Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι αγορές έχουν βραχεία μνήμη!

Η Ιστορία με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπεριφέρειας έχει δείξει ότι οι αγορές μπορεί να είναι αμείλικτες και σκληρές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξουν άποψη.

Oι αγορές έχουν βραχεία μνήμη!
Καμία χώρα στον κόσμο με τόσο υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα τα καταφέρει αν η οικονομία της δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βάλτο της ύφεσης.

Η έλλειψη διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, που σε σημαντικό βαθμό αντανακλάται στο μεγάλο έλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δυσκολεύει αναμφισβήτητα την έξοδο από τον βάλτο.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δεν βοηθά η λογική που θεωρεί τις οριζόντιες μειώσεις των μισθών το κατάλληλο φάρμακο για την επίλυση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας με την επίκληση του επιχειρήματος περί αύξησης του κόστους ανά μονάδα προϊόντος.

Το ανωτέρω επιχείρημα ίσως έχει βάση σε ορισμένους κλάδους εντάσεως εργασίας και κατά περίπτωση σε επίπεδο επιχείρησης, αλλά δεν νομίζουμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται γενικώς και αορίστως, παρότι διευκολύνει τους οικονομολόγους όταν συγκρίνουν διαφορετικές οικονομίες.

Αν όντως το χαμηλό κόστος εργασίας ήταν απαραίτητο για να γίνουν περισσότερες εξαγωγές και να προσελκυστούν άμεσες ξένες επενδύσεις, τότε οι οικονομίες χωρών όπως η Ρωσία στο παρελθόν, που είδαν τους μισθούς να καταρρέουν, θα είχαν κατακλυστεί από τέτοιες επενδύσεις, αλλά μόνο αυτό δεν συνέβη εκείνη την περίοδο.

Επιστρέφοντας στο παρόν και στην Ελλάδα, πιο σημαντικό είναι να βελτιώσει η χώρα την αξιοπιστία της διεθνώς, εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις και υλοποιώντας τις ιδιωτικοποιήσεις για τον περιορισμό του προβληματικού δημόσιου τομέα. 

Ή, ακόμη χειρότερα, δεν είναι λογικό να επισκέπτεται τη χώρα ο Κινέζος πρωθυπουργός και να χρωστά το κράτος επιστροφή ΦΠΑ στην Cosco, που έχει κάνει τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Εξυπακούεται ότι, αν η Ελλάδα βγει στις αγορές να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία, υπό τις σημερινές συνθήκες αναξιοπιστίας, είτε το τίμημα θα είναι πολύ χαμηλό είτε δεν θα εμφανιστεί κανένας ξένος επενδυτής.

Ακόμη χειρότερα.

Τα 28 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τα μέσα του 2014 φαίνεται ότι θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση των αναγκών του Δημοσίου και όχι στην επαναγορά των... σκοτωμένων ελληνικών ομολόγων, για τα οποία προβλέπεται να λάβει η χώρα δάνειο από τον μηχανισμό EFSF.

Αυτό υπονομεύει την προσπάθεια αποδοχής των χαμηλότερων τιμημάτων, τουλάχιστον στην αρχή, από μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης και επιπλέον την αξιοπιστία του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας μέχρι τα μέσα του 2014.

Όμως, από κάπου θα πρέπει να γίνει η αρχή.

Το ιδανικό θα ήταν να γίνουν δύο - τρεις πιασάρικες δουλειές στην αρχή- όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν- για να βελτιωθεί το κλίμα και να αρχίσει να καλυτερεύει η κατάσταση.

Όμως, δεν διακρίνουμε τίποτα τέτοιες στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει γνωστοποιηθεί για τους πρώτους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και η φοροκαταιγίδα που έρχεται τους επόμενους μήνες θα εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και θα υποβαθμίσει την οικονομική θέση των πολλών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό, που θα έπρεπε να υπεραντισταθμιστεί με συγκεκριμένες κινήσεις για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Η Ιστορία δείχνει ότι οι αγορές έχουν βραχεία μνήμη και μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι από εχθροί.

Θέλουν, όμως, έμπρακτες, πειστικές αποδείξεις για να... ξεχάσουν τα περασμένα.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v