Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιάννης Δημάκης: «Η ζωή αρχίζει μετά τις επιδοτήσεις»

Αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές οι κρατικές επιδοτήσεις, οδηγούν τη νέα γενιά εκτός αγροτικής παραγωγής, τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣΑ ΡΕΑ σε συνέντευξη στο Euro2day.gr. Το deal με Green Cola και η επόμενη ημέρα.

Γιάννης Δημάκης: «Η ζωή αρχίζει μετά τις επιδοτήσεις»

Αιρετικός πλην ρεαλιστής εμφανίζεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr ο Γιάννης Δημάκης, Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣΑ ΡΕΑ, ενός συνεταιρισμού που κόντρα στο ρεύμα και στην επικρατούσα αντίληψη έχει ακολουθήσει αναπτυξιακή πορεία. Το καλοκαίρι εξάλλου η ΕΑΣΑ ΡΕΑ προχώρησε και σε μια σημαντική συμφωνία με την εταιρεία ΕΠΑΠ (Green Cola).

Ο κ. Δημάκης τάσσεται κατά των επιδοτήσεων. Τις χαρακτηρίζει αντιαναπτυξιακές και αντιπαραγωγικές, ενώ θεωρεί ότι είναι υπαίτιες για την έξοδο της νέας γενιάς από την αγροτική παραγωγή. Και όχι μόνο αυτό. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, υποστηρίζει ότι «η ζωή ξεκινά μετά τις επιδοτήσεις.», ενώ θεωρεί ότι 40.000 γεωτεχνικοί καταστρέφονταν απασχολούμενοι στο δημόσιο και στην ΔΕΗ.

Ο Γιάννης Δημάκης, δεν είναι εκπρόσωπος κάποιου ξένου think tank, ούτε μεγαλοστέλεχος κάποιας ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣΑ – ΡΕΑ, ενός συνεταιρισμού που πτώχευσε νωρίς (σ.σ. το 1980) και το 2004, αποφάσισε να απαγκιστρωθεί από το κράτος και να απεξαρτηθεί από τον τομέα παροχής υπηρεσιών που μέχρι τότε αποτελούσε για όλους σχεδόν τους συνεταιρισμούς την κύρια πηγή εσόδων, όπως σημειώνει.

Εξάλλου δέκα χρόνια μετά το «διαζύγιο» από το κράτος, το 2014, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου η διοίκηση της συνεταιριστικής ΕΑΣΑ ΡΕΑ από την Αργολίδα και η διοίκηση της εταιρείας ΕΠΑΠ από την Ορεστιάδα, γνωστής στην αγορά με την Green Cola της, υπέγραψαν μια συμφωνία με βάση την οποία η ΕΑΣΑ - ΡΕΑ έγινε εμφιαλωτής της ΕΠΑΠ.

Η συμφωνία, με αρχική διάρκεια έως το 2020, προβλέπει τη συνεργασία στον τομέα των αναψυκτικών, με σκοπό την από κοινού παραγωγή και ανάπτυξη νέων προϊόντων, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Ήδη εδώ και λίγες εβδομάδες, η συγκεκριμένη συμφωνία έχει πάρει σάρκα και οστά, και οι μηχανές του εργοστασίου της ΕΑΣΑ ΡΕΑ έχουν ξεκινήσει να παράγουν αναψυκτικά με το σήμα GREEN COLA και ΜΠΛΕ, αρχικά για την ελληνική αγορά.

«Υπάρχει αντίσταση στην παραδοχή του αυτονόητου»

Σύμφωνα με τον κ. Δημάκη «οι αγροτικές επιδοτήσεις τα τελευταία 35 χρόνια αν και αποτέλεσαν πηγή σημαντικής χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος, δεν χρησιμοποιήθηκαν και δεν είχαν τελικά το θετικό αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να έχουν στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου ενώ οι συνεταιρισμοί ως αναγκαίοι ενδιάμεσοι χρησιμοποιήθηκαν.» Ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει: «οι συνεταιρισμοί όμως είναι επιχειρήσεις ανεξάρτητες μεταξύ τους και η ευθύνη δεν μπορεί να είναι καθολική.»

Γεγονός είναι πάντως ότι οι συνεταιρισμοί, παρά τις εξαιρέσεις που υπάρχουν δεν περπάτησαν στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Δημάκη στο μικρό μέγεθος, στα ανύπαρκτα κεφάλαια, στην εμπλοκή των κομμάτων στη διοίκησή τους. Ακόμη και σήμερα, «υπάρχει αντίσταση στην παραδοχή του αυτονόητου, ότι δηλαδή οι συνεταιρισμοί είναι πολυμετοχικές επιχειρήσεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει «δεν χρειάζονται ούτε ειδικοί νόμοι, ούτε ειδική τράπεζα».

