Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναλογιστές: Πώς στήθηκε η συνεργασία Abelica-Anras

Ο Raymond Aguilera και η Μαριάννα Ανυφαντή μιλούν για τη συνεργασία μεταξύ της Abelica Global και της Anras. Ο ρόλος των αναλογιστών στο σύνθετο οικονομικό περιβάλλον και η συμβολή τους στη διαχείριση του ρίσκου.

Αναλογιστές: Πώς στήθηκε η συνεργασία Abelica-Anras

Τον προηγούμενο μήνα η Anras γιόρτασε την αποκλειστική εκπροσώπηση της Abelica Global στην Ελλάδα, ενός παγκόσμιου παρόχου αναλογιστικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε το 1990 και έχει παρουσία σε πάνω από σαράντα χώρες με περισσότερους από χίλιους αναλογιστές.

Σήμερα στο Euro2day.gr ο Raymond Aguilera από την πλευρά της Abelica Global και η Μαριάννα Ανυφαντή από την πλευρά της Anras μιλούν για τους λόγους που οδήγησαν στη μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και για πολλά άλλα καυτά θέματα που σχετίζονται με το ρόλο του αναλογιστή στο ολοένα και εντονότερα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Οι αναλογιστικές υπηρεσίες, άλλωστε, δεν αφορούν μόνο τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία κοινωνικής και επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά το σύνολο των οργανωμένων επιχειρήσεων που θέλουν να υπολογίζουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενούς τους, να ακολουθούν σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης κινδύνου και να υπολογίζουν το κόστος παραγωγής-προσφοράς των προϊόντων τους.

Κύριε Aguilera, η Abelica Global αποτελεί έναν παγκόσμιο πάροχο αναλογιστικών υπηρεσιών με παρουσία σε περισσότερες από σαράντα χώρες. Με ποια κριτήρια αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στην Ελλάδα και γιατί επέλεξε ως συνεργάτη την Anras PC;

Η Abelica Global είναι μια κοινοπραξία ανεξάρτητων elite αναλογιστικών συμβουλευτικών εταιρειών που εξυπηρετούν την παγκόσμια αγορά. Οι εταιρείες-μέλη αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ομάδα επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης που επικεντρώνονται στην καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου. Πιστεύουμε σε «transformational moments» που δείχνουν στους πελάτες ότι νοιαζόμαστε για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους και την επιτυχία της επιχείρησής τους.

Αναγνωρίζουμε ότι η καλή επιχείρηση βασίζεται στις σχέσεις, όχι μόνο στις συναλλαγές. Οι εταιρείες μέλη αντιπροσωπεύουν τις «καλύτερες από τις καλύτερες» στους αντίστοιχους τομείς πρακτικής τους και επιλέγονται προσεκτικά με βάση την αριστεία και τη δέσμευσή τους στο επάγγελμα, ως ειδικοί, ως επιχειρηματίες και κυρίως ως έμπιστοι επαγγελματίες. Πιστεύουμε ότι η ομάδα Anras ενσαρκώνει τη δέσμευση για την αριστεία, την καινοτομία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης, γι' αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση να τους καλωσορίσουμε στην οικογένεια της Abelica Global.

Πόσο σημαντικό θεωρείται το έργο του αναλογιστή διεθνώς; Πόσο πιο απαραίτητο γίνεται σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, όπως αυτό στο οποίο φαίνεται να έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία;

Το επάγγελμα του αναλογιστή αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως συνεργάτης που βοηθά στην ενημέρωση και στη διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων των ηγετών επιχειρήσεων, συνδικάτων, κυβερνητικών φορέων και ιδρυμάτων. Οι κίνδυνοι της παγκόσμιας αγοράς συνεχίζουν να μεταβάλλονται και να εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Η ικανότητα του αναλογιστή να αναλύει, να αξιολογεί και να βοηθά στη διαχείριση αυτού του εξελισσόμενου κινδύνου είναι όλο και πιο σημαντική και απαραίτητη για την ευημερία των επιχειρήσεων, των κυβερνητικών φορέων και της κοινωνίας.

