Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το καθήκον της Deutsche Telekom και ο ΟΤΕ

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ είναι η μείωση του χρέους και η αναχρηματοδότηση των δανείων. Αν οι στρόφιγγες παραμείνουν κλειστές, η Deutsche Telekom οφείλει να τις ανοίξει.

Το καθήκον της Deutsche Telekom και ο ΟΤΕ
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τσαμάζ, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρεία φέτος και τα επόμενα χρόνια είναι η μείωση του δανεισμού και η αναχρηματοδότηση των υπολοίπων δανείων.

Ο ΟΤΕ έχει δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου αυτήν τη στιγμή, εκ των οποίων 3,4 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2014.

Τα δάνεια που λήγουν τη χρονιά που διανύουμε ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ, ενώ δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ λήγουν το 2013 και τα υπόλοιπα το 2014, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μ. Τσαμάζ.

Τα ποσά δεν είναι μικρά και σίγουρα οι χρηματικές ροές του ΟΤΕ δεν αρκούν για να τα εξυπηρετήσουν.

Όμως, συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ μίλησε για κενό χρηματοδότησης αν οι τράπεζες συνεχίσουν να μη χρηματοδοτούν ελληνικές επιχειρήσεις.

Κι αυτό γιατί ο ΟΤΕ είναι μεν ελληνική επιχείρηση, αλλά ο μεγαλύτερος μέτοχός του είναι η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, που είναι αρκετά εύρωστη χρηματοοικονομικά για να βοηθήσει τη θυγατρική της σε αυτήν τη δύσκολη φάση.

Yπενθυμίζουμε ότι οι Γερμανοί αγόρασαν ένα επιπρόσθετο 10% του ΟΤΕ το περασμένο καλοκαίρι έναντι 400 εκατ. ευρώ, μετά την άσκηση του δικαιώματος πώλησης (put option) από το δημόσιο.

Έχουν λοιπόν ανεβάσει τη συνολική συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας στο 40%, ενώ το δημόσιο διατηρεί ποσοστό 10% συν μία ψήφο.

Όμως, οι Γερμανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι ούτε να παράσχουν εγγυήσεις ώστε να αναχρηματοδοτήσει ο ΟΤΕ μέρος τουλάχιστον των δανείων που λήγουν φέτος ούτε να χορηγήσουν οι ίδιοι δάνειο στον ΟΤΕ για τον ίδιο λόγο.

Κανείς δεν θα μπορούσε να αδικήσει την Deutsche Telekom αν απλώς περίμενε να δει τι θα γίνει με το PSI και το νέο οικονομικό πρόγραμμα, δηλαδή το αν η χώρα θα παρέμεινε στο ευρώ, πριν αποφασίσει τι θα κάνει.

Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Πολύ απλά, ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος δεν έχει σκοπό να διευκολύνει τον ΟΤΕ.

Το γεγονός ότι έχει απομειώσει την επένδυσή του στον ΟΤΕ κατά 900 εκατ. ευρώ θα πρέπει να παίζει ρόλο στη σχετική απόφαση.

Σημειώνεται ότι η Deutsche Telekom πλήρωσε κάπου 3,8 δισ. ευρώ για να αγοράσει το 30% του ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια, πληρώνοντας πάνω από 25 ευρώ τη μετοχή, γεγονός που μερικοί στην Ελλάδα χαρακτήριζαν ξεπούλημα εκείνη την περίοδο.

Αν η γερμανική εταιρεία επιμείνει στη θέση της, το πιθανότερο, και ο ΟΤΕ δεν μπορεί να βρει κεφάλαια από τις τράπεζες, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να μειώσει περαιτέρω το επενδυτικό του πρόγραμμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, και να μειώσει κι άλλο τα λειτουργικά κόστη.

Πάνω από όλα, όμως, θα έχει δικαιώσει εκείνους που ισχυρίζονταν ότι τα οφέλη από την πώληση μιας μεγάλης ελληνικής επιχείρησης σε μια μεγάλη ξένη δεν ήταν τόσο μεγάλα όσο αρκετοί προέβλεπαν την περίοδο 2008-2009.

Αν εξαιρέσει κανείς τα λεφτά της εξαγοράς και την αποδυνάμωση των κομματικών-συνδικαλιστικών επιρροών στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ούτε μεταφορά κανενός ιδιαίτερου know-how υπήρξε, ούτε τίποτε σημαντικές συνέργειες, ενώ προστέθηκε αρκετή γραφειοκρατία.

Ελπίδα όλων είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση και οι υγιείς επιχειρήσεις, όπως ο ΟΤΕ, να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα.

Αν όμως αυτό δεν συμβεί, η Deutsche Telekom οφείλει να στηρίξει την κατά 40% θυγατρική, της από τη στιγμή που μπορεί, στο μέτωπο της αναχρηματοδότησης των δανείων.

Dr. Money


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v