Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χώρα θέλει άλλο «κούρεμα»!

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ψηφίσθηκε ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει με τον εφαρμοστικό νόμο. Όμως, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύθηκε αλλά μετατέθηκε στο μέλλον.

Η χώρα θέλει άλλο «κούρεμα»!
Η Αργεντινή μπόρεσε να ανακάμψει κάπως μετά την χρεοκοπία του 2001 γιατί μπορούσε να παράγει μεγάλες ποσότητες από σόγια, στάρι και καλαμπόκι που εξήγαγε.

Ακόμη κι αν το πεσό δεν υποτιμάτο κατακόρυφα έναντι του δολαρίου, η σημαντική άνοδος της τιμής της σόγια στις διεθνείς αγορές ήταν αρκετή για να δώσει στην αργεντίνικη οικονομία ώθηση.

Η Ρωσία κατάφερε να κάνει το ίδιο μετά την χρεοκοπία του 1998 γιατί είχε μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών που επίσης μπορούσε να εξάγει.

Η σημαντική υποτίμηση του ρούβλι βοήθησε επίσης την παρωχημένη βιομηχανική της βάση να γίνει πιο ανταγωνιστική και να αυξήσει τις πωλήσεις της στη μεγάλη εγχώρια αγορά.

Τι θα μπορούσε να αντιπαρατάξει η Ελλάδα στα παραδείγματα των δυο προαναφερθεισών χωρών που χρεοκόπησαν μεν αλλά εκμεταλλεύθηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών τους για να μην έχουν την τύχη άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής στις αρχές των 1980ς που έχασαν πολύ περισσότερα;

Η ναυτιλία είναι ένας τέτοιος τομέας αλλά τα καράβια έχουν προπέλες, όπως έλεγε κάποτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, και μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα ενώ οι ιδιοκτήτες τους μπορεί μεν να είναι πατριώτες αλλά είναι επίσης ορθολογικά σκεπτόμενα άτομα.

Ο τουρισμός είναι ένας άλλος κλάδος της εθνικής οικονομίας που υπόσχεται πολλά.

Όμως, το ελληνικό τουριστικό προϊόν είτε δεν είναι πολύ ελκυστικό είτε δεν υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες λόγω νομοθεσίας, π.χ. παραθεριστική κατοικία.

Προσπερνάμε επίσης την αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης του εξωτερικού οι εικόνες από τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας που παραπέμπουν σε χαοτικές καταστάσεις.

Επιπλέον, το ελληνικό προϊόν απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους από τον δυτικό κόσμο όταν το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας μετακινείται σταδιακά προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων.

Φυσικά, εξάγουμε κάποια επιπλέον προϊόντα, όπως γεωργικά, χημικά κ.τ.λ. αλλά είναι ακόμη μικρά σε ποσότητες ώστε να κάνουν την διαφορά στις ελληνικές εξαγωγές.

To συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούμε σ’ αυτή την φάση τουλάχιστον να ελπίζουμε σε μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση από τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.

Αντίθετα, μπορούμε κάλλιστα να ισχυρισθούμε ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα συμπιέσουν περαιτέρω την συνολική ζήτηση, εμβαθύνοντας την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε απώτερο χρονικό σημείο αυξάνονται.

Αν υπάρχει μια διέξοδος, αυτή δεν είναι άλλη από το «κούρεμα» του δημόσιου τομέα που ασφαλώς θα έχει παράπλευρες απώλειες στους δορυφόρους του ιδιωτικού τομέα και πιο πέρα.

Όμως, είναι εμφανής η απροθυμία ή/και αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτικής ελίτ γενικότερα να εκτελέσει χρέη κουρέα.

Πως αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να εκληφθεί η χθεσινή είδηση ότι αναστέλλονται οι ωριμάνσεις στο δημόσιο μιας χώρας που έχει τεράστιο χρέος και λαμβάνει το ένα περιοριστικό πακέτο μέτρων πάνω στο άλλο για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. 

Ή οι πληροφορίες ότι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία έκαναν περισσότερες υπερωρίες με τις ευλογίες των αρμόδιων υπουργών για να εξομαλυνθούν κάπως οι απώλειες από τις περικοπές.

Ή το γεγονός ότι τα 4 δισ. ευρώ και πλέον από τα 5,5 δισ. ευρώ των νέων περιοριστικών μέτρων για το 2011 αντιπροσωπεύουν αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Θα περίμενε κανείς ότι η ιστορική εμπειρία άλλων χωρών που χρεοκόπησαν και γύρισαν κάποιες δεκαετίες πίσω καθότι δεν είχαν τα πλουτοπαραγωγικά κοιτάσματα της Ρωσίας η την σόγια της Αργεντινής θα ήταν οδηγός στις αποφάσεις τις δικές μας και των εταίρων μας.

Όμως, δυστυχώς, δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής.

Επομένως, αντί για «κούρεμα» του δημόσιου τομέα θα προκύψει μάλλον «κούρεμα» με την ψιλή του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του ελληνικού λαού.

«Καλό κουράγιο»
σε όλους μας λοιπόν για να θυμηθούμε τι είχε πεί πέρυσι ο επίτροπος Ολι Ρεν στη πρώτη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στην Αθήνα μετά το Μνημόνιο.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v