Ο «άγνωστος Χ» στην αγορά ακινήτων που βολεύει να ξεχνάμε

Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι υπερτιμημένη, υποστηρίζει το ΔΝΤ, προκαλώντας την αντίδραση των επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Όμως, σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να δούμε. 

Ο «άγνωστος Χ» στην αγορά ακινήτων που βολεύει να ξεχνάμε

Έχει μπει η ελληνική αγορά ακινήτων σε περιοχή «φούσκας» ή όχι μετά το ράλι τιμών που ξεκίνησε το 2017;

Μερικοί απαντούν καταφατικά ενώ άλλοι, όπως οι μεσίτες, οι κατασκευαστές κ.λπ., διαφωνούν έντονα. Τα λιμνάζοντα νερά τάραξε πριν από λίγο καιρό το ΔΝΤ με την έκθεσή του για την Ελλάδα (άρθρο IV).

Οι αναλυτές του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αγορά είναι υπερτιμημένη, εξετάζοντας τον δείκτη των τιμών κατοικιών προς το εισόδημα και τον δείκτη των τιμών κατοικιών προς τα ενοίκια. Και οι δύο δείκτες βρίσκονταν αρκετά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και κυρίως ο δείκτης τιμών προς ενοίκια το 3ο τρίμηνο του 2023 μετά την αύξηση των τιμών κατοικιών πάνω από 50% από το 2017.

Η ισχυρή ζήτηση από μη κατοίκους λόγω και του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» βρίσκεται πίσω από τη σημαντική άνοδο των τιμών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα που θέλει την Ελλάδα να είναι από τις χώρες με τον χαμηλότερο αριθμό κατοικιών ανά άτομο.

Στη χθεσινή παρέμβασή του στα social media (Tik Tok), ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους λόγους που τα ενοίκια έχουν ανέβει πολύ, όπως βραχυχρόνιες μισθώσεις, «Χρυσή Βίζα» κ.λπ., και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Ούτε όμως στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη ούτε κανενός άλλου γίνεται αναφορά σ’ ένα πολύ σοβαρό θέμα με πολλαπλές διαστάσεις.  

«Ο μεγάλος αριθμός των πολυκατοικιών χτίστηκε στην Αθήνα τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970. Τα σπίτια έχουν κτιστεί με τις προδιαγραφές των αντισεισμικών κανονισμών της εποχής και είναι καταπονημένα μετά από τόσους σεισμούς», τόνισε μεγαλοκατασκευαστής κτιρίων. «Το ΤΕΕ είναι να ελέγξει όλα τα δημόσια κτίρια, π.χ. σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ., εντός 1 έτους. Δεν έχει γίνει ακόμη».

Ήταν η δεύτερη φορά που κάποιος μάς μιλούσε γι’ αυτό το θέμα. Ο προηγούμενος ήταν φίλος μηχανικός, πριν από πολλούς μήνες. 

«Τα λέω εγώ που είμαι κατασκευαστής και μπορούν να πουν πως το κάνω για να πουλήσω νεόδμητα ακίνητα. Όμως, ρώτησε κάνα μηχανικό αν θα έμενε σε τέτοια σπίτια. Ή κάνε την ίδια ερώτηση σε  καθηγητές στο ΕΜΠ», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι θα έπρεπε να ενημερώσουν τον κόσμο. 

Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί δεν αφορά μόνο την αγορά ακινήτων στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας αλλά και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, ίσως οι παλιές πολυκατοικίες να έπρεπε να ενταχθούν σε κάποιο σχέδιο δομικής ενίσχυσης και συμμόρφωσης με τους νεότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.  

Ίσως δεν υπάρξει καμία ουσιαστική μεταβολή στην αγορά ακινήτων καθώς θα είναι πιο κοστοβόρο να πάει κάποιος να νοικιάσει ή να αγοράσει νέο σπίτι αλλού. Όμως, ίσως έχουμε μετακίνηση από τα πιο παλιά κτίρια στα νεότερα, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών στα πρώτα και την ενίσχυση των δεύτερων. Ή περαιτέρω αύξηση των τιμών στα οικόπεδα καθώς περισσότεροι θα ψάχνουν για να χτίσουν.   

Η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και αν πιστέψουμε τα λεγόμενα σεισμολόγων, συσσωρεύεται ενέργεια καθώς δεν έχουμε δει μεγάλο σεισμό στην Αθήνα από το 1999 και από την ευρύτερη περιοχή των Αλκυονίδων από το 1981. Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προβλεφθεί ένας σεισμός με ακρίβεια. Γι’ αυτό θα πρέπει η πολιτεία να ενημερώσει τον κόσμο. Αν θα έχει επιπτώσεις στη αγορά ακινήτων, απομένει να το δούμε.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v