Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Σαρρηγεωργίου: Πώς μπορεί να λυθεί το συνταξιοδοτικό!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μιλά στο Euro2day.gr για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα. Ποια είναι τα αδιέξοδα του σημερινού συστήματος. Η θέση της πολιτείας και η εμπειρία της Ευρώπης. Οι επιλογές για τους ασφαλισμένους.

Η πολιτεία θα πρέπει να προσαρμοστεί στη σκληρή πραγματικότητα και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους φορείς της ιδιωτικής ασφάλισης, προκειμένου να χτιστεί ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων που θα αντιμετωπίσει επαρκώς το πρόβλημα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αναφερόμενος επίσης και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το φλέγον αυτό ζήτημα χώρες του εξωτερικού όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ιρλανδία.

Το κακό στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα -συνεχίζει ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ- είναι ότι οι όποιες ιδεολογίες έρχονται αντιμέτωπες με τη σκληρή πραγματικότητα και η πικρή αλήθεια είναι ότι το υπάρχον σύστημα αλληλεγγύης των γενεών δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε βάθος χρόνου, ακόμη και αν η περιουσία του δεν είχε αποψιλωθεί από το PSI και από την κακοδιαχείριση.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου αποκαλύπτει πως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δεν κλήθηκε στον πρόσφατο διάλογο που έγινε για το ασφαλιστικό. Η λέξη «ιδιωτικό» μπροστά από τη λέξη «ασφάλιση» φαίνεται πως είναι αποτρεπτική για την κυβέρνηση, σημειώνει.

Καταγράφει τα εκρηκτικά μεγέθη και τα ασφυκτικά πλαίσια που δημιουργεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, εξηγώντας γιατί πλέον είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί το σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών. 

Περιγράφει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σε χώρες της Ευρώπης αλλά και ολόκληρο τον κόσμο σε συνδυασμό με το ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα, καθώς και το ποσοστό αναπλήρωσης που ισχύει σε διάφορες χώρες.

Παράλληλα, απαντά σε σειρά ερωτήματα:

• Πώς περιμένει ότι θα χρηματοδοτηθεί ο δεύτερος και ο τρίτος ασφαλιστικός πυλώνας στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

• Από ποια ηλικία θα πρέπει οι ιδιώτες να αποταμιεύουν προκειμένου να «χτίσουν» και να ενισχύσουν τη μελλοντική τους σύνταξη.

• Αν και πότε προβλέπει την ύπαρξη κινήτρων της πολιτείας προς την ιδιωτική ασφάλιση.

• Μετά από πόσα χρόνια περιμένει πως θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται επαρκώς το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

• Το αν επαρκεί το περιβάλλον Solvency II που θα ισχύσει στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η υπάρχουσα εποπτεία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v