Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ντιλ, Ταμείο και ταμπού!

"Όπως έστρωσες θα κοιμηθείς", λέει ο λαός. Το ίδιο ισχύει για μερικές τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με υπαρξιακό δίλημμα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι έχουν επιλογή.

Τράπεζες: Ντιλ, Ταμείο και ταμπού!
Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν ήταν γνωστό πώς θα αντιδρούσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, και ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές, μετά τη νέα πτώση της Παρασκευής και τα δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου.

Αναμφισβήτητα, η διακοπή των συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα -παρότι παρουσιάστηκε ως προγραμματισμένη από την ελληνική πλευρά- επιβάρυνε περαιτέρω το γενικότερο κλίμα.

Οι διαφαινόμενες εκτιμήσεις των ελεγκτών της τρόικας θέτουν σε αμφιβολία κατά πόσον το 2012 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης, έστω αναιμικής, της ελληνικής οικονομίας μετά το 2008, και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Επιπλέον, η πρόθεση της κυβέρνησης να πάει σε πολιτική διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για το θέμα της λήψης επιπρόσθετων μέτρων λιτότητας που ζητά η τρόικα, για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενισχύει την αβεβαιότητα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση εμφανίζεται να επιδιώκει αλλαγή των στόχων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, δύο περίπου μήνες αφότου ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στη σημερινή και στις επόμενες συνεδριάσεις χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Ο λόγος είναι απλός.

Αν η ταχεία διολίσθηση των τιμών των μετοχών κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων συνεχιστεί, θα τεθεί ακόμη πιο επιτακτικά το ζήτημα είτε της εύρεσης στρατηγικού επενδυτή είτε της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ).

Από τη δική τους σκοπιά, όσο γρηγορότερα κάνουν ντιλ ή αποφασίσουν να πάνε στο Ταμείο τόσο το καλύτερο, γιατί η τιμή της μετοχής τους δεν θα έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα και επομένως το τίμημα (dilution) για τους τωρινούς μετόχους θα είναι μικρότερο.

Aπο τη σκοπιά όλου του τραπεζικού συστήματος, το ζητούμενο είναι να μην προκληθεί συστημικός κίνδυνος.

Φυσικά, η διολίσθηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών δεν συνεπάγεται αυτόματα αύξηση του συστημικού κινδύνου.

Αν όμως οι τιμές διολισθαίνουν επί μακρόν και πλησιάζουν σε χαμηλά επίπεδα, είναι πιθανόν να προκληθεί ανησυχία στους καταθέτες, οπότε το θέμα γίνεται πιο σοβαρό.

Σε εκείνο το σημείο, και εφόσον δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθίσταται αναγκαία για τη σταθερότητα όλου του τραπεζικού συστήματος.

Ήδη η Εθνική -ένας δυνητικός στρατηγικός επενδυτής- έχει διαμηνύσει την απροθυμία της να συμμετάσχει στη διάσωση μιας ή περισσότερων τραπεζών, παραπέμποντας διπλωματικά το θέμα στο μέλλον, και ειδικότερα στη μετά BlackRock Solutions εποχή.

Επομένως, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος ή κάτι άλλο.

Ευχή όλων είναι ασφαλώς να μη φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Όμως, οι γενικότερες εξελίξεις στα μακροοικονομικά, οι διαφωνίες με την τρόικα και η αβεβαιότητα που επικρατεί για το δεύτερο πακέτο στήριξης και την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου και τα σχετικά μικρά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μετά τις 21 Σεπτεμβρίου δεν ευνοούν το Χρηματιστήριο Αθηνών, και ειδικότερα τις τραπεζικές μετοχές.

Υπό αυτήν την έννοια, οι επόμενες μέρες και 1 με 3 εβδομάδες ίσως αποδειχτούν καθοριστικές για κάποια ή για κάποιες τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού.

Παρότι σίγουρα είναι άσχημο νέο για τους μετόχους των τραπεζών που θα καταφύγουν εκεί, ίσως είναι καλύτερο νέο για το σύστημα.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v