Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διπλωματία στον τομέα των υδάτων και η ΕΕ

Το Συμβούλιο της ΕΕ εκφράζει την ανησυχία του ότι ο στόχος διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους απέχει πολύ από την επίτευξή του και υφίστανται σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης.

Η διπλωματία στον τομέα των υδάτων και η ΕΕ

Η στρατηγική για το νερό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας, την επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια, την ανάπτυξη του ανθρώπου, τη δράση για το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, την ανθρωπιστική δράση, την ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς και τη σημασία του νερού ως ανθρώπινου δικαιώματος.

Τα παραπάνω αναφέρει το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με τη δέσμευση σε διπλωματικό επίπεδο όσον, ιδίως τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα των υδάτων, ως εργαλείο για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση και αξιοπρέπεια και θεμελιώδες στοιχείο για την ανθεκτικότητα τόσο των κοινωνιών όσο και του περιβάλλοντος. Παράλληλα έχει κομβικό ρόλο για την ανθρώπινη διατροφή και υγεία, καθώς είναι απολύτως αναγκαίο για τη διαχείριση των οικοσυστημάτων, τη γεωργία, την ενέργεια και τη συνολική ασφάλεια του πλανήτη.

Σημειώνει ότι η λειψυδρία μπορεί να επηρεάσει την ειρήνη και την ασφάλεια, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό μπορούν να έχουν σοβαρό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, με πιθανές άμεσες επιπτώσεις για την ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση της ΕΕ να προωθήσει τη διασυνοριακή και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων καθώς και την αποτελεσματική διακυβέρνηση του τομέα αυτού, ενώ παράλληλα σκοπεύει να ενισχύσει τη σχετική  διπλωματική δράση της ΕΕ , ως μέσο για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Ωστόσο το Συμβούλιο εκφράζει την ανησυχία του ότι ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης «Διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους» απέχει πολύ από την επίτευξή του και υφίσταται σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης.

Ως εκ τούτου, ζητεί την περαιτέρω ενίσχυση των  σχετικών δράσεων της ΕΕ και στις ατζέντες των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το παγκόσμιο πλαίσιο επιτάχυνσης για τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα συμπεράσματα, προσθέτει, ζητούν περαιτέρω εφαρμογή προς αυτήν την κατεύθυνση και αύξηση των συνεργειών μεταξύ της διπλωματίας στους τομείς των υδάτων, του κλίματος και της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v