Αυτό που χρειάζεται είναι σύμφωνα με τον κ. Δημάκη «να αποκατασταθεί η λογική σειρά αξιών. Να τοποθετηθεί δηλαδή η παραγωγική δραστηριότητα στο επίπεδο που δικαιούται». Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr «θα πρέπει να αρθούν όλα τα αντικίνητρα στην παραγωγική ενασχόληση των πολιτών με τον αποκλεισμό της δυνατότητας του βολέματος και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η νέα γενιά η οποία έχει εξαιρετικά προσόντα στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Η χώρα, όπως εκτιμά ο κ. Δημάκης «έχει δυνατότητες και 40.000 γεωτεχνικούς που μέχρι σήμερα καταστρέφονταν απασχολούμενοι στο δημόσιο και στην ΔΕΗ. Είναι εφικτό αν αναλάβουν επιχειρηματική δράση να αντιγράψουμε την Ολλανδία ή το Ισραήλ.»

Το χθες, το σήμερα και το αύριο της ΕΑΣΑ-ΡΕΑ

Η ΕΑΣΑ – ΡΕΑ, όπως υποστηρίζει ο κ. Δημάκης, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, όχι διαφορετικά από αυτά που αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις. Η γραφειοκρατία σίγουρα είναι πρόβλημα, όμως όπως αναφέρει «ευτυχώς μετά την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους και τον ερχομό της τρόικας, πολλές διαδικασίες καταργήθηκαν, π.χ. άδεια λειτουργίας, άδεια πυρασφάλειας κλπ.» Πάντως σοβαρά ήταν και τα προβλήματα στις εξαγωγές που δημιουργούσαν οι απεργίες στα λιμάνια, ωστόσο ο ερχομός της COSCO σε μεγάλο βαθμό τα εξάλειψε όπως αναφέρει ο ίδιος. Ενώ η χρεοκοπία της ΑΤΕ δεν επηρέασε την ΕΑΣΑ – ΡΕΑ δεδομένου ότι από το 2005 είχε ξεκινήσει συνεργασία με ιδιωτικές τράπεζες όπως συμπληρώνει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΣΑ ΡΕΑ χρεοκόπησε νωρίς, το 1980, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο κ. Δημάκης, να εμπεδωθεί η αντίληψη της αποφυγής υπέρμετρου δανεισμού, της σφιχτής διαχείρισης και της στροφής στην παραγωγή.

Εξάλλου από το 2004 είχε αποφασιστεί η κατά το δυνατόν απαγκίστρωση από το κράτος και η απεξάρτηση από τον τομέα παροχής υπηρεσιών που μέχρι τότε αποτελούσε για όλους σχεδόν τους συνεταιρισμούς την κύρια πηγή εσόδων. Παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η ΕΑΣΑ δεν είχε ιδιαίτερες χρηματοδοτικές ανάγκες, την περίοδο 2011-2012 αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στις προμήθειες εξωτερικού λόγω μείωσης πιστωτικού ορίου λόγω Country Risk.

Η συνεργασία με την ΕΠΑΠ

Σήμερα βασική επιλογή της ΕΑΣΑ – ΡΕΑ είναι η στροφή στις εξαγωγές όπου την τελευταία τριετία έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες και τα προϊόντα της έχει καταφέρει να τα τοποθετήσει σε αρκετές χώρες, όπως Ην. Πολιτείες, Κίνα, Σουηδία, Αλγερία, Ιορδανία, Σεϋχέλλες, Ρουμανία κλπ. Ήδη οι εξαγωγές καλύπτουν το 10% των πωλήσεων της, και στόχος είναι ο διπλασιασμός τα επόμενα δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι το 2013 ο τζίρος της ΕΑΣΑ ενισχύθηκε κατά 8,5% σε σχέση με το 2012 ξεπερνώντας τα 15 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1 εκατ. ευρώ στα 2,96 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη της και το 2014 (σ.σ. δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία).

Επίσης βασική επιλογή της είναι η ανάπτυξης νέων προϊόντων αυξημένης προστιθέμενης αξίας για την αγορά B2B. Σε αυτό βοηθούν όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο κ. Δημάκης «οι παραγωγικές της μονάδες που βρίσκονται σε καλό τεχνολογικό επίπεδο αλλά και το προσωπικό της το οποίο έχει καλές σπουδές και εξειδίκευση, οι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου λειτουργούν και γενικά η επιχείρηση έχει στηθεί πελατοκεντρικά».

Επίσης σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της εταιρείας έχει σύμφωνα με τον κ. Δημάκη, η συνεργασία με πελάτες υψηλού επιπέδου, από τους οποίους η ΕΑΣΑ – ΡΕΑ αντλεί τεχνογνωσία. Ο ίδιος άλλωστε πιστεύει στις συνεργασίας. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η συνεργασία στην οποία προχώρησε πριν λίγους μήνες η ΕΑΣΑ – ΡΕΑ με την ΕΠΑΠ, την οποία χαρακτηρίζει στρατηγική επιλογή που θα δώσει σημαντική ανάπτυξη στην ΕΑΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v