Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ”Eθνικό” μάθημα

Στη ζωή, όπως άλλωστε και στις μετοχές, σημασία δεν έχει πάντοτε η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Αυτό μας υπενθύμισαν χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

To ”Eθνικό”  μάθημα
Η επιφανειακή εξέταση των πραγμάτων -και δη των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών- οδηγεί αρκετές φορές σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Αν χθες κάποιος περίμενε με το δάχτυλο στη σκανδάλη να αγοράσει ή να πουλήσει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας με κριτήριο μια πρώτη ανάγνωση των βασικών οικονομικών μεγεθών του πρώτου εξαμήνου, θα είχε κάνει πιθανόν λάθος κίνηση.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής ανήλθαν σε 546,2 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2006 έναντι 556,5 εκατ. ή 563 εκατ. ευρώ που ήθελαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς με βάση τις δύο πιο ευρέως παρατιθέμενες δημοσκοπήσεις στις πρωινές εκθέσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Μια πρώτη σύγκριση των καθαρών ενοποιημένων κερδών της Εθνικής με τα αποτελέσματα των δύο δημοσκοπήσεων έδειχνε ότι κινήθηκαν χαμηλότερα σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς κατά 1,85% και 2,98% αντίστοιχα.

Επειδή αποκλίσεις της τάξης του 5% μεταξύ των κερδών που ανακοινώνονται και εκείνων που προσδοκά η αγορά θεωρούνται σε γενικές γραμμές αποδεκτές, μερικοί ίσως δεν θα προέβαιναν σε καμία κίνηση. Υπάρχουν όμως και μερικοί που δεν διστάζουν να πατήσουν τη σκανδάλη ακόμη κι αν η απόκλιση είναι 2% ή 3%.

Ωστόσο, οι πιο προσεκτικοί θα είχαν παρατηρήσει επίσης και κάτι άλλο. Στις σχετικές πρωινές εκθέσεις, μερικές χρηματιστηριακές εταιρείες τόνιζαν με έμφαση ότι στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (consensus) ορισμένοι αναλυτές δεν είχαν λάβει υπόψη τους το κόστος των 24 εκατ. ευρώ της εθελουσίας στην Εθνική Ασφαλιστική.

Αν το είχαν λάβει υπόψη τους, τα μεν κόστη του ομίλου της Εθνικής θα είχαν διογκωθεί ανάλογα, τα δε καθαρά ενοποιημένα κέρδη θα είχαν αναπροσαρμοστεί χαμηλότερα.



Με άλλα λόγια, ο... μπούσουλας του consensus μπέρδεψε παρά βοήθησε τους επενδυτές να σχηματίσουν άμεσα άποψη για τα αποτελέσματα της Εθνικής, κι αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στους ίδιους τους αναλυτές είτε στην καθοδήγηση (guidance) που είχαν από το τμήμα επενδυτικών σχέσεων (IR) της Εθνικής είτε και στα δύο.

Πιθανόν τα ”γρήγορα πιστόλια” να είχαν μεγαλύτερη τύχη αν είχαν την υπομονή να ρίξουν μια ματιά στα έσοδα από επαναλαμβανόμενες, βασικές τραπεζικές εργασίες στο εξάμηνο - και ειδικότερα στο δεύτερο τρίμηνο.

Αν το έκαναν, θα διαπίστωναν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ξεπέρασαν τα εκτιμώμενα κατά 5%, αφού ανήλθαν στα 459,2 εκατ. ευρώ έναντι 437,3 εκατ. που ήθελε το consensus και πιθανόν θα αναζητούσαν τους λόγους για τους οποίους τα καθαρά κέρδη υστερούσαν σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, προχωρώντας εν συνεχεία σε αγορές αντί πωλήσεων.

Με άλλα λόγια, ο εντοπισμός των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής θα απέτρεπε μια λανθασμένη κίνηση στην οποία θα οδηγούσε μια απλή σύγκριση των ανακοινωθέντων κερδών με τις ”τουρλουλού” συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Όμως, την κύρια ευθύνη για τη σύγχυση που προκλήθηκε με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις φέρουν όσοι δεν συμπεριέλαβαν το κόστος της εθελουσίας στον υπολογισμό των κερδών της Εθνικής.

Υπό αυτή την έννοια, η Εθνική δεν έδωσε μόνο ώθηση στη Σοφοκλέους χθες. Ανέδειξε επίσης τη σημασία της ποιότητας στην ανάλυση και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v