Πώς συζητά ένας πετυχημένος manager

Ο διάλογος περιλαμβάνει μία στοχαστική ανταλλαγή χωρίς προειλημμένες ατζέντες. Είναι ένας τρόπος να ακούς και να συνεισφέρεις σε μία συλλογική σοφία, χωρίς να κρίνεις, αλλά και χωρίς να πρέπει να «κερδίσεις»...

Πώς συζητά ένας πετυχημένος manager

Όσο ποτέ άλλοτε, σε περιόδους κρίσεων και μετασχηματισμών, ο διάλογος είναι εποικοδομητικός –ενίοτε δε και απαραίτητος. Η συζήτηση είναι μία διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι καταλήγουν να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον καλύτερα, ανταλλάσσοντας ιδέες και οπτικές, και αποτελεί ουσιαστικό μέρος των βάσεων για την δική σας Εμπιστοσύνη. Αλλά αυτό που ενισχύει την επικοινωνία είναι ο διάλογος.

Ο διάλογος περιλαμβάνει μία στοχαστική ανταλλαγή χωρίς προειλημμένες ατζέντες. Είναι ένας τρόπος να ακούς και να συνεισφέρεις σε μία συλλογική σοφία, χωρίς να κρίνεις, χωρίς να πρέπει να «κερδίσεις» και χωρίς να πιστεύεις ότι έχεις την απάντηση. Από ορισμένες απόψεις είναι από κοινού σκέψη και γι’ αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες και νέες φωνές.

Η Diana Chapman Walsh, πρώην πρόεδρος του Κολλεγίου Γουέλσλι, περιγράφει τον διάλογο ως εξής: «Ακριβώς όταν ρίχνουμε τις άμυνές μας και επιτρέπουμε στις διαφορές και τις αμφιβολίες μας να έρθουν στην επιφάνεια και να αλληλεπιδράσουν, μπορεί να αρχίσει να αναδύεται δειλά, στους χώρους ανάμεσά μας, κάτι αυθεντικό και πρωτότυπο».

Στον πυρήνα του περιλαμβάνει αυτό που το Κέντρο Δεοντολογικής Ηγεσίας ονομάζει «χώρο χάριτος». Το να κάνεις διάλογο σημαίνει να ανοίγεσαι στις διαφορές και σε ένα ευρύτερο κοινό καλό. Περιλαμβάνει αυθεντική αλληλεπίδραση και εμπιστοσύνη.

Οδηγεί όμως και σε λύσεις, χωρίς να παραγνωρίζεται ο ρόλος του και στην ανάδυση, ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων ιδεών.

Ας ρωτήσει κανείς τον Bill Gates πάνω στο θέμα αυτό. Κάτι ξέρει…

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v