Στη σκιά του χρέους η Deutsche Telekom

Σε ιστορικά χαμηλά βρίσκεται η μετοχή της Deutsche Telekom. Τα δυσθεώρητα χρέη της (τρίτη θέση στην Ευρώπη), ως αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής, δικαιολογούν την οργή των μετόχων και προσθέτουν ένα ακόμη ”καρφί στο σταυρό” των τηλεπικοινωνιακών εταιριών της Ευρώπης.

Στη σκιά του χρέους η Deutsche Telekom
Αν κάποιος αναζητήσει τη Deutsche Telekom στη λίστα με τις πλέον χρεωμένες ευρωπαϊκές εταιρίες, θα τη βρει σε μία από τις πρώτες τρεις θέσεις. Η μετοχή της πρόσφατα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, ενώ ανάκαμψη της τιμής του τίτλου δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον.

Τι συνέβη όμως και το ”καμάρι” του γερμανικού δημοσίου δέχεται πλέον τα πυρά αναλυτών, επενδυτών και μετόχων; Από τη χρονιά της μετοχοποίησής της, το 1996, όταν η Deutsche Telekom ενσάρκωνε το ”τηλεπικοινωνιακό όνειρο”, φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά. Ας δούμε τι συνέβη από τότε.

Το δέλεαρ των υπηρεσιών τρίτης γενιάς στα μέσα της δεκαετίας του ’90, φαινόταν μεγάλο. Το κόστος της διαχείρισής και της διανομής του στην πελατειακή βάση κάθε εταιρίας ήταν ανάλογο. Κοινή πεποίθηση αποτελούσε τότε, ότι τις πανάκριβες άδειες 3G θα εξασφάλιζαν εταιρίες, των οποίων ο κύκλος εργασιών θα μπορούσε να υποστηρίξει τέτοιου επιπέδου δραστηριότητες. Για τις τηλεπικοινωνιακές, το δίλημμα ”επέκταση ή τίποτα” δεν ήταν ψευδές – τουλάχιστον όχι εντελώς.

Ο ”πόλεμος της κινητής” είχε ήδη ξεσπάσει και νικητής θα ήταν αυτός που θα διέθετε τα μεγαλύτερα κεφάλαια – θεμέλια για μελλοντικά μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και ταυτόχρονα, κέρδη. Οι επιφανέστερες των εταιριών ξόδεψαν ουκ ολίγα δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να απορροφήσουν μικρότερες τηλεπικοινωνιακές. Η Deutsche Telekom δεν έμεινε πίσω, αφού για εξαγορές και συγχωνεύσεις δαπάνησε ποσά που έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ.

Το 1999-2000 όταν ”κοβόταν η πίτα” της 3ης γενιάς, η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Ευρώπης εμφανίστηκε έτοιμη. Δαπάνησε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, περίπου 45 δισ. ευρώ για τον ενεργό της ρόλο στις νέες τεχνολογίες. Απέμενε οι προσπάθειες και οι δαπάνες της να αποδειχτούν επικερδείς.

Αυτή τη φορά οι εξελίξεις δεν ήταν ραγδαίες. Οι τηλεφωνικές συσκευές 3 G εμφανίζουν βλάβες, η αφομοίωση των υπηρεσιών από το κοινό δεν θα είναι άμεση, ενώ το κόστος τους θα τις καθιστά απρόσιτες σε μεγάλο αριθμό συνδρομητών. Για όσο χρονικό διάστημα συντρέχουν αυτοί οι παράγοντες, επισημαίνουν αναλυτές, ”το άνοιγμα της Deutsche Telekom θα παραμένει χρέος”.

Ένα χρέος καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού σήμερα, υπολογίζεται στα 67,2 δισ. ευρώ. Και για να είναι περισσότερο σαφές το τι σημαίνει αυτό για την εταιρία, αρκεί να προσθέσουμε ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία, αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 70% του ποσού αυτού.