Τι νομίζετε ότι μπορεί να προσφέρει η Abelica Global στην Anras PC;

Η Abelica Global είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο που παρέχει συμβουλευτικές και αναλογιστικές υπηρεσίες σε έξι ηπείρους. Η συμπερίληψη στο δίκτυο Abelica Global συνδέει την Anras με αξιόπιστους ομοϊδεάτες επαγγελματίες που αντιπροσωπεύουν τα κορυφαία αναλογιστικά ταλέντα στον κόσμο. Ως μέλη του δικτύου χρησιμοποιούμε τις συλλογικές μας ικανότητες και πόρους για να ενισχύσουμε ένα παγκόσμιο όραμα με τοπική σοφία - που ταιριάζει απόλυτα στην Anras και στην Ελλάδα.

Κυρία Ανυφαντή, ποιο είναι το φάσμα των πελατών μιας αναλογιστικής εταιρείας στην Ελλάδα;

Οι πελάτες μιας αναλογιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, είναι κυριολεκτικά κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα. Παρόλο που σε πρώτη ανάγνωση κάποιος θα σκεφτόταν τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα ταμεία κοινωνικής και επαγγελματικής ασφάλισης, στην πράξη ωστόσο συμπεριλαμβάνεται κάθε εταιρεία που:

  • Ακολουθεί τα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα, τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, τα Αμερικανικά και ούτω καθεξής και οφείλει να εκπονεί αναλογιστική μελέτη για να υπολογίσει τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό της.
  • Θέλει να αναγνωρίσει, επιμετρήσει και εν τέλει μετριάσει τις επιπτώσεις των κινδύνων που την απειλούν. Μια τέτοια εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει με τη βοήθειά μας, σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης κινδύνων.
  • Θεωρεί ανάγκη να υπολογίσει το κόστος των προϊόντων της και εν γένει να παρακολουθήσει με σύγχρονα εργαλεία το αποτέλεσμα της παραγωγικής της διαδικασίας (πωλήσεις, κοστολόγηση, έξοδα) για σκοπούς επιχειρηματικών αποφάσεων.

Πέρα όμως των παραπάνω, μια αναλογιστική εταιρεία μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά και σε πολλές άλλες ανάγκες για σύνθετους υπολογισμούς και αποτιμήσεις που μια εταιρεία, από οποιοδήποτε κλάδο, έχει ανάγκη. Η αναλογιστική επιστήμη συνδυάζει την αβεβαιότητα που μελλοντικά γεγονότα ενέχουν, μαζί με χρηματοοικονομικές παραμέτρους όπως είναι τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, και εκπονεί σύνθετες αποτιμήσεις που απαιτούνται για σκοπούς αξιολόγησης, λήψης αποφάσεων, αποτίμησης κτλ.

Πόσο κομβικό θεωρείτε το ρόλο των αναλογιστών σε κλάδους όπως αυτός των ιδιωτικής ασφάλισης και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης;

Εάν οι αποφάσεις και οι λειτουργίες της ιδιωτικής ασφάλισης και των ΤΕΑ δεν βασίζονται σε αναλογιστικές μελέτες και δε συμβουλεύονται αναλογιστές, τότε είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Ο ρόλος των αναλογιστών είναι κομβικός για τη δημιουργία, συνέχιση και ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης και των ταμείων κοινωνικής και επαγγελματικής ασφάλισης. Ο αναλογιστής και η αναλογιστική επιστήμη διαθέτουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να εκπονούν σύνθετους υπολογισμούς και να αποτιμούν ορθά μια υφιστάμενη κατάσταση ή κάποια ενδεχόμενα σενάρια, ώστε ο φορέας να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του. Σαφώς πολλοί θα θυμόμαστε από το κοντινό ή το μακρινό παρελθόν, σε τι πανωλεθρία κατέληξαν αποφάσεις που ελήφθησαν χωρίς αναλογιστική βάση.

