Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CDS: Ένα μεγάλο λάθος των τραπεζών!

Οι τράπεζες θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα αν έκλειναν τα αφτιά τους στις σειρήνες που θεωρούν τους κερδοσκόπους υπεύθυνους για όλα τα δεινά της χώρας και ενεργούσαν ορθολογιστικά.

CDS: Ένα μεγάλο λάθος των τραπεζών!
H δαιμονοποίηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι χαρακτηριστικό εκείνων που δεν τα γνωρίζουν, αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν άποψη γι’ αυτά.

Συχνά οι ίδιοι άνθρωποι έχουν άποψη επί παντός επιστητού.

Το γεγονός ότι συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο διαρκώς, χωρίς σχεδόν κανείς να ενοχλείται, είναι ενδεικτικό του επιπέδου της δημόσιας συζήτησης στη χώρα μας.

Ποιος δεν θυμάται τα περίφημα δομημένα ομόλογα που πουλήθηκαν σε διάφορα συνταξιοδοτικά ταμεία πριν από μερικά χρόνια;

Ακόμη και πολιτικοί συντάκτες εφημερίδων και άσχετοι σχολιαστές στα τηλεοπτικά κανάλια μιλούσαν για τα δομημένα ομόλογα και το άρτιον χωρίς να κατανοούν περί τίνος επρόκειτο.

Τα δομημένα ομόλογα του 2007 έχουν αντικατασταθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τα πιστωτικά παράγωγα (CDSs) επί των ελληνικών ομολόγων.

Ο πρωθυπουργός έκανε σημαία τη μάχη εναντίον των κερδοσκόπων που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας μέσω των CDSs (Credit Default Swaps), αναλαμβάνοντας μάλιστα διεθνή εκστρατεία εναντίον τους.

Αν και σε κάποιο σημείο έγινε αντιληπτό πως πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, αγοραστές CDSs στο ελληνικό χρέος δεν ήταν σπεκουλαδόροι, αλλά τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές που κατείχαν ελληνικά ομόλογα και ήθελαν να ασφαλιστούν έναντι μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών, η ρετσινιά είχε ήδη κολλήσει.

Όλοι είχαν εξισωθεί με εκείνους που αγόραζαν ελληνικά CDSs χωρίς να έχουν χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων, με μοναδικό σκοπό να βγάλουν μεγάλα κέρδη από το σπέκουλο

Ήταν λοιπόν φυσικό επακόλουθο να ενοχοποιηθούν τα CDSs και εκείνοι που τα αγόραζαν αδιακρίτως σκοπού. 

Επόμενο ήταν αυτό να μην περάσει απαρατήρητο από τις τράπεζες, που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να κατηγορηθούν ότι συμμετέχουν σε κερδοσκοπικά παιγνίδια, ιδίως μέσω των ελληνικών CDSs.

Oι πιο τολμηρές προχώρησαν σε αγορές CDSs της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας ως έμμεσο τρόπο αντιστάθμισης κινδύνου, τα οποία αργότερα πούλησαν βγάζοντας κέρδη.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ίσως ήταν το μόνο που είχε προχωρήσει σε αγορές ελληνικών CDSs μέσα στο 2009 και τις οποίες έσπευσε να ρευστοποιήσει πριν από τα τέλη του 2009, αν θυμόμαστε καλά.

Φυσικά, κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αγοράσουν CDSs στο ελληνικό χρέος χωρίς να το διαλαλήσουν και μερικές ίσως το έπραξαν.

Παρ' όλα αυτά, είμαστε επίσης της άποψης ότι, αν υπήρξαν αγορές, θα ήταν σε σχετικά μικρή κλίμακα, καθότι το κόστος μιας τέτοιας δημοσιοποίησης στον ελληνικό Τύπο θα ήταν πολύ μεγάλο, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ η τράπεζα θα έμπαινε στον ίδιο κουβά με τους κερδοσκόπους.

Σημειωτέον ότι την εποχή όπου ο πρωθυπουργός ξεκινούσε την εκστρατεία του εναντίον των κερδοσκόπων η αγορά ενός συμβολαίου 5ετούς CDS στο ελληνικό κόστιζε κάπου 400 χιλ. δολάρια ετησίως.

Χθες, το ίδιο συμβόλαιο κόστιζε 1,37 εκατ. δολάρια.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι θα σήμαινε για τις αποτιμήσεις των εγχώριων τραπεζών, που βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να έχουν πάει στα τάρταρα σε συγχρονισμό με τις τιμές των ελληνικών ομολόγων εξαιτίας σεναρίων για αναδιάρθρωση, αν είχαν "ασφαλίσει" την ονομαστική αξία μεγάλου μέρους των ομολόγων τους μέσω μαζικών αγορών CDSs.

Φυσικά, τα ομόλογα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν κάνει μακροβούτι.

Θεωρούμε όμως ότι η εικόνα τους θα ήταν πολύ πιο ικανοποιητική αν οι τράπεζες είχαν ενεργήσει ορθολογιστικά, προβαίνοντας εγκαίρως σε μαζικές αγορές CDSs στο ελληνικό χρέος.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v