Η διοίκηση της Deutsche Telekom, προεξάρχοντος του κ. Ron Sommer, είχε στην αρχή του έτους δεσμευτεί ότι θα μειώσει το χρέος στα 50 δισ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή, και ενώ η εταιρία αποφάσισε να πουλήσει έξι γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα στην αμερικανική Liberty, έναντι 5,5 δισ. ευρώ, η επιτροπή μονοπωλίου της χώρας είχε αντίθετη γνώμη και ακύρωσε τη συμφωνία.

Δεν είναι όμως αυτό το μόνο ”στραπάτσο”. Η θυγατρική της, T-online, με δραστηριότητα στο internet, είχε, υπό την αιγίδα της μητέρας Deutsche, επενδύσει μεγάλα ποσά στην κατασκευή υποδομής για τηλεφωνικές γραμμές που επιτρέπουν τη γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σχεδιάζοντας μάλιστα να τις επινοικιάζει σε άλλους, ανταγωνιστές internet service providers. Τα σχέδια τροποποίησε προς το χειρότερο και πάλι η παρέμβαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, η οποία υποχρέωσε την T-online να παρέχει στους ανταγωνιστές της τις συνδέσεις σε τιμή χαμηλότερη κατά 1/3, από την τιμή που υπολογιζόταν αρχικά.

Εξάλλου, η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της θυγατρικής και κερδοφόρου T Mobile, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έφερνε περίπου 10 δισ. ευρώ στα ταμεία της εταιρίας, έχει από τον προηγούμενο μήνα αναβληθεί επ’ αόριστον. Η θετική αποδοχή του εταιρικού ομολόγου, που πρόσφατα εξέδωσε η εταιρία, αν και θα της προσπορίσει ρευστό περίπου 5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υπολογίζεται στη λίστα των χρεών.

Μόνη κίνηση πουαναγνωρίστηκε ότι είναι προς τη ”σωστή κατεύθυνση”, είναι αυτή της απόλυσης πάνω από 30.000 εργαζομένων, η οποία όμως κατέστησε το management εξαιρετικά αντιδημοφιλές, αφού η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί το Νο1 πρόβλημα στην ενωμένη Γερμανία.

Παρόμοιες εξελίξεις έχουν οδηγήσει τη διοίκηση της Deutsche Telekom σε αδιέξοδο, ενώ ακόμα και η παρέμβαση - στήριξη του καγκελάριου Σρέντερ δεν φαίνεται πια αρκετή για να κατευνάσει τους οργισμένους μετόχους, που κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση χάρισαν στον Ron Sommer ένα από τα δυσκολότερα απογεύματα της καριέρας του.

Τα έσοδα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από πωλήσεις μετοχών δεν είναι αυτά που ήταν πριν από δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα έτους της εταιρίας σίγουρα δεν βοήθησαν να αντιστραφεί αυτή η τάση, αφού από τα 5,9 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκαν ως κέρδη το 2000, ο ισολογισμός της τηλεπικοινωνιακής κατέγραψε ζημίες της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Η ίδια η τεράστια δανειακή έκθεση της εταιρίας στις τράπεζες, εμποδίζει την αποπληρωμή του χρέους, αφού όσα κεφάλαια δαπανώνται προς την κατεύθυνση αυτή, δεσμεύονται προς αποπληρωμή των τόκων. ”Χαίνουσα πληγή” αποτελεί εξάλλου η εξαγορασθείσα αμερικανική Voicestream, η οποία απορροφά το ¼ των κεφαλαιακών εξόδων της Deutsche Telekom.

Παράγοντες της γερμανικής αγοράς, ”χτυπούν το καμπανάκι” για τη δραματική μείωση της καθαρής θέσης έναντι του χρέους και τονίζουν την επικινδυνότητα της λογιστικής θέσης της Deutsche Telekom. ”Τώρα”, αναφέρουν, ”είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί καθοδική περιδίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες.”

Κινδυνολογία;

Άλλες εταιρίες, όπως η KPN, μπορεί και να το ονόμαζαν ”ματιά στο μέλλον”.

Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v