Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για ποιους χτυπά η καμπάνα του Σαμαρά;

Δεν αποτέλεσε το βασικό σημείο της χθεσινής ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Όμως, η συγκεκριμένη αναφορά έδειξε ότι υπάρχει χώρος για συναίνεση στη λογική της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Για ποιους χτυπά η καμπάνα του Σαμαρά;
Θα διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη.

Είναι θέμα χρόνου, πιθανώς ολίγων εβδομάδων ή ημερών, για να πάρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κεφάλι στις δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά μετά τη συντριβή του στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Η φθορά της κυβέρνησης θα έχει παίξει κάποιο ρόλο. Όμως, προς την ίδια κατεύθυνση θα έχει συμβάλει η χθεσινή ομιλία του κ. Σαμαρά, παρότι απέφυγε να μας πει πώς θα ιαθεί ο μεγάλος άρρωστος της ελληνικής οικονομίας.

Ο δημόσιος τομέας.

«Πώς σου φάνηκε (η ομιλία);» ρώτησε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας και «ομοϊδεάτης» ΑΕΚτζής, αλλά είχαμε μία μόνο ερώτηση - απορία, γιατί δεν είχαμε ακούσει όλη την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. εκείνη τη στιγμή και δεν αξίζει να αναφερθούμε σ’ αυτήν.

Αργότερα, έχοντας δει όλη την ομιλία του κ. Σαμαρά από το video του Euro2day, είχαμε περισσότερες απορίες, όπως ίσως κι άλλοι.

Φανταζόμαστε ότι η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου θα αναφέρεται σήμερα στην ομιλία είτε ευνοϊκά είτε επικριτικά.

Αυτό είναι θετικό, γιατί δίνει την ευκαιρία να τεθούν προς συζήτηση κάποια θέματα που δεν ακουμπάγαμε εδώ και καιρό, ή τουλάχιστον αναφερόμασταν σ’ αυτά σύντομα και επιφανειακά.

Ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα συνοδεύεται από δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, είναι ένα απ’ αυτά που θα έπρεπε να αποκτήσει η χώρα και ενδείκνυται έπειτα από 10 σχετικά νομοσχέδια, 1.500 και πλέον σελίδων, που ακούσαμε χθες ότι έχει ψηφίσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση.

Το εύρος των αποκρατικοποιήσεων και η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων θα ήταν ένα άλλο.

Όμως, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ίσως πιο πρωτότυπο να απομονώσουμε μία άλλη μικρή αναφορά του κ. Σαμαρά και να επικεντρωθούμε σ’ αυτήν.

Αναφερόμαστε στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε χθες ότι η εκκλησία έχει μεν περιουσία, αλλά δεν έχει πόρους, κάνοντας ειδική μνεία στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Με μια πρώτη ματιά ίσως δεν σημαίνει τίποτε. Με μια δεύτερη ματιά, όμως, ίσως σημαίνει πολλά.

Τι εννοούμε;

Είναι γνωστό ότι υπάρχει σημαντική μερίδα ανθρώπων σ’ όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, δηλαδή από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά, που θεωρεί σωστό -για διαφορετικούς ίσως λόγους- ότι η εκκλησία και το κράτος θα πρέπει να χωρίσουν τα τσανάκια τους.

Όλοι αυτοί δεν αποδέχονται την επίκληση των επιχειρημάτων που προβάλλουν τη βοήθεια και τον ρόλο της εκκλησίας στους αγώνες του έθνους κατά το παρελθόν ως λόγο να μην υπάρξει διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους όπως συμβαίνει στη δυτική Ευρώπη.

Αρκετοί υποψιάζονται ότι οι πραγματικοί λόγοι είναι άλλοι και συγκεκριμένα οικονομικοί.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, οι μισθοί και οι συντάξεις που πληρώνει το κράτος στους κληρικούς κι όχι μόνο.

Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, το συγκεκριμένο κονδύλι κυμαίνεται μεταξύ 400 και 500 εκατ. ευρώ ετησίως και φυσικά επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Άτομο που φέρεται να είναι ενήμερο μας πληροφόρησε χθες το απόγευμα ότι δεν ήταν πάντα έτσι.

Η χούντα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε δώσει κάποιο επίδομα στους κληρικούς, αλλά ήταν ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού που τους έβαλε να πληρώνονται μισθό και συντάξεις από το κράτος, με αντάλλαγμα κάποια ακίνητα από την εκκλησιαστική περιουσία, που λίγοι προφανώς σήμερα ξέρουν ποια είναι.

Με τη χώρα σε κατάσταση πολέμου, όπως λένε μερικοί πολιτικοί όπως ο υπουργός κ. Ραγκούσης, και με την εκκλησιαστική περιουσία να είναι τεράστια και αναξιοποίητη, ίσως έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε κάποια θέματα από την αρχή.

Η χθεσινή αναφορά του κ. Σαμαρά στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ίσως ανοίγει ένα παράθυρο για συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων και πιθανόν κάποιων μικρότερων πάνω στο ίδιο θέμα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Το αν η συμφωνία θα αφορά στον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους ή θα είναι κάποια άλλη, που όμως θα ελαφρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό από το βάρος της πληρωμής τόσο υψηλών κονδυλίων ετησίως, έχει σημασία εδώ που έχουμε φτάσει.

Υπό αυτήν την έννοια, η χθεσινή αναφορά του αρχηγού της Ν.Δ. στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ αυτήν που φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Σε άλλες εποχές ίσως δεν θα το συζητούσαμε καν.

Όπως όμως ανέφερε χθες ο κ. Σαμαράς, οι σημερινές συνθήκες είναι έκτακτες και τα πάντα μπορούν και πρέπει να μπουν στο τραπέζι.

Ακόμη κι αν κάποιοι ακόμη δεξιότερα στο κοινοβούλιο έχουν αντίθετη άποψη.


Dr. Money



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v