Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στις 22 Μαρτίου κάθε χρόνου από το 1993, είναι μια ετήσια γιορτή των Ηνωμένων Εθνών που εστιάζει στη σημασία του φρέσκου νερού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού ευαισθητοποιεί τα 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλείς και καθαρούς υδάτινους πόρους . Αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης . Βασική επιδίωξή της είναι η υποστήριξη της επίτευξης του Στόχου 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης: νερό και αποχέτευση για όλους έως το 2030.
Κάθε χρόνο, το UN-Water — ο συντονιστικός μηχανισμός του ΟΗΕ για το νερό και την αποχέτευση — θέτει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού. Το 2023, η εστίαση ήταν στην Επιτάχυνση της Αλλαγής. Το 2024, το θέμα θα είναι Leveraging Water for Peace (Μοχλεύοντας το νερό για την ειρήνη).
Το νερό μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη όταν οι κοινότητες και οι χώρες συνεργάζονται για αυτόν τον πολύτιμο κοινό πόρο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να πυροδοτήσει και να εντείνει τη σύγκρουση όταν απαγορεύεται η πρόσβαση και η χρήση γίνεται άδικα, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 έχει να κάνει με τη συνεργασία για την εξισορρόπηση των αναγκών όλων, με την αφοσίωση να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, για να γίνει το νερό καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό κόσμο.
- Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πόσιμου νερού με ασφαλή διαχείριση.
- Πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν χωρίς πόσιμο νερό με ασφαλή διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων 115 εκατομμυρίων ανθρώπων που πίνουν επιφανειακά νερά. (ΠΟΥ/UNICEF, 2023)
- Οι καταστροφές που σχετίζονται με τα'υδατα κυριαρχούν στον σχετικό κατάλογο τα τελευταία 50 χρόνια και ευθύνονται για το 70% όλων των θανάτων που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές (World Bank, 2022).
- Τα διασυνοριακά ύδατα αντιπροσωπεύουν το 60% των παγκόσμιων ροών γλυκού νερού και 153 χώρες έχουν έδαφος σε τουλάχιστον 1 από τις 310 διασυνοριακές λεκάνες απορροής ποταμών και λιμνών και έχουν καταγράψει 468 διασυνοριακά συστήματα υδροφορέων (UN-Water, 2023).
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει τη δική της συμβολή στην κατανάλωση υδάτινων πόρων. Μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, απαιτεί την ανάλυση μοτίβων σε ένα τεράστιο πλήθος κειμένων. Ωστόσο η εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων, εκτός από πανάκριβους ημιαγωγούς, κοστίζει αρκετά σε ηλεκτρική ενέργεια και υδάτινους πόρους.
Οι υπολογισμοί που διεξάγουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγει πολλή θερμότητα. Για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ειδικά τις ζεστές μέρες, που πρέπει να ψυχθεί με νερό. Άφθονο νερό.
Στην τελευταία περιβαλλοντική έκθεσή της, η Microsoft αποκάλυψε ότι η κατανάλωση νερού αυξήθηκε κατά 13% από το 2020 έως το 2021 και κατά 52% από το 2020 έως το 2022. Μια απότομη αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που οι εξωτερικοί ερευνητές τη συνδέουν με τη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης. Εκεί το απέδωσε και ο Shaolei Ren, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Riverside, ο οποίος προσπαθεί να υπολογίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των γενετικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.
Νερό για την ειρήνη
Το νερό μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει ειρήνη ή να πυροδοτήσει σύγκρουση. Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο, ή όταν οι άνθρωποι έχουν άνιση ή καθόλου πρόσβαση, οι εντάσεις μπορεί να αυξηθούν μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών.
Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, μόνο 24 χώρες έχουν συμφωνίες συνεργασίας για όλο το κοινό τους νερό.
Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι πληθυσμοί αυξάνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη, εντός και μεταξύ των χωρών, να ενωθούμε γύρω από την προστασία και τη διατήρηση του πιο πολύτιμου πόρου μας., σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Η δημόσια υγεία και ευημερία, τα συστήματα τροφίμων και ενέργειας, η οικονομική παραγωγικότητα και η περιβαλλοντική ακεραιότητα βασίζονται σε έναν εύρυθμο και δίκαια διαχειριζόμενο υδάτινο κύκλο.
Δημιουργία θετικού κυματισμού
Όταν συνεργαζόμαστε για το νερό, δημιουργούμε ένα θετικό κυματιστικό αποτέλεσμα – ενισχύοντας την αρμονία, δημιουργώντας ευημερία και χτίζοντας ανθεκτικότητα στις κοινές προκλήσεις.
Πρέπει να δράσουμε έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το νερό δεν είναι μόνο ένας πόρος που πρέπει να χρησιμοποιείται και να είναι πεδία ανταγωνισμού - είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, εγγενές σε κάθε πτυχή της ζωής, αναφέρει η UN-Water
Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, πρέπει όλοι να ενωθούμε για να χρησιμοποιήσουμε το νερό για την ειρήνη, θέτοντας τα θεμέλια για ένα πιο σταθερό και ευημερούν αύριο.
Βασικά μηνύματα
Καθώς η ευημερία και η ειρήνη βασίζονται στο νερό, τα κράτη που διαχειρίζονται την κλιματική αλλαγή, τη μαζική μετανάστευση και τις πολιτικές αναταραχές, πρέπει να θέσουν τη συνεργασία για το νερό στο επίκεντρο των σχεδίων τους.
Το νερό μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αρμονία μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών ενώνοντας τη δίκαιη και βιώσιμη χρήση του νερού – από τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε διεθνές επίπεδο έως τις δράσεις σε τοπικό επίπεδο.
Αντόνιο Γκουτέρες: Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα
«Ο κόσμος μας βρίσκεται σε ταραγμένα νερά. Οι συγκρούσεις μαίνονται, η ανισότητα είναι διάχυτη, η ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας είναι ανεξέλεγκτες και, καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα, η κλιματική κρίση επιταχύνεται με μια θανατηφόρα δύναμη – απειλώντας περαιτέρω την ειρήνη», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
«Ο πλανήτης μας θερμαίνεται – οι θάλασσες ανεβαίνουν, τα πρότυπα των βροχών αλλάζουν και οι ροές των ποταμών συρρικνώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές, καθώς και πλημμύρες και διάβρωση των ακτών σε άλλες. Εν τω μεταξύ, η ρύπανση και η υπερκατανάλωση θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα του γλυκού, καθαρού, προσβάσιμου νερού από το οποίο εξαρτάται όλη η ζωή. Η μείωση των προμηθειών μπορεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων και χωρών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της σύγκρουσης.
Το Νερό για την Ειρήνη είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό. Η επίτευξη του σχετικού στόχου εξαρτάται από τη μεγαλύτερη συνεργασία. Σήμερα, 153 χώρες μοιράζονται υδάτινους πόρους. Ωστόσο, μόνο είκοσι τέσσερις έχουν παρουσιάσει συμφωνίες συνεργασίας για όλα τα κοινόχρηστα ύδατά τους. Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για διασυνοριακή συνεργασία και καλώ όλες τις χώρες να προσχωρήσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ύδατα – η οποία προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των κοινών υδάτινων πόρων.
Η συνεργασία για τη διασφάλιση του νερού μπορεί να τροφοδοτήσει και να διατηρήσει την ειρήνη. Η διαχείριση των υδάτων μπορεί να ενισχύσει την πολυμέρεια και τους δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων και να οικοδομήσει την ανθεκτικότητα στις κλιματικές καταστροφές. Μπορεί επίσης να προωθήσει την πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης – οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο ειρηνικών κοινωνιών – μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της υγείας, τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της ασφάλειας των υδάτων.
Ας δεσμευτούμε να συνεργαστούμε για να κάνουμε το νερό μια δύναμη συνεργασίας, αρμονίας και σταθερότητας, και έτσι να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός κόσμου ειρήνης και ευημερίας για όλους».