Οι αβέβαιες αμερικανικές εκλογές, το δολάριο κι εμείς 

Τέτοια εποχή, κάπου 8 χρόνια πριν, η Χ. Κλίντον θεωρείτο σίγουρη νικήτρια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αλλά έχασε από τον Ντ. Τραμπ. Τώρα, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο αλλά ο Τραμπ έχει τη δυναμική. Οι αγορές, το δολάριο και η Ελλάδα.

Οι αβέβαιες αμερικανικές εκλογές, το δολάριο κι εμείς

Οι εκλογές για πρόεδρο των ΗΠΑ δεν αφορούν μόνο τους Αμερικανούς πολίτες αλλά όλο τον πλανήτη καθώς οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία και η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα στον κόσμο. Οι εκλογές είναι σημαντικές και για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, το εκκρεμές στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έχει επιστρέψει εκεί που ήταν περίπου στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ήταν η περίοδος που η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αντικαθιστούσε τον Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία.

Κοντολογίς, η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να έχει αποκτήσει ξανά δυναμική ενώ εκείνη της Κάμαλα Χάρις χάνει πόντους. Αυτό με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και τα στοιχήματα σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες όπως το Polymarket και το PredictIt. 

Ως γνωστόν, ο νικητής της λαϊκής ψήφου δεν εκλέγεται απαραίτητα  πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος εκλέγεται από την πλειοψηφία του κολεγίου των εκλεκτόρων που προέρχονται από τις πολιτείες και χρειάζεται τουλάχιστον 270 εκλέκτορες. 

Όλοι -δημοσκοπήσεις και στοιχηματικές εταιρείες- συμφωνούν ότι η Κ. Χάρις θα κερδίσει περισσότερες ψήφους. Όμως, αυτή τη στιγμή δίνουν ισοπαλία ή περισσότερες πιθανότητες στον Ντ. Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος. Κι αυτό γιατί έχει αποκτήσει προβάδισμα, έστω μικρό, στις περισσότερες από τις 6-7 διφορούμενες πολιτείες. Μόνο στο Γουινσκόνσιν είναι λίγο μπροστά η Χάρις.

Η εκτίμηση των αγορών δείχνει να συμφωνεί. Η αξία του καλαθιού των εισηγμένων εταιρειών οι οποίες εκτιμά η Goldman Sachs ότι θα επωφεληθούν αν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι έχει ανακάμψει και είναι πλέον ίσα βάρκα, ίσα νερά με την κεφαλαιοποίηση του καλαθιού με τις μετοχές των Δημοκρατικών. Δεν ήταν έτσι από τα τέλη Ιουλίου.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που η απόδοση των κερδών των αμερικανικών μετοχών (earnings yield ή το αντίστροφο του P/Ε ) είναι μικρότερη σε σχέση με την απόδοση των 10ετών ομολόγων. Είναι κάτι που έχει να συμβεί για πάνω από 20 χρόνια. Με βάση τον συγκεκριμένο αριθμοδείκτη, οι μετοχές είναι ευάλωτες σε διόρθωση και είναι κάτι που οι Δημοκρατικοί δεν θα ήθελαν να δουν πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. 

Ταυτόχρονα, το δολάριο εμφανίζεται να κερδίζει από την προσγείωση  των προσδοκιών για τον ρυθμό και το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed. Ήδη, οι αγορές βλέπουν το ναδίρ του επίσημου επιτοκίου στο 3,25% από 2,75% πριν από λίγο καιρό. 

Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ ευνοεί την αποδυνάμωση του δολαρίου. Από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει μεγαλύτερες ταρίφες σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα κι αλλού και θα ακολουθήσει φιλοαναπτυξιακή (επεκτατική) δημοσιονομική πολιτική. Οι ανωτέρω πολιτικές εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, ωθώντας τα επιτόκια των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα.

Σ’ αυτή την περίπτωση γεννάται το ερώτημα αν το ράλι των μετοχών μπορεί να συνεχιστεί. Φυσικά, δεν είναι το ίδιο να εκλεγεί Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αλλά η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έχει τη δύναμη σε φορολογικά θέματα, να παραμείνει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.  

Όσον αφορά την Ελλάδα, η πορεία του δολαρίου με το ευρώ έχει σημασία γιατί επηρεάζει τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός) και αγαθών.   

Στα γεωπολιτικά θέματα, υπάρχει πάντοτε μια ανησυχία μήπως ο θαυμασμός του Τραμπ σε αυταρχικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν, οδηγήσει σε στρατιωτικά ή/και οικονομικά ντιλ των ΗΠΑ με την Τουρκία, που θα υπονομεύσουν την θέση της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν ο Τραμπ ο οποίος πέταξε την Τουρκία έξω από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, λόγω των ρωσικών πυραύλων S-400. Ήταν επίσης εκείνος ο οποίος επέβαλε υψηλότερες ταρίφες στα τουρκικά αλουμίνια λόγω του Αμερικανού πάστορα ενώ προώθησε τη συμμαχία της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Καθώς βαδίζουμε προς τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα αυξάνει, με τον Τραμπ να έχει αέρα στα πανιά του τελευταία. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v