Εκρηκτική κινητικότητα στο ελληνικό fintech

Oι startups, η έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών, το ενδιαφέρον και οι στόχοι των εταιριών.

Εκρηκτική κινητικότητα στο ελληνικό fintech

Οι πρόσφατες κινήσεις των EpsilonNet και Qualco που απέκτησαν άλλες εταιρείες, η Profile, που ετοιμάζεται να κάνει νέες εξαγορές μέσα στο επόμενο έτος, αλλά και το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για την ελληνική fintech Viva Wallet δείχνουν τη δυναμική ενός κλάδου που φαίνεται πως θα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον της αγοράς. Η πιο σημαντική είδηση για τον εγχώριο κλάδο των fintech, πάντως, είναι η πιθανολογούμενη εξαγορά της ελληνικής fintech Viva Wallet από την JP Morgan.

Οι πληροφορίες θέλουν τον τραπεζικό κολοσσό να είναι ένας από τους πολλούς ενδιαφερόμενους που διερευνούν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ή ακόμα και να συνεργαστούν με τη Viva Wallet. Η ελληνική εταιρεία από την πλευρά της έχει επιλέξει σύμβουλο για να διερευνήσει τις στρατηγικές επιλογές που έχει.

Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξ ολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud, με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη και με πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα.

Η Viva Wallet είναι επίσημο μέλος της Visa και της Mastercard για υπηρεσίες acquiring και issuing. Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της καινοτόμου εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και μέσω του εξελιγμένου payment gateway σε online καταστήματα, ενώ προσφέρει επαγγελματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 29% το 2020, στα 44 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2021, η Viva Wallet συγκέντρωσε 80 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής Tencent, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης και της Breyer Capital.

Δυναμική είσοδος

Η EpsilonNet προχώρησε σε συμφωνία απόκτησης (πλειοψηφικού) ποσοστού 88% στην PCS, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η PCS έχει μακροχρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών λογισμικού για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικούς οργανισμούς, συνδυάζοντας την εξειδικευμένη γνώση των χρηματοοικονομικών δεδομένων με το υψηλό επίπεδο τεχνολογικών δεξιοτήτων. Η PCS έχει υλοποιήσει έργα σε πάνω από 10 χώρες στην Ευρώπη και στην Αφρική και ο κύκλος εργασιών της για τη χρήση του 2020 ανήλθε σε 2,35 εκατ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα για την εξαγορά και απόκτηση ποσοστού 88% της PCS από την EpsilonNet ανέρχεται σε 2,23 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξαγορά αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σταδιακή είσοδο του ομίλου EpsilonNet στον τομέα του Fintech στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στόχος της διοίκησης είναι να συμβάλει ολοκληρωμένα στην μετεξέλιξη της PCS σε Innovation Hub για την ανάπτυξη λύσεων στον τομέα Digital Services με έμφαση αρχικά στο Asset and Investment Management. Παράλληλα, εξετάζει την ανάπτυξη πρόσθετων λύσεων στους τομείς των χρηματοοικονομικών προϊόντων και συναλλαγών με στόχο την ολοκληρωμένη παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο.

Ενίσχυση και επέκταση

Η Qualco και η Neurosoft ανακοίνωσαν πρόσφατα την ολοκλήρωση των συναλλαγών που αφορούν στις εξαγορές δύο θυγατρικών εταιρειών της Neurosoft από την Qualco. Συγκεκριμένα, η Qualco εξαγόρασε το 100% των μετοχών της TensorFin Single Member και το 100% της Daedalus Technologies FZE, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του Supply Chain Finance και παρέχουν ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις, συνδυάζοντας την παραγωγή εξειδικευμένου λογισμικού με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καλύπτοντας όλα τα διαμορφωμένα μοντέλα χρηματοδότησης τιμολογίων και εισπρακτέων από τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μέση Ανατολή, Ασία και Βόρεια Αφρική και προέκυψαν έπειτα από την απόσχιση του εμπορικού τομέα Fintech & Analytics της Neurosoft.

Η Qualco θα ενσωματώσει στον τεχνολογικό της κλάδο το σύνολο των εμπορικών και λειτουργικών δομών του παραπάνω τομέα.

Καινοτομία και επέκταση για την Prοfile 

Η Profile Software είναι εταιρεία πληροφορικής με 30 χρόνια εμπειρία και παρουσία σε 45 χώρες και εξελίχθηκε σε αξιόλογο διεθνή παίχτη στο fintech. Στην πορεία της έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που λύνουν σημαντικά προβλήματα οργανισμών με ανταγωνιστική λειτουργικότητα, όπως περίπου κάνουν οι fintech εταιρείες σήμερα. Με αυτή τη λογική ο όμιλος εξελίχθηκε και, παράλληλα, αξιολογήθηκε από γνωστούς οίκους του εξωτερικού που ανέδειξαν την εστίαση της εταιρείας στην τεχνολογία και στην εξυπηρέτηση πελατών.

