Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «καυτός» χορός των εμπορευμάτων!

Σ’ αυτούς που έχουν καεί στο παρελθόν και διαθέτουν μνήμη, το ξεπούλημα των εμπορευμάτων και κυρίως του αργύρου δεν προκαλεί τόση εντύπωση όσο στους υπολοίπους.

Ο «καυτός» χορός των εμπορευμάτων!
Οι τιμές των εμπορευμάτων βούλιαξαν χθες περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το 2009, με τον χρυσό των φτωχών, το ασήμι, να δίνει τον τόνο για μία ακόμη φορά.

Πολλοί σχολιαστές απέδωσαν το χθεσινό ξεπούλημα των εμπορευμάτων στις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στον απόηχο των πρόσφατων μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, που ήταν κατώτερα των αναμενομένων.

Άλλοι απέδωσαν τις ρευστοποιήσεις στην αλλαγή των κανόνων δανεισμού (margin) για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί του αργύρου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων COMEX.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αύξηση κατά 85% περίπου, στα 21.600 δολάρια, του ποσού ανά συμβόλαιο futures επί του αργύρου που θα έπρεπε να καταβάλει όποιος ήθελε να ανοίξει νέα θέση από τις 9 Μαΐου έφερε αναγκαστικές πωλήσεις πιέζοντας τις τιμές.

Από τις 25 Απριλίου, όταν η τιμή του συμβολαίου futures έπιασε τα 49,84 δολάρια η ουγκιά, μέχρι χθες που υποχώρησε κοντά στα 36 δολάρια, ο χρυσός των φτωχών έχει χάσει πάνω από το 23% της αξίας του.

Για τους πιστούς οπαδούς του αργύρου, η απότομη πτώση δεν προκαλεί εντύπωση.

Οι πιο παλιοί θυμούνται ότι το συμβόλαιο είχε φτάσει τα 50,35 δολάρια η ουγκιά όταν οι αδελφοί Hunt είχαν προσπαθήσει να «κορνάρουν» την αγορά του αργύρου τον Ιανουάριο του 1980.

Όμως, χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες για να πέσει η τιμή στα 10,9 δολάρια, καθώς οι αμερικανικές εποπτικές αρχές ανάγκασαν τους αδελφούς να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Υπάρχουν κι άλλα, πιο πρόσφατα παραδείγματα.

Τον Μάιο του 2006, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είχε σκαρφαλώσει στα 15 δολάρια η ουγκιά, αλλά χρειάστηκε να περάσει μόλις ενάμισης μήνας για να πέσει στα 9,5 δολάρια.

Ακόμη πιο πρόσφατα, το 2008, ο άργυρος πλησίασε απειλητικά τα 22 δολάρια, αλλά προς το τέλος της ίδιας χρονιάς βρισκόταν κάτω από τα 9 δολάρια.

Με άλλα λόγια, τα μακροβούτια της τιμής δεν προκαλούν εντύπωση στους πιστούς του, μερικοί από τους οποίους δεν θα εκπλήσσονταν αν υποχωρούσε στα 25 δολάρια η ουγκιά ή ακόμη χαμηλότερα.

Όμως, οι μαζικές πωλήσεις των συμβολαίων αργύρου των τελευταίων ημερών και η απότομη πτώση των τιμών υπενθύμισαν σε πολλούς άλλους επενδυτές και σπεκουλαδόρους κάτι που είχαν ξεχάσει.

Ότι είχαν αναλάβει περισσότερο ρίσκο απ’ όσο έπρεπε, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις συμβολαίων να επεκταθούν σε άλλα εμπορεύματα όπως η ζάχαρη, ο καφές και το ρύζι.

Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου να επεκταθούν οι πωλήσεις σε άλλα συμβόλαια εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και το καλαμπόκι, όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση σπεκουλαδόρικων θέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία του CFTC.

Η τιμή του αργού έπεσε χθες κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Ιστορία διδάσκει ότι η άνοδος έπειτα από μια σημαντική πτώση της τιμής είναι περισσότερο κάτι σαν το «τίναγμα της ψόφιας γάτας» παρά η αρχή ενός νέου ράλι, ακόμη κι αν πρόκειται για διόρθωση αντί για αλλαγή της κύριας τάσης.

Αυτό ενισχύεται επιπλέον από το γεγονός ότι η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης που εφήρμοσε η Fed από πέρυσι τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, και η οποία συμπίπτει με το ράλι στην αγορά των εμπορευμάτων, πλησιάζει στο τέλος της.

Ακόμη λοιπόν κι αν η παγκόσμια οικονομία δεν επιβραδυνθεί όσο αρκετοί ανησυχούν, υπάρχουν άλλοι λόγοι για να είναι κάποιος επιφυλακτικός απέναντι στον άργυρο και σε άλλα «καυτά» εμπορεύματα τους επόμενους μήνες.


Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v