Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βάζουν μυαλό!

Η κρίση χτυπά την πόρτα της Ισπανίας και της Ιταλίας αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να επιβάλουν στους εαυτούς τους την πειθαρχία που θέλουν να επιβάλουν στα δημόσια οικονομικά των χωρών τους.

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βάζουν μυαλό!
Η πειθαρχία στον προφορικό λόγο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης αποδεικνύεται εξίσου σημαντική με τη δημοσιονομική πειθαρχία που θέλουν να επιβάλουν.

Τόσο πολύ που ορισμένοι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν την ώρα που θα αφήσουν τα γραφεία τους για να ξεκινήσουν τις καθιερωμένες καλοκαιρινές διακοπές τους.

Ίσως επειδή δεν ξεχνούν ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων και πιστωτικών παραγώγων (CDS) ομαλοποιήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, όταν πήγαν διακοπές και σταμάτησαν να κάνουν δηλώσεις.

Όμως, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συμβεί το ίδιο το φετινό καλοκαίρι, ακόμη κι αν πάνε διακοπές, αφού φρόντισαν να αφήσουν αρκετά θέματα ανοιχτά.

Οι αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες προς τα τέλη Ιουλίου, χαιρετίστηκαν από πολλούς με ενθουσιασμό καθώς θεωρήθηκαν σταθμός για την πορεία της ευρωζώνης προς τη δημοσιονομική ένωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έβγαλαν φωτογραφίες, έκαναν τις αναμενόμενες θριαμβευτικές δηλώσεις, αλλά ξέχασαν δύο πράγματα:

Πρώτον, η προβλεπόμενη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) στο ελληνικό πακέτο στήριξης δεν είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα το PSI να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας.

Δεύτερον, οι πολιτικές αποφάσεις για τον νέο, διευρυμένο ρόλο του μηχανισμού EFSF θα έπρεπε να αποτυπωθούν σε ένα κοινά αποδεκτό νομικό κείμενο, που θα έπρεπε να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των διαφόρων χωρών.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν ότι δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά δύο μέρες για να ξαναρχίσουν τα όργανα, δηλαδή οι αντικρουόμενες δηλώσεις, που σε κάποιον βαθμό δικαιολογούνται, γιατί κάθε ηγέτης απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια.

Άλλα πράγματα θέλουν να ακούσουν οι Έλληνες κι άλλα π.χ. οι Γερμανοί.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια μέρα όπου ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μιλούσε στους βουλευτές του, ισχυριζόμενος ότι ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκιο 3,5%, δηλαδή λίγο πάνω από το γερμανικό, ισοδυναμούσε με την εισαγωγή του ευρωομολόγου, ο κ. Σόιμπλε έστελνε διαφορετικό μήνυμα στους Γερμανούς βουλευτές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν έδωσε λευκή επιταγή στον μηχανισμό EFSF να αγοράζει τα ομόλογα των χωρών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Η αγορά έδωσε, όπως είναι φυσικό, μεγαλύτερο βάρος στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε και επειδή θεώρησε ότι έβαζαν κάποιους περιορισμούς στη λειτουργία και στη δράση του EFSF τα ασφάλιστρα στα CDSs της Ισπανίας και της Ιταλίας αυξήθηκαν μαζί με τις αποδόσεις των ομολόγων τους.

Ενδιάμεσα, οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Μπερλουσκόνι προέβη σε δηλώσεις, που σε μεγάλο βαθμό θυμίζουν τις αντίστοιχες Ελλήνων υπουργών λίγους μήνες πριν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ο κ. Μπερλουσκόνι υπεραμύνθηκε των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών της ιταλικής οικονομίας και εν μέρει απέδωσε τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων σε άλλους παράγοντες, όπως η μη εκτίμηση των δυνατοτήτων του EFSF.

Ο ίδιος δεν έκανε ασφαλώς κάποια αυτοκριτική για τις αψιμαχίες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Τρεμόντι, που δεν είναι η συμπάθειά του, οι οποίες άνοιξαν ακόμη περισσότερο την όρεξη των αγορών.

Δεν γνωρίζουμε αν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πολιτικοί ηγέτες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Γιούνκερ, του κ. Μπαρόζο ή των Ελλήνων και των Γερμανών κυβερνώντων, που αρέσκονται να κάνουν συχνά δηλώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι οι χώρες σε κρίση θα είναι πιο κερδισμένες αν οι ηγέτες τους μάθουν από τα λάθη τους και είναι πιο φειδωλοί στις δηλώσεις τους, για να μην υπενθυμίζουν στις αγορές ότι μυαλό δεν βάζουν.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v