Οι λύσεις της Prοfile χρησιμοποιούνται από fintech οργανισμούς με τις πλέον ενδιαφέρουσες τη neobank Allica Bank στο Λονδίνο, που χρησιμοποιεί τη κορυφαία Front-to-Back Core Βanking πλατφόρμα για τη διαχείριση όλων των τραπεζικών εργασιών της, λειτουργώντας ως η ραχοκοκαλιά του οργανισμού σε περιβάλλον Microsoft Azure, καθώς επίσης και τις λύσεις Acumen.net για τη διαχείριση διαθεσίμων με αυτοματοποίηση Treasury λειτουργιών και το RiskAvert για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου. Πλην της Allica, η λύση του FMS.next χρησιμοποιείται και στη Fiduciam, εταιρεία εναλλακτικής τραπεζικής με έδρα το Λονδίνο. Το σύστημα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση των εργασιών τους στον τομέα των χορηγήσεων. Η Fiduciam, αξιοποιώντας το FMS.next για marketplace lending, απολαμβάνει ευελιξία, ευχρηστία και αυτοματοποίηση των διαδικασιών, με ασφάλεια.

Επιπλέον η πλατφόρμα Axia -omni channel investment management platform- του ομίλου διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα για Robo Advisory με τη αυτοματοποίηση onboarding, custody κ.ά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση του Axia Custody από τη First Abu Dhabi Bank για την πλήρη αυτοματοποίηση και εκτέλεση των custody εργασιών του ομίλου cross border.

H προσήλωση του ομίλου στην καινοτομία και στην υιοθέτηση νέων πρακτικών οδήγησαν στην ίδρυση της θυγατρικής Prοfile Technologies με σκοπό να αποτελέσει το development hub του ομίλου που αξιοποιεί μοντέρνες τεχνολογίες, όπως Artificial Ιntelligence, Machine Learning, blockchain κ.ά., οι οποίες ενσωματώνονται ήδη στις λύσεις και χρησιμοποιούνται στη δημιουργία νέων ώστε να ενισχυθεί το fintech mentality και η ενδυνάμωση των προϊόντων του ομίλου.

Εξάλλου, η διεθνοποίηση της Prοfile και η διάθεση συγκεκριμένων λύσεων στο χώρο του fintech βασίζεται στη συνεχή επένδυση και ικανότητα έγκαιρης παρουσίασης λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.

Οι νέες λύσεις του ομίλου περιλαμβάνουν το finuevο, που αποτελεί την πλέον πρόσφατη πλατφόρμα για mobile-first digital banking in-a-box, αλλά και τη νέα πλατφόρμα Acumen.plus για Διαχείριση Διαθεσίμων (Treasury Management), που προσφέρει αυτοματοποίηση σε θέματα Treasury, καθώς και το RiskAvert που παρέχει πλήρη συμμόρφωση στις κανονιστικές οδηγίες για Credit Risk & Regulatory reporting, και οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους του χρήστη.

Επιπλέον, και η λύση για fund management από τη θυγατρική της Prοfile, Centevo, έχει νέες δυνατότητες για mobile-first ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους χρήστες. Συνεπώς, ο όμιλος Prοfile διαθέτει στο DNA του την ικανότητα να αναπτύσσει και να παρέχει λύσεις για fintech στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα.

Επενδύσεις 30 εκατ. σε fintech startups στην Ελλάδα τη διετία 2019-2020 

Ο τομέας του fintech και οι νεοφυείς εταιρείες του κλάδου τραβούν τα βλέμματα επενδυτών, οι οποίοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προχωρώντας σε όλο και πιο αυξημένες επενδύσεις. Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, το 2020 ήταν μια χρονιά που η επενδύσεις σε FinTech εκτοξεύθηκαν, ωστόσο ακόμα πιο «καυτά» για τον κλάδο είναι τα στοιχεία για το 2021.

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Found.ation σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό EIT Digital και το Velocity.Partners VC, ο κλάδος FINTECH παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, αν και το 2020 η αύξηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα ήταν σχετικά μικρή. Σύμφωνα με το foundation συνολικά έχουν διοχετευτεί περίπου 30 εκατ. ευρώ προς startups που δραστηριοποιούνται στο fintech στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2020, περισσότερα από τα 2/3 των οποίων επενδύθηκαν μέσα στο 2020.

Να σημειώσουμε ότι η μελέτη του Found.ation δεν διαχωρίζει τις ελληνικές startups βάσει της φορολογικής τους έδρας, επομένως κάποιες από αυτές δραστηριοποιούνται σε χώρες που είτε τα φορολογικό πλαίσιο είναι πιο ευνοϊκό, είτε οι αγορές τους προσφέρονται για ταχύτερη ανάπτυξη.

Οι προβλέψεις για φέτος, που αφορούν μόνο στις επενδύσεις των Venture Capitals σε νεοφυείς εταιρείες fintech αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ. Παγκοσμίως, οι αποτιμήσεις των startups του κλάδου του fintech έχουν εκτοξευθεί και αγγίζουν πλέον συνολικά τα 3,1 τρισ. ευρώ, με την αξία τους να έχει εξαπλασιαστεί από το 2016. Ήδη σε έναν χρόνο μόνο και ειδικότερα μεταξύ γ΄ τριμήνου του 2020 και γ΄ τριμήνου του 2021, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε startups εταιρείες του fintech ανά τον κόσμο τριπλασιάστηκαν. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις Venture Capitals προς fintech startups σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2021.

Τα ευρωπαϊκά fintechs συνεχίζουν να ενισχύουν τη δυναμική τους και να ανταγωνίζονται ευθέως τις αντίστοιχες startups των ΗΠΑ. Νεοφυείς εταιρείες του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ευρώπη άντλησαν το γ΄ τρίμηνο του 2021 το ήμισυ του συνόλου των κεφαλαίων που διοχετεύθηκαν στις ΗΠΑ και το ένα τρίτο από τα συνολικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε fintech startups παγκοσμίως.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v