Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα... κουκιά της φερεγγυότητας

Η έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής δεν θα έπρεπε να εκπλήξει αλλά να κινητοποιήσει όλους για να μην επιβεβαιωθεί η ατυχής παρομοίωση με τον Τιτανικό.

Τα... κουκιά της φερεγγυότητας
Η έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, που χαρακτήρισε εκτός ελέγχου τη δυναμική του χρέους, εξέπληξε πολλούς, αλλά δεν θα έπρεπε.

Ο λόγος είναι απλός:

Πρώτον, όλοι μιλάμε για βαθιά ύφεση και ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μπορούσε να συρρικνωθεί πάνω από 5% το 2011.

Δεύτερον, όλοι σχεδόν παραδέχονται ότι ο φετινός στόχος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν θα επιτευχθεί.

Όταν λοιπόν η αρχική εκτίμηση ήθελε το πρωτογενές έλλειμμα να υποχωρεί στο 1% του ΑΕΠ περίπου ή χαμηλότερα φέτος, με το συνολικό έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ, είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες για τόκους, θα αποδειχτεί πολύ μεγαλύτερο.

Σημειωτέον ότι το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ το 2010.

Όμως, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα είναι οι δύο από τους τέσσερις παράγοντες που καθορίζουν τη δυναμική του χρέους.

Οι άλλοι δύο είναι το μέσο επιτόκιο δανεισμού και η ονομαστική αξία του χρέους.

Για τους αμύητους, ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να ανεβαίνει (δυναμική χρέους) είναι ο εξής:

Ο προϋπολογισμός να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα που να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο από τη διαφορά του μέσου επιτοκίου δανεισμού από τον ρυθμό μεγέθυνσης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ίσο με 2% του ΑΕΠ, από τη μία πλευρά, και το μέσο επιτόκιο δανεισμού ξεπερνά τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 2%, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σταματά να αυξάνεται.

Αν όμως ο προϋπολογισμός έχει πρωτογενές έλλειμμα και η οικονομία συρρικνώνεται, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, η δυναμική του χρέους γίνεται ανεξέλεγκτη.

Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και έχει ασφαλώς δίκιο.

Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ήδη πολύ υψηλό περιπλέκει τα πράγματα.

Σημειωτέον ότι το ΔΝΤ προέβλεπε στην 4η ανασκόπηση (review) του Ιουλίου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σκαρφάλωνε στο 166% το 2011 και θα έπιανε κορυφή στο 172% το 2012, για να πάρει την κατιούσα από εκεί και πέρα.

Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. της 21ης Ιουλίου, αν υλοποιούνταν πλήρως, θα βελτίωναν τη δυναμική του ελληνικού χρέους μέσω κυρίως του χαμηλότερου επιτοκίου στα δάνεια από το ΕFSF και της σημαντικής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

Υπολογίζεται ότι κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης στο κόστος δανεισμού της χώρας μειώνει το πρωτογενές πλεόνασμα ως ποσοστό του ΑΕΠ που χρειάζεται για να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος κατά 1,5 μονάδα.

Οι αποφάσεις θα βοηθούσαν επίσης μέσω της επαναγοράς ομολόγων και του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) να μειωθεί το ονομαστικό καθαρό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 26 δισ. ευρώ περίπου ή 12 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, αλλά οι επιπτώσεις θα ήταν μικρές.

Παραδείγματος χάριν, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα έπεφτε στο 154% φέτος από 166% που προέβλεπε το ΔΝΤ.

Όμως, οι αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. είναι ακόμη στον αέρα, την ίδια ώρα που η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί σε πολλές από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Η τακτική της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη.

Όμως, η τακτική δεν μοιάζει να αποδίδει, όπως άλλωστε επισημαίνει εμμέσως η έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

Ίσως πλησιάζει η ώρα για κάτι πιο δραστικό, ώστε η χώρα να καταστεί πιο φερέγγυα.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v