Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρυσός λάμπει αλλά και καίει

Η τιμή του χρυσού έπιασε νέο ιστορικό υψηλό χθες, δείχνοντας μεγάλη ανθεκτικότητα. Όμως, το βασικό ερώτημα είναι αν ήρθε ακόμη η ώρα για τον αποχαιρετισμό μαζί με την ποσοτική χαλάρωση της Fed.

Ο χρυσός λάμπει αλλά και καίει
Η τιμή του χρυσού κατέγραψε νέο υψηλό χθες το βράδυ, ξεπερνώντας τα 1.890 δολάρια η ουγκιά, δικαιώνοντας εκείνους που συνιστούν το πολύτιμο μέταλλο για επένδυση εδώ και καιρό.

Ταυτόχρονα, έβαλε αρκετούς σε σκέψη...

Λίγοι περίμεναν ότι ο χρυσός θα αναρριχάτο σε τόσο υψηλά επίπεδα και είναι επόμενο να προβληματίζονται όταν ακούνε προβλέψεις που ανεβάζουν την τιμή του στα 5.000 δολάρια η ουγκιά σε περίπτωση όπου ο Dow Jones κατρακυλήσει.

Άλλοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη μεγαλύτερη άνοδο του χρυσού επικαλούμενοι την αρχαία Μεσοποταμία και τον τρόπο αποτίμησης του μετάλλου.

Άλλοι, επίσης, μιλάνε για 2.400 - 2.600 δολάρια η ουγκιά, αναπροσαρμόζοντας την τιμή-ρεκόρ των 800 δολαρίων και πλέον στις αρχές του 1980 στα σημερινά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό στα χρόνια που μεσολάβησαν.

Ακόμη και σήμερα θυμόμαστε τον Μάικ, βετεράνο του Βιετνάμ και αφεντικό μας σε εταιρία με ειδίκευση τα εμπορεύματα στη Wall Street, που υπερηφανευόταν ότι αγόρασε το πρώτο του σπίτι με τα λεφτά που έβγαλε ποντάροντας στην άνοδο του χρυσού εκείνη την περίοδο.

Ο Μάικ, πάντως, ήταν ειλικρινής κι έλεγε ότι όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα που είχε δεχθεί από έναν από τους παλαιούς συντρόφους του από την Ουάσιγκτον.

Όμως, η σημερινή εποχή δεν ταιριάζει φαινομενικά με την περίοδο του στασιμοπληθωρισμού, που χαρακτήριζε τις δυτικές οικονομίες σε εκείνη τη φάση, αν και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου αποτελεί κοινό σημείο.

Παρ’ όλα αυτά, το ράλι του χρυσού μοιάζει να συμπίπτει χρονικά με την εισαγωγή της ποσοτικής χαλάρωσης (QE1) από τη Fed τον Νοέμβριο του 2008.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, εκείνη την περίοδο, βρισκόταν στα 800 δολάρια η ουγκιά και από τότε μέχρι σήμερα έχει κερδίσει πάνω από 1.000 δολάρια η ουγκιά.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η άνοδος της τιμής επιταχύνθηκε μετά την ομιλία του κ. Μπεν Μπερνάνκι στο Jackson Hall, τον Αύγουστο του 2010, όταν γνωστοποίησε το δεύτερο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων κτλ από την αγορά, με αποτέλεσμα την εκτύπωση νέου χρήματος.

Με διαδεδομένη την εντύπωση στην αγορά ότι η εκτύπωση νέου χρήματος θα φέρει σε βάθος χρόνου πληθωριστικές πιέσεις, η σύνδεση εκείνης της περιόδου με τη σημερινή γίνεται ισχυρότερη.

Όμως, ήταν η αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και η δυστοκία των Αμερικανών πολιτικών να βρουν μια λύση τον Ιούλιο στο θέμα της αύξησης του ορίου του δημοσίου χρέους που τροφοδότησαν εκ νέου το ράλι του χρυσού τον προηγούμενο μήνα.

Είναι ίσως εκπληκτικό ότι τόσοι παράγοντες μαζί την ίδια περίοδο, δηλαδή η κρίση χρέους, οι ανησυχίες για αναζωπύρωση των μελλοντικών πληθωριστικών πιέσεων και το ισχυρό πετρέλαιο, ευνοούν τον χρυσό.

Στους ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί επίσης η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων στο δολάριο που εφαρμόζει η Fed για να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Το αποδυναμωμένο δολάριο έναντι του ευρώ απεικονίζεται επιπλέον στην τιμή του χρυσού, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο.

Παρά λοιπόν τις συνήθεις διακυμάνσεις της τιμής του χρυσού και το ότι είναι υπεραγορασμένο από τεχνική άποψη, γεγονός που θεωρείται προάγγελος διόρθωσης, οι λόγοι που τροφοδότησαν το ράλι δεν έχουν εκλείψει.

Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v