Πιο ελκυστική η τμηματική πώληση της Vivendi

Την προοπτική της δια τμημάτων πώλησης της Vivendi Universal εξετάζουν όλο και πιο συχνά τελευταία οι επενδυτές της κορυφαίας εταιρίας media, καθώς έτσι η αξία της θα ανέλθει στα 73 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο από τη σημερινή χρηματιστηριακή της αξία.

Πιο ελκυστική η τμηματική πώληση της Vivendi
Στο διπλάσιο αναμένεται να ανέλθει η αξία της Vivendi Universal, της μεγαλύτερης εταιρίας media στην Ευρώπη, εάν αυτή πωληθεί ανά τμήματα, μια προοπτική που εξετάζουν όλο και πιο συχνά οι επενδυτές.

Οι μετοχές της γαλλικής εταιρίας έχουν υποχωρήσει κατά 77% από τον Μάρτιο του 2000, όταν είχαν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Ζαν Μαρί Μεσιέ ξόδεψε πάνω από 39 δισ. δολάρια για να εξαγοράσει τη Seagram, ιδιοκτήτρια εταιρία των Universal Studios, καθώς και την Canal Plus, την μεγαλύτερη εταιρία συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Vivendi έχουν αρχίσει από καιρό να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο Μεσιέ, καθώς η μέχρι τώρα στρατηγική του έχει οδηγήσει στην καταγραφή των υψηλότερων απωλειών στη γαλλική ιστορία.

Η οικογένεια Μπρόφμαν, η οποία πούλησε τη Seagram στη Vivendi, αναμένεται να αναθεωρήσει τις επιλογές της σχετικά με το μερίδιο συμμετοχής ύψους 5,3% που διαθέτει στην εταιρία, ενώ και η Cie de saint-Gobain σκοπεύει να πουλήσει το μερίδιό της.

Οι μετοχές της εταιρίας, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης παρουσίασαν άνοδο κατά 3,6%, ύστερα από την επικράτηση έντονων φημολογιών ότι υπάρχουν πιθανότητες διάσπασης.

Ωστόσο, οι οποιεσδήποτε προσπάθειες πώλησης της Vivendi αναμένεται να συναντήσουν τις έντονες αντιδράσεις του γαλλικού πολιτικού κόσμου, καθώς και του ίδιου του προέδρου Ζακ Σιράκ, οι οποίοι δεν επιθυμούν η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης νερού στη Γαλλία και τον κόσμο να περάσει σε ξένα χέρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v