Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώστε δραστικά το ”Τ- 5”

Οι ξένοι θεσμικοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Άλλοι έχουν βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και άλλοι πιο μακροπρόθεσμο. Αν οι πρώτοι δεν ενδιαφέρονται για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον των εταιριών στις οποίες έχουν επενδύσει δεν συμβαίνει το ίδιο με τους δεύτερους. Ας κάνουμε λοιπόν την ζωή των τελευταίων (και τη δική μας) πιο εύκολη.

Μειώστε δραστικά το ”Τ- 5”
Η σχεδόν αδιάλειπτη ενίσχυση των θέσεων των ξένων θεσμικών επενδυτών και κερδοσκόπων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η συνακόλουθη μείωση θέσεων των Ελλήνων-θεσμικών -και ιδιωτών- αποτελεί μια πραγματικότητα.

Σε αρκετές εταιρίες, κυρίως της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE/ASE-20, η συμμετοχή των ξένων funds ξεπερνά το 30%, καθιστώντας τους σημαντικό κομμάτι της μετοχικής βάσης.

Επιπλέον, η πλεονάζουσα ρευστότητα και το κυνήγι των αποδόσεων έχει οδηγήσει αρκετά funds στην απόφαση να διευρύνουν το ”μενού” των εταιριών που εξετάζουν, συμπεριλαμβάνοντας κάποιες μικρότερης κεφαλαιοποίησης που όμως υπόσχονται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η αναζήτηση ευκαιριών σε εταιρίες με μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχει γίνει αισθητή στη χώρα μας καθώς το ποσοστό των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών του δείκτη Mid 40 έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο 12μηνο.

Όμως, η αυξημένη συμμετοχή των ξένων funds στο μετοχικό κεφάλαιο των εισηγμένων εταιριών δεν συνοδεύεται από αυξημένη παρουσία στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, όπου μερικές φορές λαμβάνονται αποφάσεις για κρίσιμα θέματα. Το πιο σύνηθες είναι οι μέτοχοι να λάμπουν διά της απουσίας τους.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που πολλές γενικές συνελεύσεις αναβάλλονται καθυστερώντας έτσι τη λήψη σημαντικών αποφάσεων

λόγω έλλειψης απαρτίας, αφού ένα μεγάλο μέρος των μετόχων δεν συμμετέχει και ούτε καν αντιπροσωπεύονται.

Η πρόσφατη περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, που αναγκάστηκε να πάει σε δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση για το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, είναι η πιο πρόσφατη και η πιο χαρακτηριστική.

Αναμφισβήτητα, αρκετοί ξένοι θεσμικοί ενδιαφέρονται για την αποκόμιση κερδών από τις αγοραπωλησίες ή τη διακράτηση των μετοχών αλλά όχι και για την απόκτηση του ελέγχου των εταιριών, όπως θέλει ένας ακόμη ελληνικός μύθος.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς προτιμούν να απουσιάζουν από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εταιριών στις οποίες έχουν βάλλει κεφάλαια από ιδία πρωτοβουλία. Ο λόγος που δεν τον κάνουν είναι άλλος.

Θα πρέπει να δεσμεύσουν τις μετοχές τους για 5 μέρες πριν τη γενική συνέλευση για να μπορέσουν να λάβουν μέρος. Όμως, κάτι τέτοιο αντίκειται πολλές φορές στις διατάξεις του ίδιου το καταστατικού ενός funds, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν γίνεται για καθαρά επενδυτικούς λόγους. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες τα funds καταθέτουν τις μετοχές τους και ψηφίζουν την ίδια μέρα της γενικής συνέλευσης.

Η διευρυμένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο ενός διευρυμένου αριθμού ελληνικών εταιριών καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος δέσμευσης μετοχών για 5 μέρες πριν την γενική συνέλευση. Η περίπτωση της Εθνικής το αποδεικνύει.

Η συμμετοχή όλων αν γίνεται των μετόχων στις γενικές συνελεύσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για να έχουν μεγαλύτερο κύρος οι αποφάσεις που λαμβάνονται, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές, π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία, που παραδοσιακά επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή τους.

Η διευρυμένη συμμετοχή όμως δεν μπορεί να εξασφαλισθεί όταν ένα ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι της μετοχικής βάση των ελληνικών επιχειρήσεων ουσιαστικά παρεμποδίζεται ή αποκλείεται από τις γενικές συνελεύσεις με τη διατήρηση παρωχημένων κανόνων.

Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μειωθεί δραστικά το σημερινό ”Τ-5” σε ”Τ-2” ή ”Τ-1” ή σκέτο ”Τ”.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v