Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγνοούν τη φωνή των αγορών!

Όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν πήρε εγκαίρως σοβαρά υπόψη τα μηνύματα των αγορών κάνει σοβαρό λάθος. Το ίδιο συμβαίνει με έγκυρους οργανισμούς και μεγάλες χώρες.

Αγνοούν τη φωνή  των αγορών!
Τα παθήματα δεν γίνονται συχνά μαθήματα.

Δεν αναφερόμαστε στους απλούς μαθητές, όπως εμείς, αλλά κυρίως στους φωστήρες της παγκόσμιας οικονομικής ορθοδοξίας, το ΔΝΤ.

Ως γνωστόν, η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών, τις συνέπειες της οποίας εν μέρει η Ελλάδα βίωσε με τη συνήθη καθυστέρηση, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σημαντική πρόκληση:

Να ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει λάβει έναντι των χωρών που απαρτίζουν το G20 και να μειώσει στο μισό το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μέχρι το 2013.

Το σημερινό έλλειμμα είναι περίπου ίσο με το 9% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΔΝΤ, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους αν θέλει να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει.

Όμως, η αμερικανική οικονομία δείχνει μεν να βρίσκεται σε σχετικά καλό δρόμο, αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι έχει μπει σε σταθερά ανοδική πορεία.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του α΄ τριμήνου έδειξαν ότι ο προβληματισμός έχει κάποια βάση.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8%, που είναι χαμηλότερος από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ απασχολεί 7 εκατ. κόσμο λιγότερο απ' ό,τι στη φούρια της.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει μια ισχυρή δόση δημοσιονομικής προσαρμογής για να πετύχει τον στόχο του ελλείμματος το 2013 για το οποίο έχει δεσμευθεί, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Όμως, μια ματιά στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ίσως είναι πιο αποκαλυπτική για την άποψη της αγοράς πάνω στο ίδιο θέμα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,29%.

Αυτό δείχνει ότι οι αγορές δεν προεξοφλούν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, που συνήθως συνοδεύεται από υψηλό πληθωρισμό.

Αν λοιπόν οι αγορές έχουν δίκιο και η αμερικανική κυβέρνηση υιοθετήσει τις συμβουλές του ΔΝΤ για δημοσιονομική πειθαρχία, δεν αποκλείεται να δούμε επανάληψη του ιαπωνικού φαινομένου του 1997.

Τα παρεμβατικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ήταν μηδενικά εκείνη την περίοδο, αλλά οι τιμές των ακινήτων συνέχιζαν να υποχωρούν μετά το σκάσιμο της φούσκας, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενθαρρυμένη ίσως από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του 4% και πλέον το 1996, αποφάσισε να υιοθετήσει τις συστάσεις του ΔΝΤ βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο περιορισμού του ελλείμματος το επόμενο έτος, το 1997.

Σημειωτέον ότι η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου εκείνη την περίοδο ήταν στο ιστορικό χαμηλό του 2,3% εκείνη την εποχή.

Κοινώς, η αγορά φώναζε πως η ιαπωνική οικονομία δεν είχε βγει ακόμη από την παρατεταμένη ύφεση που προκάλεσε η αγορά των ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες ομοιότητες μεταξύ της Ιαπωνίας του 1997 και της αμερικανικής οικονομίας σήμερα, με το ΔΝΤ να προτείνει την ίδια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, παρότι οι αγορές δείχνουν να έχουν διαφορετική άποψη.

Φυσικά, αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο είναι η αμερικανική κυβέρνηση, που παραδοσιακά παίρνει αρκετά σοβαρά τα μηνύματα των αγορών.

Θεωρούμε, όμως, ότι η προσήλωση του ΔΝΤ στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας σήμερα και το 1997 ίσως βοηθά στην εξαγωγή κάποιων χρήσιμων συμπερασμάτων.

Πρώτο και καλύτερο;

Το ΔΝΤ δεν δίνει μερικές φορές την πρέπουσα σημασία στα μηνύματα των αγορών.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι θα επαναλάβει σήμερα το ίδιο λάθος που έκανε στην Ιαπωνία το 1997.

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Dr. Money


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v