Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Υποβάθμιση του ESM σε Αa1 από Aaa

Στην υποβάθμιση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) σε Aa1 από Aaa προχώρησε ο οίκος Moody’s, διατηρώντας μάλιστα αρνητικό το outlook. Πώς δικαιολογεί την απόφαση.

Moody΄s: Υποβάθμιση του ESM σε Αa1 από Aaa
Στην υποβάθμιση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ESM) σε Aa1 από Aaa προχώρησε ο οίκος Moody’s, διατηρώντας μάλιστα αρνητικό το outlook. Παράλληλα ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας και του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ σε (P) Aa1 από(P) Aaa, επίσης διατηρώντας αρνητικό outlook.

Ο οίκος επικαλείται για την απόφαση του την πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας σε Αa1 από Aaa και την υψηλή συσχέτιση ρίσκου, την οποία βλέπει η Moody’s στους μεγαλύτερους οικονομικά χρηματοδότες των δυο μηχανισμών.

Η υποβάθμιση της Γαλλίας αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι υπάρχει «μικρή» μείωση στην βεβαιότητα ότι θα καλύψει η χώρα τις οικονομικές δεσμεύσεις της. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότης των δυο μηχανισμών.

Η εκτίμηση της Moody’s είναι ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση ρίσκου μεταξύ των χρηματοδοτών των δυο μηχανισμών και ως αποτέλεσμα τα ρίσκα και η βαθμολόγηση του ESM και το EFSF είναι στενά συνδεδεμένα με αυτά των χρηματοδοτών του.

Ταυτόχρονα, η Moody’s εξηγεί ότι και οι δυο μηχανισμοί συνεχίζουν να έχουν εξαιρετικά υψηλή αξιολόγηση στο Aa1 διότι τόσο ο ESM όσο και ο EFSF επωφελούνται των ακόλουθων ισχυρών πιστωτικών σημείων:

(i) Την χαμηλή μόχλευση: ο ESM έχει μια μέγιστη δυνατότητα δανεισμού ύψους 500 δις. ευρώ που υποστηρίζεται από ένα εγγεγραμμένο κεφάλαιο ύψους 700 δις. ευρώ, ενώ ο EFSF διαθέτει έναν εγγυημένο μηχανισμό που φέρνει ως αποτέλεσμα μια υπερεγγύηση έως και 165%

(ii) Την πιστοληπτική ικανότητα των μελών: και οι δυο μηχανισμοί έχουν μια σταθμισμένη μέση αξιολόγηση των μελών τους στο Aa1 (που άλλαξε από το Aaa μετά την υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας στο Aa1). Ο σκοπός τόσο του ESM όσο και του EFSF είναι να παράσχουν έναν διακυβερνητικό μηχανισμό στήριξης που παρέχει οικονομική βοήθεια στα μέλη που είτε δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, ή έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης αλλά με πολύ υψηλά επιτόκια.

Η Moody’s αναγνωρίζει πως ο ESM επωφελείται των πιστωτικών στοιχείων που τον διαφοροποιούν από τον EFSF, συμπεριλαμβανομένου του status του προτιμιταίου πιστωτή και του εισφερόμενου κεφαλαίου των 80 δις. ευρώ. Ωστόσο, κατά την εκτίμηση του διεθνούς οίκου, αυτά τα πιστωτικά στοιχεία δεν ενισχύουν το πιστωτικό προφίλ του ESM σε τέτοιο σημείο ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση των αξιολογήσεων μεταξύ των δυο μηχανισμών.

Η αντίδραση EFSF και ESM

Μετά την υποβάθμιση, οι δυο μηχανισμοί σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως σημειώνουν την απόφαση της Moody’s, αλλά δεν συμφωνούν με αυτήν.

«Διαφωνούμε με την προσέγγιση του οίκου αξιολόγησης, η οποία δεν αναγνωρίζει επαρκώς το εξαιρετικά ισχυρό θεσμικό πλαίσιο του ESM, την πολιτική προσήλωση και την κεφαλαιακή δομή», δήλωσε ο διευθυντής του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Klaus Regling.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v