Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μπαζούκα της απρόθυμης(;) ΕΚΤ

Η ΕΚΤ δαπάνησε 22 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα για να καλμάρει τις αγορές, αγοράζοντας ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Το ερώτημα είναι αν θέλει να μοιάσει στη Fed ή στην Bundesbank.

Το μπαζούκα της απρόθυμης(;) ΕΚΤ
Όταν η ΕΚΤ αποφάσισε τον Μάιο του 2010 να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων αγοράζοντας ελληνικά και αργότερα ιρλανδικά και πορτογαλικά χρεόγραφα, πολλοί μίλησαν για μια νέα εποχή.

Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θεωρούνταν συνέχεια της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, o χαρακτηρισμός ήταν σωστός.

Όμως, το μπαζούκα, όπως αρκετοί αποκάλεσαν το όπλο της κεντρικής τράπεζας, αποδείχθηκε μάλλον αναποτελεσματικό.

Ίσως επειδή εκείνοι που το χρησιμοποίησαν δεν ήθελαν στη πραγματικότητα να το κάνουν και απλώς ενεπλάκησαν με βαριά καρδιά, γεφυρώνοντας ένα κενό στους μηχανισμούς στήριξης των χωρών της ευρωζώνης και του ευρώ.

Η όποια αποτελεσματικότητά του στην ομαλοποίηση των αγορών αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη.

Όμως, αρκετές τράπεζες, hedge funds και άλλοι παίκτες κατόρθωσαν να ξεφορτωθούν ομόλογα των αδύναμων κρίκων και ιδίως της Ελλάδας, κάτι που θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να κάνουν σε μια ρηχή αγορά.

Από τότε μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ομόλογα των 3 χωρών της ευρωπεριφέρειας συνολικής ονομαστικής αξίας 78 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 50 δισ. ευρώ ήταν ελληνικά.

Παρότι αγόρασε τα ομόλογα στην αγορά με μεγάλη έκπτωση, οι τιμές τους υποχώρησαν ακόμη περισσότερο αργότερα, με αποτέλεσμα να καταγράψει ζημίες.

Επιπλέον, διακινδύνευε σε κάποιον βαθμό την αντιπληθωριστική αξιοπιστία που κληρονόμησε από την Bundesbank.

Αγοράζοντας ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, η ΕΚΤ παρείχε λεφτά στο σύστημα, που όμως έσπευδε να αποσύρει μέσω reverse repos για να μην αυξηθεί η προσφορά χρήματος, η οποία είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις μεσομακροπρόθεσμα.

Όμως, η μη έγκαιρη ενεργοποίηση του πανευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ΕFSF και η πρόθεση των αγορών να δοκιμάσουν την Ιταλία και την Ισπανία ανάγκασαν εκ νέου την ΕΚΤ να παρέμβει την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων ύψους 22 δισ. ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πολύ μεγάλη και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα... αφαιρεθεί από το σύστημα.

Όμως, η ΕΚΤ κατόρθωσε τουλάχιστον να μειώσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κοντά στο 5% από 6% και πλέον.

Είναι όμως ακόμη νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αφού η μείωση των αποδόσεων θα πρέπει να οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο θέσεων ανοιχτών πωλήσεων (short).

H πείρα διδάσκει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δαπανήσει κι άλλα λεφτά για να συνεχίσει να κρατά τις αποδόσεις των ομολόγων των συγκεκριμένων χωρών στα σημερινά επίπεδα από τη στιγμή όπου η Ισπανία έχει εκλογές το φθινόπωρο, η Ιταλία είναι πολιτικά απρόβλεπτη και η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει τάσεις αδυναμίας.

Φυσικά, το EFSF θα αναλάβει δράση στη δευτερογενή αγορά από κάποια στιγμή και μετά, οπότε η ΕΚΤ θα μπορέσει να αποσυρθεί.

Αν όμως η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίσει να εξασθενεί, ίσως θα πρέπει να αφήσει τα λεφτά των παρεμβάσεων μέσα στο σύστημα για να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια της διατραπεζικής του ευρώ.

Κοινώς, να υιοθετήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) της Fed.

Αν συμβεί κι αυτό, η μεταμόρφωση της ΕΚΤ θα έχει ολοκληρωθεί, βάζοντας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την παράδοση της Bundesbank, παρά τις αντιδράσεις των Γερμανών στο Δ.Σ.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v