Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η γη μας, το μέλλον μας

Η αποκατάσταση της γης είναι βασικός στόχος του ΟΗΕ. Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί 29% από το 2000. Χωρίς δράση θα επηρεάσουν πάνω από τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η γη μας, το μέλλον μας

Σε όλο τον κόσμο, τα οικοσυστήματα απειλούνται. Από τα δάση και τις ξηρές εκτάσεις μέχρι τη γεωργική γη και τις λίμνες, οι φυσικοί χώροι από τους οποίους εξαρτάται η ύπαρξη της ανθρωπότητας φτάνουν σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, πάνω από το 40% της γης του πλανήτη υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας άμεσα το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000 – χωρίς επείγουσα δράση, η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.

Η αποκατάσταση της γης είναι βασικός πυλώνας της Δεκαετίας του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση Οικοσυστημάτων (2021-2030), μια έκκληση για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι κρίσιμη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος εστιάζει στην αποκατάσταση της γης, την ανάσχεση της ερημοποίησης και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην ξηρασία με κεντρικό σύνθημα: «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration».

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, αλλά μπορούμε να καλλιεργήσουμε δάση, να αναβιώσουμε τις πηγές νερού και να φέρουμε πίσω τα εδάφη. Είμαστε η γενιά που μπορεί να κάνει ειρήνη με τη γη.

Το 2024 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η 16η σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με επικεφαλής το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) πραγματοποιείται από το 1973 κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική δημόσια ενημέρωση και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 2024 φιλοξενείται από τη Σαουδική Αραβία.

Γιατί να λάβεις μέρος

Ο χρόνος τελειώνει και η φύση βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισημαίνει ο ΟΗΕ. Για να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5°C αυτόν τον αιώνα, πρέπει να μειώσουμε στο μισό τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Χωρίς δράση, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί κατά 50% μέσα στη δεκαετία και τα πλαστικά απόβλητα που ρέουν στα υδάτινα οικοσυστήματα σχεδόν θα τριπλασιαστούν έως το 2040.

Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιεστικά ζητήματα, τώρα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v