Σε όλο τον κόσμο, τα οικοσυστήματα απειλούνται. Από τα δάση και τις ξηρές εκτάσεις μέχρι τη γεωργική γη και τις λίμνες, οι φυσικοί χώροι από τους οποίους εξαρτάται η ύπαρξη της ανθρωπότητας φτάνουν σε οριακό σημείο.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, πάνω από το 40% της γης του πλανήτη υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας άμεσα το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000 – χωρίς επείγουσα δράση, η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.
Η αποκατάσταση της γης είναι βασικός πυλώνας της Δεκαετίας του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση Οικοσυστημάτων (2021-2030), μια έκκληση για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι κρίσιμη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος εστιάζει στην αποκατάσταση της γης, την ανάσχεση της ερημοποίησης και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην ξηρασία με κεντρικό σύνθημα: «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration».
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, αλλά μπορούμε να καλλιεργήσουμε δάση, να αναβιώσουμε τις πηγές νερού και να φέρουμε πίσω τα εδάφη. Είμαστε η γενιά που μπορεί να κάνει ειρήνη με τη γη.
Το 2024 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η 16η σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Με επικεφαλής το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) πραγματοποιείται από το 1973 κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για περιβαλλοντική δημόσια ενημέρωση και γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το 2024 φιλοξενείται από τη Σαουδική Αραβία.
Γιατί να λάβεις μέρος
Ο χρόνος τελειώνει και η φύση βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισημαίνει ο ΟΗΕ. Για να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5°C αυτόν τον αιώνα, πρέπει να μειώσουμε στο μισό τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.
Χωρίς δράση, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί κατά 50% μέσα στη δεκαετία και τα πλαστικά απόβλητα που ρέουν στα υδάτινα οικοσυστήματα σχεδόν θα τριπλασιαστούν έως το 2040.
Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιεστικά ζητήματα, τώρα!