Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ζητά νέο φορέα για τραπεζική εποπτεία

Διαμάχη για την τραπεζική εποπτεία στην ΕΕ. Η Γερμανία όχι μόνο απορρίπτει τις προτάσεις της Κομισιόν για υπερεξουσία στην ΕΚΤ, αλλά ζητά νέο φορέα όπου τα μεγάλα κράτη θα έχουν και περισσότερες ψήφους.

Γερμανία: Ζητά νέο φορέα για τραπεζική εποπτεία
Σε μείζον θέμα τριβής αναδεικνύεται ο στόχος για τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης, καθώς η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο απορρίπτει τις προτάσεις της Κομισιόν για υπερεξουσίες της ΕΚΤ, αλλά φέρεται να ζητά τη σύσταση ενός νέου φορέα όπου τα μεγάλα κράτη θα έχουν και περισσότερες ψήφους.

Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters, αποκαλύπτει ότι Γερμανοί βουλευτές καταθέτουν πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας, βάσει της οποίας η τραπεζική ενοποίηση θα αφορά μόνο τις μεγαλύτερες και συστημικά σημαντικές τράπεζες.

«Είμαστε της άποψης ότι το δικαίωμα ψήφου στο φορέα που θα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τελικές αποφάσεις για την τραπεζική εποπτεία θα πρέπει σίγουρα να αντικατοπτρίζει το μέγεθος των επηρεαζόμενων αγορών» αναφέρει πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις όπως μεταδίδει το Marketwatch επικαλούμενο το Dow Jones Newswire.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεδομένου του ρόλου της σημασίας και της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη νομισματική πολιτική, η τραπεζική εποπτεία και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες".

Επισημαίνεται πως η Κομισιόν έχει καταθέσει πρόταση βάσει της οποίας η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία όλων των χρηματοοικονομικών οργανισμών της ευρωζώνης. Το Βερολίνο αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, με τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble να δηλώνει ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να ελέγχει η ΕΚΤ 6.000 τράπεζες. Στο φόντο υπάρχει πάντα και το θέμα του ελέγχου των περιβόητων γερμανικών Landesbanken.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Pierre Moscovici δήλωσε ότι «υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας» με τη Γερμανία. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της προσέγγισης, αλλά μειωτικό να χαρακτηρίζεται αυτό το θέμα ως διαμάχη».

Επισημαίνεται ότι για να μπορέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να στηρίξει απευθείας τις τράπεζες της ευρωζώνης – κίνηση που αναμένει διακαώς η Ισπανία και η Ιρλανδία – θα πρέπει πρώτα να έχει επιτευχθεί τραπεζική ενοποίηση στην ευρωζώνη. Το Παρίσι επιμένει ότι το νέο σύστημα θα έχει συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Το Βερολίνο όμως, αντιδρά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault δήλωσε πως «τα πράγματα προχωρούν ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της Γαλλίας και της Γαλλίας» προσθέτοντας πως ελπίδα του είναι να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου.

Η πρόταση των Γερμανών βουλευτών

Πρόταση με την οποία ζητούν την εφαρμογή της ενιαίας εποπτείας των τραπεζών της ΕΕ από την ΕΚΤ μόνο για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες κατέθεσαν στη γερμανική βουλή βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, απορρίπτουν το ενδεχόμενο διασυνοριακού σχήματος ασφάλισης καταθέσεων, ζητώντας να παραμείνει ευθύνη κάθε χώρας - μέλους της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v