Νέες και σύνθετες προκλήσεις στο μέτωπο της πανδημίας

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είναι κανείς επιφυλακτικός ως προς την πορεία της επιδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος.

Νέες και σύνθετες προκλήσεις στο μέτωπο της πανδημίας
  • του Θάνου Δημόπουλου

Η χώρα μας κατάφερε με την έγκαιρη λήψη μέτρων κοινωνικής απομόνωσης να αποτρέψει την ευρεία εξάπλωση του νέου κορωνοιού SARS-CoV-2 και να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τη δραστηριότητα της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, καθώς έχουμε πλέον επιστρέψει στην καθημερινότητα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αναδύονται νέες προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε εφεξής.

Θα πρέπει να σημειωθεί αφενός ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί από την κοινότητα, αφετέρου ότι οι καλοκαιρινές κλιματικές συνθήκες δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για την αποτροπή της μετάδοσης της λοίμωξης Covid-19.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, με τη σχετική αύξηση των νέων κρουσμάτων, αντικατοπτρίζουν δύο συνιστώσες.

• Αφενός, ο αυξημένος αριθμός ελέγχων σε ευρεία κλίμακα οδηγεί στην ανίχνευση ακόμα και ασυμπτωματικών φορέων.

• Αφετέρου, ο ιός παραμένει λοιμογόνος ιδιαίτερα σε συνθήκες στενού συγχρωτισμού, όπως σε δομές φιλοξενίας, αλλά και σε χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι κανείς επιφυλακτικός ως προς την πορεία της επιδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα, με το άνοιγμα των σχολείων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ανάγκη δια ζώσης διδασκαλίας.

Η τήρηση των κανόνων σχετικής κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι απαραίτητη, αλλά η καθολική εφαρμογή τους από το σύνολο του πληθυσμού έγκειται στο συλλογικό και ατομικό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Η επιστημονική έρευνα

Επιπρόσθετα, η ανεύρεση αποτελεσματικής ειδικής αντι-ιικής αγωγής παραμένει ζητούμενο, διότι εκτός από τη ρεμδεσιβίρη σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών, η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κατ’ εξοχήν υποστηρικτική. Πολλές κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από τη χορήγηση πλάσματος αναρρωσάντων ασθενών με Covid-19 είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Σχετικά με την ανεύρεση εμβολίου, οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετά ενθαρρυντικές, ωστόσο απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις που καθιστούν δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για το πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και, ακολούθως, η δυνατότητα μαζικής παραγωγής σε ευρεία κλίμακα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε παγκόσμια κλίμακα.

*Ο Θάνος Δημόπουλος είναι Πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

v