Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παζλ του VIX και η αβεβαιότητα!

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών σηματοδοτούν αυξημένη αβεβαιότητα. Το ερώτημα είναι αν θα έπρεπε να ποντάρει κανείς στο σήμα της ύφεσης ή του χρηματιστηριακού ράλι.

Το παζλ του VIX και η αβεβαιότητα!
Η εμπιστοσύνη των αμερικανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα τα οποία είναι ιστορικά συμβατά με ύφεση της οικονομίας.

Είναι λοιπόν επόμενο να αναρωτιούνται στις ΗΠΑ αν οι έρευνες εμπιστοσύνης, όπως εκείνη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, στέλνουν αξιόπιστο σήμα για επάνοδο της οικονομίας σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα.

Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι το σήμα έχει διαστρεβλωθεί από το πολιτικό σίριαλ για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την S&P.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX στον χρηματιστηριακό δείκτη Standard & Poor’s έχει υποχωρήσει, αφού είχε σκαρφαλώσει στο 48 στις 8 Αυγούστου.

Ο συγκεκριμένος δείκτης χρησιμοποιείται από πολλούς για να μετρήσει τον φόβο των επενδυτών.

Η Ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν τέσσερις περίοδοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα που ο VIX έπιασε κορυφή μεταξύ 40 και 50 και εν συνεχεία υποχώρησε κοντά στο 25, δίνοντας σήμα για άνοδο του δείκτη S&P σε ποσοστό 13% περίπου κατά μέσο όρο.

Όμως, πριν κάποιος σπεύσει να πάρει θέση θα ήταν καλό να το ξανασκεφτεί, για τέσσερις λόγους:

Πρώτον
, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν ο VIX έπιασε κορυφή στο 48 σ’ αυτόν τον κύκλο.

Δεύτερον, ο VIX βρισκόταν ακόμη χθες στο 36, έχοντας υποχωρήσει κάπου 6 - 7 μονάδες μετά το χθεσινό ράλι στη Wall Street.

Ο VIX είχε σκαρφαλώσει στο 89,5 κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της Lehman τo 2008 και χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να πέσει κάτω από το 40.

Τρίτον, η ώθηση στην αμερικανική οικονομία από την επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που ακολουθήθηκε από το 2008 και μετά έχει εξαντληθεί, περιορίζοντας τα περιθώρια για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όμως, ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες προκαλεί η κατάσταση στην ευρωζώνη, όπου η κρίση χρέους δεν λέει να καταλαγιάσει, η γερμανική οικονομία δείχνει τάσεις επιβράδυνσης, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης πιέζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόσουν περιοριστική οικονομική πολιτική ή να υποβαθμιστούν εν μέσω μείωσης των ρυθμών ανάκαμψης.

Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει εμπλακεί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής με έμμεσο τρόπο, π.χ. αγορές ομολόγων, περιμένοντας την ενεργοποίηση του μηχανισμού EFSF.

Σε κάποιον βαθμό, οι παρεμβάσεις λειτουργούν καταπραϋντικά, πιέζοντας τις αποδόσεις χρεογράφων που εκδίδουν η Ιταλία και η Ισπανία.

Όμως, ούτε η ΕΚΤ ούτε το EFSF μπορούν να παρεμβαίνουν στις αγορές για πάντα, οπότε υπάρχει κίνδυνος πισωγυρίσματος.

Όλα αυτά δημιουργούν αβεβαιότητα και η τελευταία οδηγεί σε αναβολές αγορών διαρκών καταναλωτικών αγαθών, π.χ. αυτοκινήτων, ψυγείων κ.λπ., ή/και επενδυτικών αποφάσεων, προσλήψεων προσωπικού κ.ά.

Η αυξημένη αβεβαιότητα αποτυπώνεται σε δείκτες μεταβλητότητας, όπως ο VIX, και αντί για χρηματιστηριακή άνοδο φέρνει ύφεση για βραχυπρόθεσμο, συνήθως, χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα είναι τι θα βιώσουμε τις επόμενες εβδομάδες και πιθανόν μήνες.

Ίσως την αρχή του τέλους της κρίσης του 2008.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v