G20: "Όχι" σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις

Δέσμευση εναντίον των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων από το G20 σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος. Πιέσεις προς ευρωζώνη για τραπεζική ένωση. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Πράσινο φως στην Ιαπωνία.

G20: Όχι σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις
Δέσμευση εναντίον των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, πράσινο φως στη μαζική νομισματική χαλάρωση της Ιαπωνίας, αλλά και προτροπή προς την ευρωζώνη να προχωρήσει στην τραπεζική ένωση είναι τα βασικά σημεία από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος του G20 που αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με αυτό, διατηρείται η δέσμευση του Φεβρουαρίου για ταχεία μετακίνηση προς ένα σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών που θα βασίζεται στις αγορές και στην ευελιξία των ισοτιμιών, ενώ αποφεύγεται κάθε κριτική στις κινήσεις της Ιαπωνίας.

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος περιγράφει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ως «γενικώς κάπως πιο αδύναμες και άνισες», με «μη ισορροπημένη» ανάκαμψη μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

«Το δημοσιονομικό βάρος, η αβεβαιότητα της πολιτικής, η τραυματισμένη πιστωτική μεσολάβηση, η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και η ανολοκλήρωτη εξισορρόπηση της παγκόσμιας ζήτησης εξακολουθούν να βαρύνουν στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης», αναφέρει το ανακοινωθέν. Το Bloomberg αποκαλύπτει μάλιστα ότι στο πλαίσιο του G20 θα ζητηθεί από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να παρουσιάσουν αξιόπιστα σχέδια για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν τα περιθώρια για τις ΗΠΑ «να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη για την οικονομική ανάπτυξη».

Παράλληλα, ζητείται από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης να κινηθούν ταχύτερα στην τραπεζική ένωση.

Πράσινο φως στην Ιαπωνία 

Το G20 δεν προβαίνει σε ευθεία κριτική των κινήσεων της Ιαπωνίας -τη σαρωτική χαλάρωση από την ΒοJ που χαρακτηρίστηκε και νομισματική επανάσταση-η οποία οδήγησε και σε πτώση του γεν κατά 19% έναντι του δολαρίου μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Αυτήν την εβδομάδα, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, Μ. Κάρνει, αλλά και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσόρισαν την κίνηση της Ιαπωνίας. Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ κάλεσε τα μέλη του G20 να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους εναντίον των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, λέγοντας όμως ότι η πρόσφατη πολιτική της Ιαπωνίας δεν αντιβαίνει αυτήν τη συμφωνία.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, δήλωσε μία ημέρα πριν ξεκινήσει η σύνοδος του G20 πως το εύρος διακύμανσης του γουάν θα διευρυνθεί στο κοντινό μέλλον, δήλωση που κατά τους αναλυτές της Credit Suisse απευθύνεται στο πολιτικό κοινό και όχι στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v