Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ΒlackRock, οι τράπεζες και ο χρόνος!

Ο χρόνος είναι χρήμα, αλλά οι εμπλεκόμενοι στα διαγνωστικά τεστ των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών προσεχώς δεν το αντιλαμβάνονται. Όμως, η αγορά μισεί την αβεβαιότητα.

H ΒlackRock, οι τράπεζες και ο χρόνος!
Οι τράπεζες (πλην των κρατικών) ολοκληρώνουν σήμερα τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου ή α΄ εξαμήνου, αν προτιμάτε, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης ελληνικών ομολόγων (PSI).
 
Σε γενικές γραμμές, οι επιπτώσεις είναι ελεγχόμενες, αφού η απομείωση ανέρχεται σε 21% μείον τη μέση τιμή κτήσης στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη ή/και δανείων (loan receivables).

Όμως, η αγορά προεξοφλεί ότι το σημερινό «κούρεμα» δεν θα είναι το τελευταίο, προβλέποντας νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο μέλλον.

Είναι μία από τις αδυναμίες του PSI, κατά την άποψή μας.

Όμως, έχοντας αναγνωρίσει ένα σημαντικό μέρος της χασούρας σε περίπτωση όπου η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι αφενός λιγότερο ευάλωτες και αφετέρου πιο ελκυστικές στα μάτια των επενδυτών αν και όταν απευθυνθούν σ’ αυτούς για να μαζέψουν κεφάλαια.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται, δυστυχώς, σε δυσχερέστερη θέση από αυτήν την πλευρά.
Όμως, ο νέος σκόπελος που έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες είναι τα διαγνωστικά τεστ που θα διεξαγάγει η BlackRock Solutions στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους.

Τι ακριβώς θα δείξουν τα συγκεκριμένα τεστ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μοντέλο και την προσέγγιση κάθε λογαριασμού ξεχωριστά, αφού η εξέταση θα είναι αναλυτική.

Έχουμε τονίσει ξανά ότι δεν είναι κολακευτικό για την Τράπεζα της Ελλάδος να «καλεί» έναν ξένο οίκο να κάνει τη δική της δουλειά, γιατί εγείρονται μια σειρά ζητήματα.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι φυσιολογικό να θέλει η τρόικα να βάλει έναν ξένο οίκο να εξετάσει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Αν η τρόικα δεν έχει εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα των υφιστάμενων ελέγχων και επιπλέον θέλει να πείσει τις αγορές ότι τα στοιχεία των νέων διαγνωστικών τεστ είναι αξιόπιστα, θα ήθελε να έχουν τη στάμπα ενός ξένου οίκου.

Κάτι τέτοιο ίσως δεν ενοχλεί ούτε τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού τη βγάζει από τη δύσκολη θέση να ζητήσει από τράπεζες ανάλογες κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα οδηγούσαν πιθανόν σε ιδιοκτησιακή αλλαγή, σε μια αγορά όπου οι σχέσεις μεταξύ των τραπεζιτών είναι στενές.

Φυσικά, οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει δάνεια subprime, όπως η Ιρλανδία, και επομένως οι εκτιμήσεις για μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση που υποτίθεται θα προκύψουν είναι υπερβολικές.

Οι πιο απαισιόδοξοι αναφέρουν ότι, αν οι της BlackRock κοιτάξουν κάθε λογαριασμό ξεχωριστά, τα νούμερα θα είναι μεγάλα.

Δεν είναι πρόθεσή μας να πάρουμε το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς.

Όμως, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η αβεβαιότητα δεν αρέσει στις αγορές.
Στην προκειμένη περίπτωση, η αβεβαιότητα συνδέεται με το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διάγνωσης, της υποβολής των σχεδίων για τη θεραπεία του προβλήματος από τις τράπεζες στην ΤτΕ προς έγκριση και την υλοποίησή τους.

Με βάση αυτά που έχουν ανακοινωθεί, το πόρισμα της BlackRock Solutions θα είναι έτοιμο τον προσεχή Δεκέμβριο και η διαδικασία υλοποίησης των ενεργειών για την τόνωση της κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2012.

Όμως, ένας χρόνος είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μεγάλο είναι επίσης το διάστημα για τα διαγνωστικά τεστ, όταν ανάλογη διαδικασία στις αμερικανικές τράπεζες κράτησε έναν μήνα περίπου.

Αν οι πιέσεις στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών έδειξαν κάτι τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτό είναι ότι οι αγορές δεν περιμένουν πολιτικούς, γραφειοκράτες και τραπεζίτες να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. George Soros, οι αγορές έχουν έναν πολύ πειστικό τρόπο να προβλέπουν το μέλλον. Το προκαλούν (they cause it).

Οι ελεγκτές της τρόικας και οι γραφειοκράτες της BlackRock, της ΤτΕ και των ελληνικών τραπεζών δεν θα πρέπει να το ξεχνούν.

Ο χρόνος είναι χρήμα. Ας ρωτήσουν και τους Αμερικανούς.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v