ETE: Γιατί μαζεύει χρήμα με μανία!

Η μεγάλη μας φίλη κάνει κινήσεις για να ενισχύσει τη ρευστότητά της και σε συνδυασμό με τη διάρθρωση των κεφαλαίων της κινεί τις υποψίες ότι δεν "καίγεται" τόσο για τη χρηματοδότηση των δανείων της όσο για κάτι πιο μεγάλο.

ETE: Γιατί μαζεύει χρήμα με μανία!
Μάζευε κι ας είν' και ρόγες, λέει μια λαϊκή ρήση.

Στη σημερινή συγκυρία οι τράπεζες την έχουν ενστερνιστεί και κάνουν ό,τι μπορούν για να μαζέψουν καταθέσεις ώστε να χρηματοδοτήσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους.

Μερικές τιτλοποιούν μέρος του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φθηνή βραχυπρόθεσμη ρευστότητα από την ΕΚΤ και άλλες προετοιμάζονται για την έκδοση των καλυμμένων ομολογιών (covered bonds).

H Eθνική ανήκει στις τελευταίες, αφού φέρεται να επιθυμεί να αντλήσει 1 δισ. ευρώ και πλέον από την έκδοση καλυμμένων ομολογιών.

Όμως, δεν σταματά εκεί και φυσικά δεν μαζεύει ρόγες αλλά δισ. ευρώ.

Η επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της μεγάλης μας φίλης ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την υποχρεωτική επανεπένδυση του μεγαλύτερου μέρους του μερίσματος για τη χρήση 2007 που οδηγεί σε εξοικονόμηση 450 εκατ. ευρώ και πλέον.

Η ίδια γενική συνέλευση ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 800 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών άνευ ψήφου με στόχο την τόνωση της ρευστότητάς της και της κεφαλαιακής βάσης της.

Ήδη η Εθνική έχει γνωστοποιήσει ότι επιθυμεί να εκδώσει προνομιούχες μετοχές μέχρι του ποσού του 1,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η διοίκησή της ζήτησε και πήρε το "πράσινο φως" για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά υπέρ των παλαιών μετόχων μέχρι του 50% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Αναμφισβήτητα, η ρευστότητα είναι πολύτιμη σε εποχές όπως η σημερινή και είναι σώφρων κάποιος να μαγειρεύει πριν πεινάσει.

Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις της Εθνικής ήταν κοντά στο 90% στα τέλη του 2007 και αναμένεται να πιάσει ή και να ξεπεράσει το 100% στα τέλη της χρονιάς καθώς τα δάνεια του ομίλου αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς από τις καταθέσεις.

Αναμφισβήτητα, η Εθνική θα χρειαστεί επιπλέον ρευστότητα για την ανάπτυξή της.

Αν όμως συνυπολογίσει κανείς όλα τα παραπάνω νούμερα κι επιπλέον λάβει υπόψη του ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής είναι σχετικά υψηλοί, η λογική υπαγορεύει ότι η μεγάλη μας φίλη ετοιμάζεται μεθοδικά να "χτυπήσει" κάτι μεγάλο.

Κι αυτό δεν μπορεί να είναι η αιγυπτιακή τράπεζα Banque du Caire ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτή, ακόμη κι αν η Εθνική τη "χτυπήσει" πολύ επιθετικά.

Ας μην ξεχνάμε ότι διαφορετικές εκτιμήσεις ήθελαν το πλεονάζον κεφάλαιο που θα μπορούσε να "παρατάξει" η Εθνική για εξαγορές στα τέλη του 2007 να είναι 600 με 900 εκατ. ευρώ περίπου, ανάλογα με το αν ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Tier I) έπρεπε να είναι στο 7% ή 7,5%.

Ο ανωτέρω δείκτης της Εθνικής ήταν αρκετά πιο πάνω από το 7% με 7,5%, με αποτέλεσμα η διαφορά να δίνει πλεονάζοντα κεφάλαια της προαναφερθείσας τάξης. Τα νούμερα θα είναι πολύ μεγαλύτερα σε λίγο καιρό.

Όσο κι αν δικαιολογήσει κάποιος τις παραπάνω κινήσεις ως απότοκο μιας σώφρονος πολιτικής διαχείρισης της ρευστότητας και της διάρθρωσης των κεφαλαίων της τράπεζας, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Κάτι πιο μεγάλο από την αιγυπτιακή τράπεζα θα πρέπει να έχει η Εθνική... στο μάτι που κάνει ακόμη και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να φαίνεται μικρό.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v