Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Καμμένος, τα CDS και το σύνδρομο!

Για να σωθεί μια υπερχρεωμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, από τη χρεοκοπία θα πρέπει να το επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και πολιτικών της δυνάμεων. Υπάρχει όμως το ελληνικό σύνδρομο.

Ο Καμμένος, τα CDS και το σύνδρομο!
«Θα υλοποιήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ;» είχε ρωτήσει Έλληνα συνομιλητή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν τον περασμένο Μάρτιο, περιμένοντας προφανώς να λάβει καταφατική απάντηση.

Όμως, άκουσε το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που περίμενε.

«Όχι ασφαλώς», ήταν η απάντηση, με τον επίτροπο να εκπλήσσεται, ή, για να χρησιμοποιήσουμε μια ελληνική λαϊκή έκφραση: του βγήκαν τα μάτια έξω.

Το ανωτέρω πραγματικό περιστατικό περιγράφει πώς βλέπουν τα πράγματα οι εταίροι μας και τι προσδοκίες έχουν από εμάς.

Ο κ. Ρεν κι οι άλλοι κοινοτικοί δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς μια χώρα που βρίσκεται στην εντατική, μεταφέροντας στις πλάτες της ένα μεγάλο δημόσιο χρέος, δυστροπεί στη λήψη μέτρων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, που σε κάποιον βαθμό θα την ανακουφίσουν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουν υπολογισμούς χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ή τουλάχιστον υποτιμώντας το ελληνικό σύνδρομο της αυτοκαταστροφής.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Καμμένος, «αδελφός εν ΑΕΚ» κατά τα άλλα, φρόντισε να μας το υπενθυμίσει χθες.

Aκολουθώντας την πάγια τακτική της εκτόξευσης λάσπης χωρίς την παράθεση στοιχείων, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως «ξένο broker» και ενέπλεξε διάφορα άτομα στην παλαιότερη ιστορία με τα CDSs του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.).

Φυσικά, όσοι έχουν παρευρεθεί σε συνεδριάσεις διαφόρων επιτροπών της Βουλής δεν εξεπλάγησαν, γιατί γνωρίζουν ότι αυτό που ενδιαφέρει τη μεγάλη πλειονότητα των εθνοπατέρων δεν είναι η ουσία των θεμάτων, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων και εν δυνάμει η προβολή των ιδίων.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα πιστωτικά παράγωγα CDSs προσφέρονταν, αφού η ίδια η κυβέρνηση τα είχε ταυτίσει συλλήβδην με την κερδοσκοπία εναντίον της χώρας πριν από την προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης πέρυσι.

Όπως όμως γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το «άθλημα», είναι άλλο πράγμα να αγοράζεις CDSs ποντάροντας στην άνοδο της τιμής (spread) τους λόγω στάσης πληρωμών της χώρας (naked) κι άλλο γιατί θέλεις να προστατεύσεις το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων σου από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατά σύμπτωση, είχαμε αναφερθεί στο θέμα των πιστωτικών παραγώγων CDSs (Credit Default Swaps) επί ελληνικού χρέους πριν από λίγο καιρό, πηγαίνοντας κόντρα στην επικρατούσα άποψη.

Είχαμε τότε υποστηρίξει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν σήμερα σε καλύτερη θέση αν είχαν αντισταθμίσει εγκαίρως τον κίνδυνο «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων με την αγορά CDSs.

Υπό αυτήν την έννοιαν δεν βλέπουμε κάτι μεμπτό σ’ αυτό που έκανε το Τ.Τ. το 2009, παρά τα λεγόμενα του κ. Καμμένου σήμερα και κυβερνητικών παραγόντων στο παρελθόν.

Αντίθετα, θεωρούμε απαράδεκτο και υπονομευτικό να βγαίνει ο κάθε βουλευτής, ανεξαρτήτως κόμματος, και να κατηγορεί χωρίς την κατάθεση στοιχείων τους πολιτικούς του αντιπάλους, επιχειρηματίες κ.λπ.

Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε σωστό, ούτε πολιτικά ευπρεπές, ούτε συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι το σύνδρομο της αυτοκαταστροφής υφίσταται, γεγονός που καθιστά την τελική έκβαση της ελληνικής περιπέτειας αβέβαιη, παρά τη στήριξη από το εξωτερικό που δεν είχαν άλλες χώρες, π.χ. η Αργεντινή, στο παρελθόν.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v