράγματα, δεν κάνεις τίποτε καλά. Βέβαια ούτε η ενασχόληση με μία μόνο εργασία είναι πάντα η σωστή κίνηση απάντηση, καθώς είναι υπερβολικά αργή για να σε βοηθήσει να πετύχεις στον σημερινό γρήγορο κόσμο.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσδιορίσεις εκείνες τις εργασίες που θα δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη αξία και να εστιάσεις σε αυτές. Δίνοντας προτεραιότητα στην αξία έναντι της ποσότητας και συγκεντρώνοντας την προσοχή σου σε εργασίες που μετρούν πραγματικά, θα βελτιώσεις την ποιότητα της εργασίας σου και, τελικά, την αξία που προσφέρεις.
Τι θα κάνεις με όλες εκείνες τις εργασίες που δε συμπεριλήφθησαν στη λίστα υψηλής αξίας; Βάλ' τες σε μια λίστα με όσα θα κάνεις αργότερα. Άλλωστε η πολυδιεργασία δεν αποδίδει πάντα. Εάν διαρκώς μένουν εκτός της λίστας υψηλής αξίας, διερωτήσου: υπάρχει τελικά λόγος να τις κάνω;
Κατά τα άλλα υπάρχει και ο παράγοντας αποτελεσματικότητας στην εργασία, που λέει ότι πρέπει να ολοκληρώνεις όσα έχεις και κάνεις. Και επειδή η αυτοπειθαρχία είναι δύσκολη, δοκίμασε αυτές τις τρεις συμβουλές για να κάνεις την εργασία σου πιο αποτελεσματική κάθε μέρα:
· Ολοκλήρωσε τρία πράγματα πριν το μεσημέρι. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η ομάδα που προηγείται στο ημίχρονο έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το παιχνίδι. Απόλαυσε το μεσημεριανό γεύμα σου γνωρίζοντας ότι ολοκλήρωσες τρεις τουλάχιστον εργασίες σου το πρωί.
· Βάζε σε σειρά για να τελειώνεις γρηγορότερα. Χώρισε τις εργασίες σε μέρη. Ασχολήσου με τα μεγαλύτερα κομμάτια στην αρχή και φρόντισε κάθε επακόλουθο μέρος να είναι συντομότερο. Εάν αφήσεις τα μακροσκελέστερα μέρη για το τέλος, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεμείνεις από ενέργεια πριν το τέλος της ημέρας.
· Αντιμετώπιζε συναφείς εργασίες την ίδια στιγμή. Ο νους επωφελείται από την επανάληψη. Μπορείς να δώσεις ώθηση στον εαυτό σου αναλαμβάνοντας να εκτελέσεις συναφή πρότζεκτ σε παράλληλο χρόνο.