Bruegel: Ενα χρόνο παράταση για όλους στην ΕΕ

Σε όλες οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται υπό επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα, θα πρέπει να δοθεί παράταση ενός έτους για να επιτύχουν τους στόχους, σύμφωνα με έκθεση του βαρυσήμαντου think-tank «Bruegel».

Bruegel: Ενα χρόνο παράταση για όλους στην ΕΕ
Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται υπό επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα, θα πρέπει να δοθεί παράταση ενός έτους για να επιτύχουν τους στόχους, σύμφωνα με έκθεση του βαρυσήμαντου think-tank «Bruegel», τις προτάσεις του οποίου συχνά συμβουλεύεται η ευρωπαϊκή ηγεσία.

Το ίδρυμα Bruegel αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στις χώρες ώστε να ισορροπήσουν καλύτερα ανάμεσα στις ανάγκες για οικονομική ανάπτυξη και τις απαιτήσεις της λιτότητας, κι έτσι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, μετά από τρία χρονια κρίσης.

Από τα 27 μέλη της ΕΕ, τα 21 βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι είναι αντιμέτωπα με την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων και ποινών, αν αποτύχουν να κατεβάσουν εγκαίρως τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% επί του ΑΕΠ.

Από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, οι 13 βρίσκονται υπό διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ενώ σε δύο (Ισπανία και Πορτογαλία) έχει ήδη δοθεί παράταση ενός έτους, εξαιτίας της πολύ αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.

Την έκθεση του Bruegel ανέμεναν εναγωνίως οι παράγοντες της ευρωζώνης, καθώς αποτελεί μια άτυπη «επικύρωση» για τα πολλαπλά αιτήματα παράτασης που φημολογούνται το τελευταίο διάστημα στις αγορές.

Le Monde: Η λιτότητα ίσως τελειώσει τον Οκτώβριο

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα το πρωϊ και η γαλλική εφημερίδα Le Monde τονίζοντας πως η εποχή της λιτότητας δείχνει να τελειώνει τον Οκτώβριο.

Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία, και η Ελλάδα, ίσως τον Οκτώβριο, απολαύσει μια μικρή ανοχή από την πλευρά της ευρωζώνης στην προσπάθεια να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία οι υπουργοί Οικονομικών ήταν πρόθυμοι να δώσουν ένα έτος παράταση στην πορτογαλική κυβέρνηση για να μειώσει το έλλειμμα της χώρας κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2014 και όχι το 2013.

"Η οικονομική προσαρμογή γίνεται πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν," σημείωσαν επισημαίνοντας ότι τα φορολογικά έσοδα της Πορτογαλίας υποχώρησαν περισσότερο από ό, τι προβλέπονταν λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης. Γι αυτό η χώρα θα πρέπει να πάρει παράταση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους χωρίς τη λήψη σκληρών πρόσθετων μέτρων. «Αν κοιτάξουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε σε ύφεση», παρατηρεί ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Steven Vanackere.

Στο ίδιο πνεύμα, η Christine Lagarde, εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, πρότεινε την Παρασκευή να δοθεί "χρόνος" στην Ελλάδα. Αυτό αναμένεται να αποφασιστεί τον Οκτώβριο, σημειώνει η εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v