Τι είδους υπηρεσίες προσφέρετε στις επιχειρήσεις;

Η Anras συνεργάζεται με πληθώρα ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ταμείων κοινωνικής και επαγγελματικής ασφάλισης παρέχοντας αναλογιστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων για σκοπούς τιμολόγησης, αποθεματοποίησης, διαχείρισης κινδύνων, εποπτικών και λογιστικών απαιτήσεων. Επιπλέον, συνεργάζεται με περισσότερες από 300 επιχειρήσεις, υποστηρίζοντάς τες στην αποτίμηση των υποχρεώσεών τους προς το προσωπικό για σκοπούς λογιστικών απαιτήσεων. Πέρα των προαναφερθέντων υπηρεσιών, η Anras δύναται να παρέχει «tailor made» λύσεις βασιζόμενη σε σύνθετους υπολογισμούς, και να αποτιμήσει μελλοντικά αβέβαια γεγονότα, υποστηρίζοντας την εταιρεία στη λήψη αποφάσεων λειτουργικών, επιχειρηματικών, επιλογής ασφαλιστικής κάλυψης, επιλογής παροχών προς το προσωπικό και λοιπόν επιχειρηματικών πλάνων.

Πιστεύετε ότι η αγορά των αναλογιστικών υπηρεσιών έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στη χώρα μας;

Σαφώς η αγορά των αναλογιστικών υπηρεσιών έχει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στη χώρα μας. Αρχικά, όλοι οι θεσμικοί και κυβερνητικοί παράγοντες και η αγορά η ίδια, έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχει «κενό» ασφάλισης στην Ελλάδα και ότι ως χώρα είμαστε σημαντικά υπο-ασφαλισμένη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στους τομείς της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αλλά και στους τομείς της σύνταξης/ αποταμίευσης. Επομένως, η ασφαλιστική αγορά μόνο ανοδική πορεία μπορεί να έχει, διευρύνοντας σε όγκο και ποικιλία τις εργασίες της. Σε αυτό συνηγορεί η αυξημένη πραγματική ανάγκη του μέσου πολίτη για ασφάλιση και προστασία της περιουσίας, του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, της υγείας και των αποταμιεύσεών του. Επιπλέον, η αναλογιστική επιστήμη μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα, να αποτιμήσει μελλοντικά αβέβαια γεγονότα και να δώσει ποσοτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις της διαχείρισης κινδύνων. Βάσει αυτού του πλαισίου, η αγορά των αναλογιστικών υπηρεσιών έχει σημαντικές και ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στη χώρα μας.

 

* Ο Raymond Aguilera είναι Partner και μέλος της Senior Leadership Team της October Three , η οποία είναι μέλος επίσης της Abelica Global και από τους σημαντικότερους διαχειριστές Πλάνων Καθορισμένων Παροχών στην Αμερική με παρουσία σε Chicago, Boston, Dallas, Denver, Jacksonville, Los Angeles, New York και San Francisco. Πριν από την October Three, ο Ray εργάστηκε για 20 χρόνια σε μεγάλη πολυεθνική δικηγορική εταιρεία ως Global Financial Benefits Director. Η εμπειρία του Ray περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, τη δέουσα επιμέλεια συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς και την καθιέρωση, τον σχεδιασμό και τη λήξη των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Ο Ray ηγείται επί του παρόντος του Strategic Advisor Network της October Three που επικεντρώνεται στον χώρο του Private Market Retirement.

 

**Η Μαριάννα Ανυφαντή είναι Αδειούχος Αναλογιστής, τακτικό μέλος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδας (ΕΑΕ), της Ένωσης Αναλογιστών Κύπρου, της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ένωσης Αναλογιστών, και από το 2021 διατελεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΕ. Εργασιακά η παρουσία της στην ασφαλιστική αγορά ξεκίνησε το 2003, όπου εργάστηκε στα αναλογιστικά τμήματα μεγάλων ασφαλιστικών και συμβουλευτικών εταιρειών. Έκτοτε, η Μαριάννα έχει εκπονήσει με επιτυχία πολυάριθμες αναλογιστικές μελέτες για τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό σύμφωνα με το ΔΛΠ19 και για ασφαλιστικά Ταμεία Πρόνοιας, Σύνταξης και Υγείας. Επιπρόσθετα, στις ασφαλιστικές εταιρείες η Μαριάννα έχει εμπλακεί σε όλες τις διαδικασίες και τα καθήκοντα ενός αναλογιστικού τμήματος, όπως κεφαλαιακές απαιτήσεις Solvency II, ανάλυση κερδοφορίας ασφαλιστικών προϊόντων και επάρκειας των αποθεμάτων αυτών, σχεδιασμός νέων προϊόντων, αντασφάλεια, αναφορές προς εποπτικές αρχές, λογιστικά πρότυπα κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v