Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To έξυπνο χρήμα ψωνίζει στις… εκπτώσεις

Υπάρχουν δύο κατηγορίες έξυπνου χρήματος. Αυτό που παίζει τα δικά του λεφτά κι αυτό που παίζει τα λεφτά των άλλων. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο κατηγοριών είναι οι τοποθετήσεις στο σωστό τάιμινγκ. Αυτό ακριβώς κάνουν αυτή την περίοδο.

To έξυπνο χρήμα ψωνίζει στις… εκπτώσεις
Το έξυπνο χρήμα, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για θεσμικούς επενδυτές, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορεί να βγάζει υψηλές αποδόσεις για λελογισμένο επίπεδο ρίσκου.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου που έχει χτιστεί με βάση τις γνώσεις, την εμπειρία και τη χρήση πολύπλοκων οικονομετρικών μοντέλων των διαχειριστών.

Όμως, το έξυπνο χρήμα έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να βγάζει κέρδη, ”χτυπώντας” την κατάλληλη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχει πάντα δίκιο.

Έχει όμως τόσες φορές δίκιο όσες χρειάζεται για να βγάλει κέρδη.

Για όσους τοποθετούνται σε συμβόλαια futures επί μετοχών, μετάλλων κ.λπ., τα κέρδη μπορούν να έρθουν ακόμη και αν είναι σωστοί στις 5 από τις 10 φορές, λένε στη Wall Street, κι αυτοί μάλλον κάτι παραπάνω ξέρουν.

Το έξυπνο χρήμα γνωρίζει ακόμη καλύτερα από τον καθένα ότι η καλύτερη περίοδος για ψώνια είναι η περίοδος όπου η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων στις αγορές τα έχει βάψει μαύρα και καλές εταιρίες πουλιούνται φθηνά.

Από την άλλη πλευρά, ξέρει ότι η καλύτερη περίοδος για πωλήσεις είναι η εποχή της άκρατης επενδυτικής ευφορίας και των ακριβών αποτιμήσεων.

Οι δείκτες μέτρησης της επενδυτικής ψυχολογίας συμφωνούν ότι έχει πέσει αρκετά χαμηλά τελευταία, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη σε ακραία επίπεδα.

Όμως, η βουτιά των μετοχών αρκετών εταιριών, ιδίως από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις τους σε χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, η πιστωτική κρίση έχει ανεβάσει τις αποδόσεις των χρεογράφων που εκδίδουν μεγάλες και ισχυρές αμερικανικές τράπεζες σε τέτοια επίπεδα που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Είναι αμφίβολο αν ο επενδυτικός κρατικός βραχίονας του Αμπού Ντάμπι θα συμφωνούσε να επενδύσει μερικά δισ. δολάρια για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της Citigroup την προηγούμενη εβδομάδα εάν δεν εξασφάλιζε ετήσια απόδοση της τάξης του 11% τα πρώτα χρόνια πριν από τη μετατροπή των ειδικών χρεογράφων σε μετοχές.

Οι τιμές των σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων έχουν πληγωθεί και μαζί τους όλοι εκείνοι που τα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, ενώ δεν έχουν μείνει αλώβητες ούτε οι εταιρίες διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων.

Όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι η ζήτηση για εναλλακτικές επενδύσεις, π.χ. Hedge Funds, Private Equity, Real Estate κ.λπ., αυξάνεται διαρκώς και παραδοσιακοί παίκτες, όπως οι τράπεζες, δεν μπορούν να μείνουν αδιάφοροι.

Το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση στις αγορές δεν ευνοεί τέτοιου είδους επενδύσεις δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί αγοραστική ευκαιρία από το έξυπνο χρήμα.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που σπεύδει να αγοράσει εταιρίες διαχείρισης εναλλακτικών χαρτοφυλακίων (alternative asset managers) όπως έκαναν χθες δύο εταιρίες του ομίλου EFG Group.

Η εξαγορά της Marble Bar Asset Management (MBAM) που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4,4 δισ. δολαρίων από τη Eurobank κατά 9,99% και την EFG International για το υπόλοιπο υπακούει σ’ αυτή τη λογική.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πού είναι η κορυφή και πού ο πάτος μιας αγοράς.

Υπάρχουν όμως αρκετά σημάδια για να διαπιστώσει κανείς πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται απ’ αυτά και κανείς δεν μπορεί να το αξιολογήσει καλύτερα από το έξυπνο χρήμα.

Το τελευταίο έχει αρχίσει να μιλά την τελευταία περίοδο, όπως κάνει πάντα σε περιόδους εκπτώσεων.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v