Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλλάδα: Το σπιράλ του αργού θανάτου!

Ο χρόνος είναι πολύτιμος σύμμαχος αλλά και εχθρός για όσους τον αγνοούν. Στην Ελλάδα έχουμε πλεόνασμα από τους δεύτερους στην άσκηση πολιτικής και μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά.

Eλλάδα: Το σπιράλ του αργού θανάτου!
Η φράση «ο χρόνος είναι χρήμα» είναι γνωστή στην πιάτσα.

Όμως, παραδοσιακά αγνοείται από τους Έλληνες πολιτικούς και στην προκειμένη περίπτωση από τη σημερινή κυβέρνηση.

Σε μερικές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη στάση εξηγείται από το γεγονός ότι το οικονομικό πρόγραμμα γράφτηκε για να διευκολύνει την άνοδο του κόμματος στην εξουσία και σε μικρότερο βαθμό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Συνήθως, τα οικονομικά προγράμματα των ελληνικών κομμάτων αποτελούν συρραφή διαφορετικών προτάσεων από διαφόρους, π.χ. πολιτικούς, οικονομολόγους, επιχειρηματίες κ.λπ., χωρίς αναλυτική εξειδίκευση και κοστολόγησή τους.

Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχει εξειδίκευση και κυρίως κοστολόγηση, η αποτίμηση των επιπτώσεων στο δημοσιονομικό έλλειμμα, στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κ.λπ. είναι λογιστική και δεν λαμβάνει υπόψη τις τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεγεθών.

Δεν γράφουμε όλα αυτά για να επικρίνουμε το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε στο Ζάππειο ο κ. Σαμαράς, παρότι διαφωνούμε σε επιμέρους σημεία, π.χ. δεν είναι δυνατόν να υιοθετούνται εκτιμήσεις που θέλουν το ύψος της ακίνητης περιουσίας να είναι ίσο περίπου με το δημόσιο χρέος, όταν οι ειδικοί της κτηματαγοράς άλλα ισχυρίζονται.

Περισσότερο αναφερόμαστε στην τακτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και προκατόχων της να αναβάλλουν τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων ελπίζοντας ότι η κατάσταση στο δημοσιονομικό μέτωπο και στην οικονομία θα βελτιωθεί από μόνη της.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να συγκρουστούν με τα συνδικάτα κι άλλες οργανωμένες ομάδες πίεσης, πολλά από τα οποία εξέθρεψε το κυβερνών κόμμα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Να μην εφαρμόζει η κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα μέτρα, π.χ. απελευθερώσεις επαγγελμάτων, παρότι οι ιθύνοντες διαβεβαιώνουν τους ξένους ελεγκτές της τρόικας περί του αντιθέτου, και να δημιουργείται διεθνώς η εντύπωση ότι ουσιαστικά κοροϊδεύουμε τους θεσμικούς πιστωτές μας.

Οι αναφορές στο θέμα από τον διεθνή Τύπο, ιδίως σε χώρες όπως η Γερμανία, ενισχύουν την αντίθεση των εκεί ψηφοφόρων στην παροχή οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις τους να ζητήσουν έξτρα εγγυήσεις για να δικαιολογηθούν στην κοινή γνώμη της πατρίδας τους.

Η τελική σούμα είναι σίγουρα εις βάρος μας.

Και επιπλέον εγγυήσεις ζητάνε για να μας δανείσουν και επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και αυστηρότερη επίβλεψη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο διάφορα κοινωνικά στρώματα, να εντείνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και να αυξάνεται το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Το χάσιμο χρόνου καταλήγει τελικά να έχει μεγάλες συνέπειες για όλους.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι η τρόικα και οι υπόλοιποι δεν θα έδειχναν μεγαλύτερη κατανόηση στην όποια δημοσιονομική αστοχία λόγω ύφεσης αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα διαρθρωτικά μέτρα και δεν θα ήταν πιο πρόθυμοι να μας δανείσουν επιπλέον 60 δισ. ευρώ για το 2012 - 2013;

Δυστυχώς, ο χρόνος είναι πολύτιμος και στη δική μας περίπτωση τα περιθώρια στενεύουν.

Η ατολμία στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων σε συνδυασμό με την επιμονή των ελεγκτών σε νέα μέτρα λιτότητας δεν θα αφήσει την οικονομία να ανασάνει, μειώνοντας την απόδοση των ληφθέντων μέτρων στο έλλειμμα και συμβάλλοντας στην περαιτέρω άνοδο του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όμως, ο φαύλος κύκλος ύφεσης, ελλειμμάτων και χρέους -αν δεν σπάσει- οδηγεί μαθηματικά σε αργό θάνατο, χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλειστεί ο ξαφνικός την επόμενη διετία.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v