Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Δύο μηνύματα από ΕΕ μέσω Ιρλανδίας!

Η χθεσινή συμφωνία για την παροχή δανείου ύψους 67,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προς την Ιρλανδία ενέχει πιθανώς ένα θετικό κι ένα αρνητικό μήνυμα προς την Ελλάδα.

Ελλάδα: Δύο μηνύματα από ΕΕ μέσω Ιρλανδίας!
Η χθεσινή συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Ιρλανδία, συνολικού ύψους 67,5 δισ. ευρώ, ενέχει δύο μηνύματα για την Ελλάδα:

Το ένα μήνυμα είναι ξεκάθαρα αρνητικό, ενώ το δεύτερο μπορεί να είναι κάλλιστα θετικό.

Ας ξεκινήσουμε από το θετικό μήνυμα.

Στη δήλωση των Βρυξελλών από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στην τελευταία παράγραφο τονίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν ταχύτατα την ανάγκη ευθυγραμμισμού των λήξεων του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ με εκείνες του ιρλανδικού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη επίσημη νύξη από την πλευρά της Ε.Ε. για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ αυτού του ενδεχομένου στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι η αποπληρωμή του ελληνικού δανείου βασίζεται στον κανόνα του 3+2 χρόνια.

Κοινώς, η χώρα έχει περίοδο χάριτος 3 χρόνια, δηλαδή πληρώνει μόνο τόκους γι’ αυτό το διάστημα, και δύο χρόνια για την αποπληρωμή των χρεολυσίων.

Με βάση τα τηλεγραφήματα ξένων πρακτορείων από την Ουάσιγκτον, η αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ των 22,5 δισ. ευρώ προς την Ιρλανδία προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα αρχίζει έπειτα από 4 και 1/2 χρόνια και θα τελειώνει ύστερα από 10 χρόνια.

Αν είναι όντως έτσι, θα πρέπει να αναμένεται ότι οι όροι του δανείου των 45 δισ. ευρώ της Ε.Ε. προς την Ιρλανδία θα είναι ίδιοι.

Επομένως, υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες ότι η χώρα θα λάβει το πράσινο φώς τον Δεκέμβριο από το Eurogroup για την επιμήκυνση του εναπομείναντος ποσού του δανείου.

Η Ελλάδα έχει λάβει δύο δόσεις, συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα και περιμένει να λάβει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ μέσα στον Δεκέμβριο και 6,5 δισ. στις αρχές Ιανουαρίου για την 3η δόση.

Η χώρα φέρεται να θεωρούσε καλύτερη λύση την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου με βάση τον κανόνα 4+6, που φαίνεται να είναι λίγο-πολύ εκείνος που επιλέχθηκε για την οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία.

Αυτό είναι το καλό μήνυμα για την Ελλάδα από την ανακοίνωση των Βρυξελλών.

Υπάρχει όμως και το αρνητικό μήνυμα:

Με το τελευταίο υπενθυμίζει πόσο δίκιο έχει ο λαός όταν λέει "καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα".

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις χώρες που συνεισφέρουν στην οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν ορισμένες που δεν προσφέρθηκαν να κάνουν το ίδιο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Αναφερόμαστε κυρίως στη Σουηδία και στη Δανία,
αφού η Βρετανία έχει συμφέρον να μην καταρρεύσει η Ιρλανδία λόγω των στενών οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί οι Σουηδοί και οι Δανοί προσφέρθηκαν να δώσουν δάνειο στους Ιρλανδούς και όχι στους Έλληνες είναι απλή:

Πολύ απλά, θεωρούν ότι οι Ιρλανδοί έχουν πέσει θύματα της κακοδιοίκησης των τραπεζών τους, σε αντίθεση με τους Έλληνες, για τους οποίους θεωρούν ότι είναι διεφθαρμένοι σε μεγάλο βαθμό και υπεύθυνοι για τη δημοσιονομική κρίση.

Η στάση των Σουηδών και των Δανών απέναντί μας δεν εκπλήσσει.

Δυστυχώς, αυτή είναι η εντύπωση που έχουν αποκομίσει τόσο αυτοί όσο και άλλοι λαοί και κυβερνήσεις από τα διάφορα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που απέδωσε ο κ. Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, στον πρωθυπουργό.

Αναμφισβήτητα, δεν είμαστε η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη με προβλήματα διαφθοράς. Να δεχθούμε επίσης ότι είμαστε πάνω από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.

Όμως, σίγουρα είμαστε η μοναδική χώρα που οι πολιτικοί της δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν έναν ολόκληρο λαό σε ξένους συνομιλητές τους είτε από άγνοια των συνεπειών είτε γιατί έτσι τους συμφέρει.

Αυτό που μένει είναι το στίγμα και δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνοδεύει γενεές Ελλήνων για πολλά-πολλά χρόνια, καθότι δεν υπάρχει ούτε η κολυμβήθρα της συμμετοχής στην ΟΝΕ, ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για να το εξαλείψει.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v