Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις!

Η χθεσινή συνάντηση των Μέρκελ-Σαρκοζί επιβεβαίωσε το ότι στην ευρωζώνη όλα αλλάζουν εκτός από κάποια πράγματα που μένουν ίδια, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα. Οι συνέπειες για την Ελλάδα.

Tρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις!
Όταν οι αγορές σε αμφισβητούν, θα πρέπει να κινείσαι επιθετικά, κάνοντας περισσότερα από αυτά που περιμένουν από εσένα, για να τις εκπλήξεις ευχάριστα και να ηρεμήσουν, αφήνοντάς σε για κάποιο χρονικό διάστημα στην ησυχία σου.

Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της το ανωτέρω δίδαγμα τον Οκτώβριο του 2009 και προτίμησε να παραμείνει προσκολλημένη στις προεκλογικές υποσχέσεις.

Η συνέχεια είναι γνωστή, αν και η κατάληξη (της χώρας) άγνωστη.

Όμως, δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που έχει κάνει αυτό το λάθος.

Οι ηγέτες των άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί κ.ά. αλλά και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι όπως οι κ. Μπαρόζο, Όλι Ρέν, Βαν Ρομπάι κ.ά. δεν πάνε πίσω.

Η αποσπασματική προσέγγιση της κρίσης του χρέους στην ευρωπεριφέρεια, συμπεριλαμβανομένων των συχνά αντικρουόμενων απόψεων, μαρτυρά το ίδιο πράγμα.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σχεδόν πάντοτε ένα βήμα πίσω από τις αγορές, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να επηρεάζουν την εξέλιξη της κρίσης και κάθε φορά όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αντιλαμβάνονται τρέχουν από πίσω με νέα μέτρα για να μην τους ξεφύγει.

Κατόπιν τούτου, η έκβαση της χθεσινής συνάντησης της καγκελαρίου κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί στο Παρίσι δεν εξέπληξε.

Αν εξέπληξε κάτι ήταν η μάλλον ήπια αναφορά της κ. Μέρκελ στην ιδέα της έκδοσης του ευρωομολόγου.

Δεν είναι μικρό πράγμα όταν γνωρίζεις ότι τα δύο τρίτα των μελών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού αντιτίθενται στην παροχή νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Αν αντιτίθενται στην παροχή ενός επιπρόσθετου δανείου π.χ. 20 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, θα πρέπει να πάθουν αμόκ ακούγοντας ότι η Γερμανία θα κληθεί να εγγυηθεί την εξυπηρέτηση ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους των απείθαρχων του Νότου.

Δεν είναι επίσης καθόλου εύκολο αν αναλογιστεί κανείς το δίλημμα της κ. Μέρκελ, με βάση τα σημερινά δεδομένα:

Είτε πάει για ευρωομόλογο και χάνει τις επόμενες εθνικές εκλογές είτε ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους, αυξάνοντας τις πιθανότητες επικράτησης του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές, αλλά προεδρεύοντας στην αποσύνθεση του μεγαλύτερου οικονομικού εγχειρήματος στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Ίσως ο μοναδικός τρόπος να πειστούν οι συμπατριώτες της, αν φυσικά θεωρούν ότι συμφέρει τη Γερμανία να διασωθεί το πρότζεκτ του ευρώ, είναι η επίκληση επιχειρημάτων όπως εκείνο στο οποίο αναφέρθηκαν οι "F.T. Deutschland" χθες, επικαλούμενοι έκθεση του ινστιτούτου του Κιέλου.

Το κόστος της έκδοσης ευρωομολόγων για τη Γερμανία υπό τη μορφή υψηλότερων πληρωμών για τόκους δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ και είναι πολύ μικρότερο αν συγκριθεί με το κόστος των πακέτων στήριξης σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Σε αυτό το στάδιο της κρίσης, η έκδοση των ευρωομολόγων έπεται και δεν προηγείται άλλων διεργασιών όπως η επιβολή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα.

Οι αγορές έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί δεν συνιστούν το πιο αποτελεσματικό ντουέτο ηγετών στον κόσμο, αφού συνήθως έπονται των αγορών για αντικειμενικούς και πολιτικούς λόγους.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι εκεί για να παρέμβει, αγοράζοντας ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, όσο θα ετοιμάζεται ο μηχανισμός EFSF, είναι μια ανακούφιση για τις κυβερνήσεις τους, παρά το ρίσκο αξιοπιστίας που συνεπάγεται για την ΕΚΤ.

Όμως, δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα διστάσουν να δοκιμάσουν εκ νέου τις αντοχές της Ιταλίας και της Ισπανίας το επόμενο διάστημα.

Αν συμβεί, η κ. Μέρκελ θα πρέπει πιθανόν να απαντήσει στο δικό της δίλημμα.

Η απάντησή της θα ενδιαφέρει ασφαλώς την Ελλάδα.

Το ίδιο ισχύει αν δεν φτάσουμε ως εκεί.

Η τάση των Μέρκελ - Σαρκοζί να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις θα συντηρήσει τη νευρικότητα στις αγορές, γεγονός που θεωρητικά αυξάνει τις πιθανότητες η Ελλάδα να λάβει τις επόμενες δύο δόσεις, αν φυσικά υλοποιήσει κάποιες από τις δεσμεύσεις της.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v